2017-01-16 21:36

POLITICA


WikiLeaks - Apropiaţii secretarului general NATO informează SUA despre acţiunile sale

 |  18:31
WikiLeaks - Apropiaţii secretarului general NATO informează SUA despre acţiunile sale

Apropiaţiisecretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, informează Statele Unite înlegătură cu acţiunile acestuia, astfel că Washingtonul a putut bloca unele dintreiniţiativele sale, conform unor note diplomatice americane obţinute deWikiLeaks şi publicate de ziarul Aftenposten.

La sfârşitulanului 2009, Statele Unite l-au putut împiedica pe Rasmussen să propună oapropiere între NATO şi Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă(OTSC). Washingtonul a putut anticipa propunerea graţie unei scrisori pe careRasmussen o trimisese omologului său din cadrul OTSC şi a cărei copie fuseseobţinută de Ambasada SUA la NATO, conform notei diplomatice din 10 septembrie2009. "Vă invităm să nu faceţi presupuneri în legătură cu deciziilealiaţilor anunţând noi iniţiative între NATO şi Rusia care încă nu au fostaprobate oficial de Alianţă", reacţionase Departamentul de Stat american.

PotrivitAftenposten, o altă notă diplomatică acredita ideea că Statele Unite dispuneaude "corespondenţi secreţi" în jurul secretarului general NATO. Larevenirea dintr-o vizită la Moscova efectuată în decembrie 2009, Rasmussensalutase voinţa de cooperare afişată de Rusia. Dar, conform unei notediplomatice din 6 ianuarie 2010, tonul întrevederilor pe care Rasmussen leavusese cu oficialii ruşi fusese cu totul diferit. "Potrivit sursei, chiardacă preşedintele rus a fost politicos, nici el, nici premierul Putin nu auexprimat interesul real de a coopera cu NATO. Putin i-ar fi spus lui Rasmussencă NATO nu mai are nici un motiv să existe şi că era în interesul Rusiei caNATO să înceteze să existe", preciza telegrama.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image