2017-01-16 21:51

POLITICA


Wall Street Journal: Egiptul îi înarmează pe rebelii libieni, cu acordul SUA

 |  15:31
Wall Street Journal: Egiptul îi înarmează pe rebelii libieni, cu acordul SUA

Armataegipteană a început să înarmeze rebelii libieni, cu acordul Statele Unite, audeclarat oficiali americani şi lideri ai rebelilor libieni. Transporturile de arme - majoritatea mici,precum puşti de asalt şi muniţie, par să fie primul caz confirmat de înarmare arebelilor de către un guvern străin, potrivit Wall Street Journal.

Transferulde arme egiptene a început "în urmă cu câteva zile" şi continuă, adeclarat un înalt oficial american, citat de Wall Street Journal. "Nuexistă o politică sau recunoaştere oficialădin parteaSUA că acestlucru se întâmplă", a spus oficialul. Dar "este ceva cu care suntemla curent", a adăugat el. Oficialul a subliniat că aceste transporturi vin"prea puţin, prea târziu" pentru a înclina balanţa în favoarearebelilor, care au pierdut teren în ultimul timp în faţa forţelor loialeliderului libian Muammar Gaddafi, sprijinite de tancuri, artilerie şi aviaţie. El a adăugat că Egiptul a vrut săpăstreze transporturile sub acoperire. În public, Egiptul a căutat să menţină opoziţie neutră faţă de revolta rebelă din Libia. Egiptul s-au abţinut în timpul votului Ligii Arabe şi ONUlegat de intrevenţia din Libia.

Potrivit unui om de afaceri libian, carespune ca are contacte regulate cu oficialii egipteni din Cairo şi conducerearebelă din Libia, “americanii au datundă verde egiptenilor pentru a ajuta americanii care nu doresc să fieimplicaţi direct în astfel de acţiuni”. Oficialioccidentali şi lideri rebeli în Libia au declarat ca Statele Unite au vrut săevite a fi văzute ca având un rol de conducere în orice acţiune militarăîmpotriva lui Gaddafi după invaziile sale din Irak şi Afganistan care au alimentatneîncrederea şi ura împotriva Washingtonul în întreaga regiune.

Larândul său, un purtător de cuvânt al guvernului rebel de la Benghazi a declaratcă transporturile de arme au început să ajungă, dar a refuzat să precizeze deunde. "Comitetul nostru militar obţine arme şi înarmează oamenii noştri.Armele vin, dar natura acestor arme, cantitatea, de unde vin, acestea suntsecrete", a spus purtătorul de cuvânt Mustafa al-Gherryani.

Armeleegiptene sunt cea mai puternică dovadă a faptului că unele ţări arabe ascultăapelurile Occidentului de a prelua iniţiativa în favoarea rebelilorprodemocraţie din Libia. Washingtonul şi alte ţări occidentale şi-au exprimatfrustrarea în legătură cu faptul că unele state arabe nu vor să ajute larezolvarea crizei din regiunea lor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image