2018-11-18 23:13


Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO

 |  10:03
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO

Ziarul Puterea a transmis live-text votarea moţiunii de cenzură, prin care Guvernul Ungureanu a fost destituit din funcţie prin cele 235 de voturi majoritare. Cronologic, au fost consemnate cele mai importante momente de pe parcursul zilei. 

UPDATE, ora 15.16. Mihai Răzvan Ungureanu: “Le mulţumesc tuturor miniştrilor cu care am guvernat. Eu personal nu mi-am spus ultimul cuvânt”.

UPDATE, ora 15.15. Victor Ponta a declarat după anunţul că guvernul Ungureanu a căzut: “Eu am fost cel desemnat de USL să formez un nou guvern”.

UPDATE, ora 14.56. A căzut guvernul Ungureanu. 235 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură.

UPDATE, ora 14.46. Urna cu voturi a fost dusă înapoi în plen deoarece Georgian Pop, secretarul Camerei Deputaților, nu a apucat să voteze. Ca atare, voturile se vor număra din nou după ce îşi va exercita dreptul de vot şi Pop. Nicolae Bănicioiu a declarat că din calculele USL moţiunea avea deja 233 de voturi.

UPDATE, ora 14.43. Votul moţiunii de cenzură s-a încheiat!

UPDATE, ora 14.33. Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat pentru ziarul PUTEREA că senatorul Sorina Plăcintă ar fi vrut să treacă la unul din partidele din Opoziţie, motiv pentru care anunţase că va vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Duşa consideră că Plăcintă a fost ameninţată de către cei din PDL cu redeschiderea dosarului fiului său. Totodată, Duşa a mai spus că senatoarea nu a mai venit în plen pentru că a plecat acasă: “Au trimis-o ăştia!”. În plenul Camerei, votul este supravegheat de către reprezentanţii USL, dar şi de către cei din PDL. Ioan Oltean, Mircea Duşa, Dan Şova şi Ilie Sârbu stau grupaţi lângă urne pentru a vedea cum se votează.

UPDATE, ora 14.19. A început şi votul pentru Camera Deputaţilor. Reprezentanţii UDMR şi UNPR nu sunt prezenţi în sală, iar o parte din cei de la PDL sunt prezenţi, dar nu votează.

UPDATE, ora 14.15. Primii care au votat au fost senatorii, după ce au fost strigaţi prin apel nominal. Sorina Plăcintă, care anunţase că va vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei, nu a fost prezentă în sală. Ca atare a pierdut posibilitatea de a vota.

UPDATE, ora 14.07. Lia Olguţa Vasilescu (PSD) a anunţat de la tribuna Parlamentului că Sorina Plăcintă a fost ameninţată şi se află încuiată în cabinetul Ralucăi Turcan. Vasilescu a făcut apel către chestorii Parlamentului să ia măsuri. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, i-a replicat că e greşit informată şi că Sorina Plăcintă nu se află în cabinetul Ralucăi Turcan.

UPDATE, ora 14.05. Mai mulţi membri ai minorităţilor naţionale s-au decis în ultimul moment să nu mai voteze pentru moţiunea de cenzură.

UPDATE, ora 13.56. A început votul moţiunii de cenzură!

UPDATE, ora 13.46. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit la tribuna Parlamentului: “Aţi observat astăzi două moduri de adresare. Unul al fostului premier Adrian Năstase, căruia îi mulţumesc, şi unul al lui Victor Ponta, care vrea să fie premier, şi căruia nu pot să-i mulţumesc”.

UPDATE, ora 13.31.Emil Boc a declarat, după ce a aflat că Sorina Plăcintă a spus că va vota moţiunea: “PDL-iştii care votează moţiunea de cenzură vor fi excluşi direct din partid, este o chestiune de caracter”.

UPDATE, ora 13.26. Senatorul PDL Sorina Plăcintă: Am plâns pentru că mă doare burta şi pentru că voi ziariştii îmi tot hărţuiţi familia. Ulterior, ea a confirmat că va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. Emil Boc s-a dus repede către biroul lui Plăcintă pentru a vedea care este motivul pentru care ea votează moţiunea USL. Întrebat dacă îşi asumă plecările masive de la PDL din ultima săptămână, Emil Boc a replicat: “Eu nu pot să îmi asum lipsa de bun-simţ a unora. Totodată, fostul premier şi-a exprimat speranţa că Sorina Plăcintă nu va trece de partea lui Ponta şi Antonescu, în opinia lui ea fiind o femeie cu o “profundă ideologie de dreapta”.

