2017-01-22 18:27


Vot local cu mize naţionale în Republica Moldova. „Rezultatul alegerilor locale va influenţa viitorul politic al ţării”

 |  18:19
Vot local cu mize naţionale în Republica Moldova. „Rezultatul alegerilor locale va influenţa viitorul politic al ţării”

Cele peste 2.000 de secţii de vot din Republica Moldovas-au deschis duminică, pentru alegeri locale în urma cărora vor fi desemnaţi 4.300de primari şi 120.000 de consilieri locali. Mai mult de 2,6 milioane de alegători au fost chemaţi laurne în întreaga ţară, 660.000 fiind înscrişi numai pe listele electorale de laChişinău, unde au fost deschise şi 300 de secţii de vot. La ora 15.00 rata, departicipare era 35,3%, cu zece procente peste pragul necesar, conform anunţuluifăcut de Biroul Electoral Chişinău, ceea ce înseamnă că alegerile municipaledin Chişinău pot fi considerate valide. Pragulminim de participarenecesar pentru validarea scrutinului este de 25% din alegătorii înscrişi peliste.

În cursapentru funcţia de primar al Chişinăului sunt înscrişi 13 candidaţi. Pe buletinul de vot sunt înscrise 14 nume, însă în dreptul lui ValentinCrîlov este aplicată ştampila „Retras”. Miza cea mai importantă a scrutinului oreprezintă postul de primar al Chişinăului şi componenţaConsiliului Municipal al capitalei Republicii Moldova. Favoriţipentru postul de primar al Chişinăului sunt actualul deţinător al funcţiei,Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal), şi candidatul Partidului Comuniştilor, IgorDodon. Candidatul Partidului Liberal Democrat pentru postul de primar alChişinăului este Victor Bodiu, iar cel al Partidului Democrat (PDM), ValentinaBuliga, actualul ministru al muncii.

Potrivit preşedintelui interimar al Republicii Moldova,Marian Lupu, rezultatele alegerilor locale vor influenţa viitorul politic alţării. El admite că Republica Moldova ar putea organiza, din nou, alegerilegislative anticipate, în cazul în care comuniştii vor câştiga alegerilelocale. „Rezultatele acestui scrutin nu influenţează doar starea de lucruri înCapitală, starea de lucruri în localităţile şi centrele raionale din RepublicaMoldova, ci va influenţa evoluţia situaţiei politice din Republica Moldova. Amvorbit de două scenarii. Într-un scenariu, nefericit, aceste alegeri anticipatevor deveni, din punctul meu de vedere, inevitabile. Într-un alt scenariu, cândse consolidează un echilibru politic, acest lucru poate să vină cu un plus devaloare adăugată pentru evitarea acestor alegeri parlamentare anticipate”, aafirmat Lupu. În aceste condiţii, PCRM îşi va consolida astfel poziţia înnegocierile cu forţele pro-europene, mai ales că până în acest moment nici uncandidat comunist nu a câştigat capitala. În Parlament, coaliţiei pro-europenei-ar mai trebui două voturi de la comunişti pentru a-l putea alege pe şefulstatului. În schimb, o victorie a candidatului liberal ar putea ajuta coaliţiade guvernământ să rezolve impasul politic şi i-ar mai dezumfla pe comunişti.

Potrivit exit-poll-ului comandat de Publika TV, până laora 13.00, la secţiile de votare din capitalăs-au prezentat 48,1% bărbaţişi 51,9% femei. În ceea cepriveşte categoriile de vârste, cea mai activăa fost ceaîntre 51 şi 65 de ani - 30%. Aceştia au fost urmaţi de categoriade vârstă 36-50 de ani cu o medie de 27,3%, iar tinerii cu vârsta cuprinsăîntre 18 şi 35 de ani au o pondere de 27,1%. Ca nivel de educaţie, aproapejumătate dintre cei care au venit la vot (47,5%) au studii superioare. Cei custudii medii incomplete au o pondere 7,4%, cei care au absolvit o şcoalăgenerală, 14,8%, iar cei cu studii medii profesionale au o pondere de 29,9%. Vorbitoriide limbă română s-au prezentat la urne în proporţie aproape egală cu ceivorbitori de limbă rusă - 36,9%, respectiv 36,1%. La întrebarea „Când v-aţihotărât cu ce partid să votaţi?”, cei mai mulţi (57,3%) au răspuns că mereu auvotat cu acest partid, urmaţi de cei care s-au hotărât în ultima lună (35,3%)şi numai 3,7% în ultima săptămână.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image