2018-12-16 15:46


Votul prin corespondență - constituțional. Curtea Constituțională a respins pretențiile ALDE și UDMR

 |  21:01
Votul prin corespondență - constituțional. Curtea Constituțională a respins pretențiile ALDE și UDMR

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările depuse de ALDE și UDMR și a decis că Legea votului prin corespondenţă, adoptată pe 28 octombrie, este constituţională.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a respins sesizările de neconstituţionalitate formulate în cazul Legii privind votul prin corespondenţă, de modificare şi completare a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, iar argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial. Legea a fost adoptată în 28 octombrie de Camera Deputaţilor, forul decizional. Pe 19 septembrie, şi Senatul a adoptat proiectul de lege.

Grupul din Senat al ALDE alături de grupul UDMR, dar și de câțiva senatori de la UNPR şi PSD, și un senator independent au depus la Curtea Constituţională pe 3 noiembrie o contestaţie la legea votului prin corespondenţă.

Drumul proiectului

Proiectul legislativ a fost adoptat în formă finală de Camera Deputaților, unde PSD a impus reducerea aplicării acestuia doar la alegerile parlamentare, deși în forma votată de Senat se prevedea ca votul prin corespondență să fie folosit și la prezidențiale și europarlamentare.

„Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect-pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a explicat preşedintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD), eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă. PNL a criticat eliminarea a ceea ce liberalii consideră „esenț proiectului”.

În fine, comisia de cod electoral a mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.

Președintele Iohannis a anunțat că va promulga noua lege.

Susținerile ALDE și UDMR

ALDE a susținut că prin proiectul de lege "sunt încălcate principii prevăzute în Constituţia României”. „În primul rând caracterul direct al votului. Textul Constituţiei atribuie în mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce înseamnă, în intenţia constituantului, prezenţa efectivă a cetăţeanului în faţa urnelor în vederea exercitării dreptului la vot fără intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse”, se arăta într-un comunicat ALDE. În al doilea rând, «votul prin corespondenţă», ar fi instituit un „oprivilegiu” pentru cetățenii români din afara granițelor.

Tăriceanu și ALDE au susținut în repetate rânduri că „formula votului prin corespondenţă este birocratică, greoaie şi în loc să înlesnească votul românilor din străinătate, are efectul contrar" şi că, în plus, "ridică mari probleme privind posibila fraudare".

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunţa atunci că Legea votului prin corespondenţă va fi atacată la Curtea Constituţională. UDMR a acuzat că forma adoptată de Senat nu garantează secretul votului prevăzut de Constituţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-18

TAGURI: vot corespondenta, curtea constitutionala, alde, udmr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...