UPDATE, ora 13.16. Sorina Plăcintă (PDL) a început să plângă în timp ce vorbea cu Elena Udrea. Se speculează că Plăcintă va trece şi ea în barca USL.

UPDATE, ora 13.10. Elena Udrea a afirmat: “Moţiunea nu trece! Un guvern cu Victor Ponta, fără program de guvernare, ar face foarte mult rău României”.

UPDATE, ora 13.06. Ioan Oltean, Secretarul general al PDL, a spus imediat după anunţul privind plecarea lui Cătălin Croitoru din PDL: “Chiar dacă a plecat, calculele sunt optimiste: moţiunea pică, nu vă fie frică, ca să facem şi rimă”.

UPDATE, ora 12:40. Crin Antonescu, preşedintele PNL, în plenul Parlamentului: "Ne-aţi prezentat, domnule prim-ministru, perimetre, adâncimi de puţuri, hotărâri de Guvern din 2004. Nu despre asta e vorba. Noi, cei din PNL, credem că atunci când e vorba de privatizări care presupun resurse naturale ale României, trebuie să avem transparenţă, studii serioase din surse serioase, dezbateri publice, o dezbatere în Parlament şi trebuie să integrăm fiecare privatizare într-o strategie de dezvoltare economică a acestei ţări, dacă o avem. De aceea trebuie să plecaţi.”

„Guvernul dumneavoastră a făcut la vedere cea mai partizană alocare de fonduri pentru un partid. Pentru asta trebuie să plecaţi.”

„Este jenant să ne spuneţi poveşti despre naţionalism şi patriotism luminat de la începutul anilor '90. Nimeni dintre noi nu a negat niciodată dreptul minorităţilor la identitate lingvistică şi culturală. PSD şi PNL au guvernat împreună cu UDMR şi au făcut lucruri fundamentale pentru minoritatea maghiară. PNL nu va accepta niciodată ideea că limba română nu mai este singura limba oficială în statul român. Facem facultăţi în câte limbi vreţi, dar statul român, cât timp există, cât nu l-aţi dus acasă în Modrogan, statul are obligaţia să dea dreptul oricarui cetăţean să meargă la medic şi să vorbească limba oficială - limba română.”

UPDATE, ora 12.35.Senatorul independent Daniel Oajdea a declarat că va vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Acesta a spus că a purtat discuţii atât cu liderii Opoziţiei, cât şi cu cei de la guvernare pentru a obţine votul său, dar a argumentat că el este de partea pensionarilor drept pentru care va încredinţa votul său celor din USL.

UPDATE, ora 12.28. A luat cuvântul preşedintele PNL, Crin Antonescu.

UPDATE, ora 12.27.Cătălin Croitoru, deputat PDL, a declarat că va trece la PSD şi că va vota astăzi la vedere moţiunea de cenzură.

UPDATE, ora 12.25.Victor Ponta a declarat că până în momentul de faţă USL are 227 de voturi. Pentru ca moţiunea să treacă mai au nevoie de încă patru voturi.

UPDATE, ora 12.07: Marko Bela (UDMR) vorbeşte de la tribuna Parlamentului: “În pofida a celor 22 de ani de când sunt în Parlament, trebuie să îmi dau seama că mai am de învăţat în ceea ce priveşte tacticile de supravieţuire a politicienilor. Concluziile pe care le oferă moţiunea: le-aş recomanda autorilor – încearcă să spui numai şi numai adevărul. Nici un Guvern nu este perfect, poate fi îmbunătăţit. Degeaba ar fi formulat şi păreri pertinente la adresa Guvernului, fiindcă observând cât de fals este capitolul legat de relaţii interetnice, pentru mine nu mai are credibilitate restul moţiunii, deoarece trebuie să presupun că şi celelalte capitole au fost scrise cu aceleaşi porniri.”

“În politica nu e bine să ai memorie prea lungă dacă vrei să supravieţuieşti. Dacă eşti în PSD, trebuie să uiţi că te-ai lăsat susţinut la guvern de voturile UDMR (2000-2004) şi te-ai lăsat şantajat să accepţi legea utilizării limbii minorităţii în administraţia locală. Pentru a rămâne la Guvern ai modificat Constituţia din cauza UDMR, în aşa fel încât această obligaţie de utilizare a limbii materne să se extindă şi în instituţiile deconcentrate.”

