2017-01-23 10:30


Votul uninominal, pus sub semnul întrebării

 |  17:55
Votul uninominal, pus sub semnul întrebării

Deşi alegerile din 2008 au reprezentat introducerea înRomânia a colegiilor parlamentare uninominale, mulţi deputaţi şi senatori suntnemulţumiţi de actualul sistem electoral. Ei îşi doresc revenirea la alegeri peliste de partid. Printre ei figurează şi Kelemen Hunor, primul preşedinte departid care anunţă că l-ar încânta această schimbare a schimbării. Mai mult, udemeristul confirmă că în coaliţiade guvernare există discuţii pentru modificarea formei actuale a alegerilorparlamentare.

În anul 2008,avea loc o premieră în România: parlamentarii nu mai erau aleşi pe liste departid, ci în colegii uninominale. Cu toate că au militat îndelung pentruintroducerea acestui sistem electoral, aleşii s-au răzgândit între timp. Ziarul„Puterea” vă prezentase încă de anul trecut cum un grup format din parlamentaride toate culorile ,motivând că există un mare număr de senatori şi deputaţi care îşi doresc acestlucru.

Kelemen Hunor,preşedintele UDMR, este primul şef de partid care confirmă starea de spirit aaleşilor. El a declarat miercuri la postul B1 TV că ar prefera votul pe listede partid. „Eu, dacă ar fi după mine, m-aş întoarce la vot pe listă, cum amavut până în 2008. Eu, vă spun, sistemul uninominal nu a adus nici o îmbunătăţirea calităţii legislativului”, a afirmat liderul maghiar. El recunoaşte însă cănu a discutat în cadrul coaliţiei de guvernare această variantă, dar că parlamentariiPuterii s-au pus de acord că actualul sistem electoral trebuie modificat, fărăa stabili, încă, în ce mod. „Am discutat că trebuie reformat sistemul, dar nuam discutat în ce sens. Sistemul german ar fi într-adevăr o soluţie. Jumătaterămân în colegii uninominale, iar cealaltă pe liste naţionale sau judeţene, darliste votate de fiecare cetăţean. Sunt soluţii prin care creşti calitatea(parlamentarilor, n.r.). Noi cu votul uninominal am cam stricat. Eu am văzut ParlamentulRomâniei, din 1997, de aproape. Şi trebuie să vă spun cu regrete că după 2008nu avem un Parlament mai bun, mai eficient, mai credibil - rezultat prin votuluninominal - decât aveam înainte”, a mai precizat Kelemen Hunor.

Voinescu (PDL): „Sistemul mixt e o soluţie“

Sever Voinescu,vicepreşedinte şi totodată purtător de cuvânt al PDL, confirmă pentru ziarul „Puterea“că există mulţi parlamentari care şi-ar dori revenirea la alegerile pe liste.Motivul: imperfecţiunile actualului sistem de vot. Voinescu afirmă că o soluţiear putea fi sistemul de vot mixt, după modelul german. El susţine însă cărenunţarea la uninominal ar fi o greşeală. „Acum câteva luni exista printreparlamentari un curent serios al celor care-şi doreau revenirea la sistemul peliste. Nu mai ştiu cum e acum, dar nu văd de ce şi-ar fi schimbat opiniileîntre timp. Ceea ce s-a câştigat prin uninominal trebuie păstrat. Renunţarea launinominal ar însemna un pas înapoi. Desigur, sistemul actual poate fiîmbunătăţit, putem lucra la părţile care au produs o alterare areprezentativităţii prin intrarea în Parlament a candidaţilor de pe locuriledoi şi trei. Sistemul electoral german ar putea fi, de exemplu, una dintre soluţii. Este un sistemmixt, uninominal plus liste. În esenţă, conform acestui sistem, câştigăalegerile cei care adună uninominal cele mai multe voturi, iar voturilecâştigate se redistribuie într-un coş naţional, ca să-i spunem aşa, care pleacăcătre unii candidaţi de pe liste. Iar acest sistem nu altereazăreprezentativitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDL pentru „Puterea”.

USL vrea uninominal pur

Amintim că unuldintre primii parlamentari care au susţinut că sistemul electoral german, celmixt, ar fi o bună variantă de lucru este Adrian Năstase, preşedintele CEx alPSD. Cu alte cuvinte, PDL cochetează acum cu îmbrăţişarea sistemului de vot agreatde Năstase. Pentru ca ironia să meargă până la capăt, la rândul său, PSDsusţine în acest moment varianta propusă de Traian Băsescu în 2007 - sistemuninominal „pur”, conform căruia în Parlament intră doar cei care câştigăcolegiul în care candidează. „Noi am precizat foarte clar care este poziţianoastră şi am depus şi un proiect de lege în acest sens: alegereaparlamentarilor într-un singur tur de scrutin, uninominal, la fel ca primariişi preşedinţii de consilii judeţene. Cine ia cele mai multe voturi, acela ajungeîn Parlament. Pentru a nu mai exista frustrarea că intră unii de pe locuriledoi şi trei. Aceasta este poziţia USL”, a declarat pentru „Puterea” deputatulRadu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD.

Parlamentul, în afara legii?

Mate AndrasLevente, liderul deputaţilor UDMR, susţine că actualul Parlament a fost alesprin nerespectarea Constituţiei. „După 14 ani ca avocat, pot să vă spun călegea după care am fost noi aleşi în această legislatură esteneconstituţională. Sunt încălcate anumite principii ale constituţionalităţii. Afost la vremea respectivă o contestaţie a colegilor de la PRM, care a fostrespinsă. Însă nu a fost respinsă pe fond, ci pe procedură. Nu au adresatcontestaţia unde a trebuit”, ne-a declarat liderul deputaţilor maghiari. El afirmăcă susţine întru totul declaraţia şefului său, Kelemen Hunor, dar că pentruUDMR nu reprezintă o prioritate revenirea alegerilor parlamentarilor însistemul pe liste.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
22 Iul 2011

Umila mea parere e ca trebuie demolat intreg cotetul elgislativ cladit pe o constitutie gaunoasa si construit un edificiu clar si coerent bazat pe principiile fundamentale de drept. Altfel ne vom cicii mult si prost ca pina acum. O zi buna!
DETECTIV
22 Iul 2011

DACA BASESCU NU RESPECTA ACEASTA CONSTITUTIE DE CE AR RESPECTA-O PE CEA NOUA?

Adauga un comentariu

Random image