“La Universitatea din Târgu-Mureş, care este înfiinţată prin decret legal, refuzaţi să acceptaţi aplicarea legii. Ceea ce spuneţi în legătură cu autonomia universitară, pentru mine este o bazaconie. Dumneavoastră credeţi probabil că autonomia înseamnă nerespectarea legii şi Constituţiei ţării.”

“Aţi uitat probabil şi faptul că în timp ce v-am şantajat permanent, împreună am dus ţara în UE şi NATO, cele două mari trădări pe care le-am făcut împreună, însă atunci am fost consideraţi politicieni moderaţi, care luptă împreună pentru binele ţării.”

“În locul dumneavoastră eu nu aş fi introdus problema UMF Târgu-Mureş în moţiune (…) UDMR nu va vota moţiunea de cenzură“

UPDATE, ora 11.55.Ioan Oltean, secretarul general PDL, a declarat că sunt suficiente voturi astfel încât moţiunea de cenzură să fie respinsă.

Ulterior, la biroul Robertei Anastase au început să se strângă miniştrii Guvernului premierul Ungureanu, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu şi alţi lideri PDL.

UPDATE, ora 11.15.Victor Ponta, copreşedintele USL, a luat cuvântul: „Doresc în intervenţia mea să prezint viziunea USL, cel mai mare grup politic din Parlamentul României şi cea mai mare forţă politică din România referitor la situaţia actuală."

„Societăţile din energie şi resursele naturale: USL va solicita transparenţă, nu licitaţii ascunse, nu firme dubioase pe care probabil doar SIE le cunoaşte. Suntem cu totul în ideea unor parteneriate cu societăţi private, care să răspundă la întrebarea nu ce câstigă guvernul astazi, ci ce câştigă România mâine.”

„Vorbe foarte multe, fapte deloc. Băieţii deştepti din energie, cărora Guvernul le tot reziliază contractele, tot au contractele în funcţie, probabil ca să plătească vacanţele domnului Basescu şi Ungureanu în perioada următoare.”

„Eu cred ca Roşia Montană e un proiect al României şi trebuie făcut doar în interesul României, şi nu al unor oameni politici care vor să se îmbogăţească pe seama României.”

„Stimaţi colegi, vă anunţ că vom avea în toamnă deputaţii şi senatorii României aleşi pe vot uninonimal, pe principiul cel care e ales primul va fi în Parlament.”

„Programul USL e programul pe care îl vom aplica imediat după alegeri. Există momente importante când trebuie să iei decizia mai repede, când timpul nu te lasă să mergi în ritm normal. Alături de USL sunt gata să-mi asum chiar de mâine răspunderea conducerii ţării. Sunt gata, alaturi de USL, să nu facem calcule electorale atât timp cât şase luni de scurtare a suferinţelor oamenilor sunt mai importante decât orice calcul electoral. Sunt absolut convins că vom putea în aceste 6 luni să facem ceea ce românii aşteaptă de la noi. Sper ca săptămâna viitoare să votaţi în Parlament Guvernul USL condus de mine.”

UPDATE, ora 11.00.Pe holuri e agitaţie, parlamentarii se tot foiesc. Roberta Anastase şi Vasile Blaga fac ture între plen şi biroul lui Anastase. Pe chipurile lor se citeşte o îngrijorare. Sunt foarte zgârciţi, nu fac declaraţii presei cum făceau de obicei.

Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD, se plimba pe hol, la fel şi Marian Oprişan. Duşa s-a întâlnit cu Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL. S-au uitat ironic unul la celălalt după care Duşa îi spune: “Avem voturile, să ştiţi”. În sala de şedinţă, sunt doar câţiva parlamentari maghiari. Bate vântul şi la PDL, iar Ungureanu nu este ascultat, deşi vorbeşte de o oră. În schimb, cei din Opoziţie sunt prezenţi, după cum au anunţat. A venit  la vot şi Ion Chisăliţă, parlamentarul de Caraş-Severin imobilizat în scaun cu rotile, care i-a promis lui Ponta că îşi va exercita atribuţia. Chisăliţă a spus jurnaliştilor că i-a fost foarte greu să se deplaseze cu maşina 500 km în condiţia sa.

UPDATE, ora 10.15.Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a început discursul în Parlament.

Crin Antonescu şi Victor Ponta stau în primele rânduri alături de Ilie Sârbu, şi Adrian Năstase, care trimit mesaje pe telefon, fără să asculte ce spune Ungureanu. Silviu Prigoană a purtat o discuţie preţ de câteva minute cu Ponta, în timp ce Ungureanu încerca să argumenteze că moţiunea e inutilă. Pentru câteva minute a vorbit şi Theodor Paleologu.

Declaraţii ale premierului Mihai Razvan Ungureanu: „Am fost întrebat dacă am emoţii. Trebuie să recunosc o oarecare emoţie, dar nu are legatură cu persoana mea. Mi-e teamă ca e un test pentru întreaga clasă politică şi un test al valorilor pe care alegem să le promovăm. Am citit un text căruia îi lipseşte forţa argumentaţiei. Nu ezit să va împărtăşesc mâhnirea faţă de acest text. Dacă viitorul ţării se construieşte în funcţie de ideile moţiunii, îmi este teamă că suntem mult mai departe de Europa. Am avut senzaţia unei căderi în timp unde naţionalismul întunecat se amestecă cu lozinci de tipul «nu ne vindem tara»”.

„Opoziţia are în esenţa un rol pozitiv, dar ceea ce faceţi dumneavoastră e să distrugeţi însăşi ideea de opoziţie. Opoziţia înseamnă responsabilitate faţă de interesul naţional.”

„Tratez acest moment în modul cel mai responsabil. Încerc să detectez miza acestui gest şi nu pot să nu mă întreb care e gradul de responsabilitate al unei acţiuni care nu poate genera decât destabilizare. Inoportunitatea e cu atât mai evidentă cu cât la Bucureşti se află o delegaţie a FMI căreia îi transmitem un mesaj de provizorat politic deloc avantajos. E vorba de forţa de negociere pe care România riscă să o piardă.”

UPDATE, ora 10.10.Emil Boc a venit la Parlament, fiind încrezător că moţiunea va fi respinsă: “Pot să vă spun că la nivelul coaliţiei există soliditate şi solidaritate, ea se va arăta şi în votul de la moţiune. Sunt convins că şi din tabăra Opoziţiei vor fi defecţiuni, fie prin neprezenţă în Parlament, fie prin vot împotriva moţiunii. După cum au fost şi în cazul nostru unele defecţiuni prin cooptarea unor parlamentari ai Puterii. În momentul  în care vorbesc cu dumneavoastră, Opoziţia nu are număr suficient pentru a trece moţiunea. Iar PDL nu ia în calcul un alt scenariu decât pe cel al respingerii moţiunii”, a spus Boc înainte de dezbatere.

UPDATE, ora 10.00.Lia Olguţa Vasilescu (PSD) citeşte textul moţiunii de cenzură. Reprezentanţii Puterii nu se află în plenul reunit al Parlamentului.

Şedinţa pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură a început, vineri, la Parlament, la ora 9.30, în prezenţa premierului Mihai Răzvan Ungureanu şi a membrilor Cabinetului său. Dintre cei 460 de parlamentari, în plenul reunit al Parlamentului se află 252 de deputaţi şi senatori, iar 208 sunt absenţi.

Pentru a trece, moţiunea are nevoie de 231 de voturi. Potrivit calculelor rezultate din ultimele zile, în care mai mulţi parlamentari ai Puterii au anunţat că vor vota moţiunea, în acest moment Opoziţia mizează pe circa 226 de voturi. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a făcut un apel la reprezentanţii Puterii „să fie oameni” şi să voteze moţiunea împotriva Executivului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a discutat cu liderii PDL în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, înaintea votului la moţiunea de cenzură, el declarând ulterior, la momentul intrării în sala Parlamentului, că "alţii" ar trebui să aibă emoţii pentru rezultatul votului.

Moţiunea de cenzură dezbătută vineri este prima împotriva Cabinetului Ungureanu, care a fost învestit de Parlament în data de 9 februarie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-12-16

Mai multe imagini:
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom

Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom

Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom
Bătălia pentru moţiune! GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT! - FOTO
zoom


TAGURI: motiune de cenzura, voturi, parlament, mihai razvan ungureanu, sorina placinta, victor ponta, roberta anastase, live text
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MIHAI
27 Apr 2012

Mai bine cu Ungureanu decat cu Ponta.Cat rau a facut tarii guvernarile PSD...De ce sa uitam atat de repede ? Pe cei necinstiti din cadrul puterii ii ia DNA.Pe timpul lui Nastase cum era?Se aparau in haita.
Random imageUltimele stiri


loading...