2017-01-18 04:03

POLITICA


WikiLeaks: Boeing versus Airbus. EADS ar fi mituit oficiali români

 |  13:51
WikiLeaks: Boeing versus Airbus. EADS ar fi mituit oficiali români
Războiulcompaniilor producătoare de aeronave nu a ocolit şi România. Lobby sau mită?Compania americană Boeing se temea, în 2008, că EADS încearcă să ofere mităunor oficiali din Guvernul de la Bucureşti pentru a-i convinge să achiziţionezeavioane Airbus pentru compania aeriană TAROM.

Într-otelegramă datată 31 iulie 2008, transmisă deA americană la Bucureşti,ambasadorul Nicholas Taubman relatează o discuţie cu reprezentantul pentru vânzăriregional al Boeing, Monte Frazier, care îi prezentase intenţia companieiamericane de a obţine un contract pentru vânzarea a până la zece aparate Boeing737 către TAROM, a cărui valoare ar fi putut ajunge la un miliard de dolari.“Totuşi, Boeing este îngrijorat de informaţiile potrivit cărora EADS nuintenţionează să concureze corect şi că ar putea încerca să influenţeze în modincorect oficiali-cheie din Guvern, pentru a favoriza Airbus”, se arată în notadiplomatică.

Într-oîntâlnire desfăşurată la 25 iulie, Frazier, care avea contacte bune cuTAROM, prezentase o acuzaţie potrivitcăreia era posibil ca EADS să fi oferit ca mită 3% din preţul de vânzare încazul încheierii unui contract oficialilor din Guvernul României. Conform noteidiplomatice, Frazier considera că directorii acesteia înclină spre cumpărareade avioane Boeing 737. “Totuşi, aceiaşi directori TAROM au preferat să aşteptepână s-au putut întâlni în particular cu directori Boeing în afara României, laFarnborough Air Show, pentru a prezenta acuzaţiile potrivit cărora unoroficiali din Ministerul Transporturilor şi din biroul prim-ministrului li s-arfi oferit mită pentru a obliga TAROM să cumpere avioane noi de la EADS”, searată în nota dimplomatică.

Telegramaprecizează că ambasada de la Bucureşti a oferit sprijin Boeing, fiind de acordsă susţină punctul de vedere al companiei americane pe lângă Guvernul României,“atunci când acesta devine potrivit”. “Lăsând deoparte acuzaţiile de mituire,presiunea politică asupra României pentru a alege un avion european esteconsiderabilă”, afirmă documentul american.

“Ambasadaintenţionează să ofere asistenţă Boeing pentru a se asigura că o eventuală competiţieeste corectă şi transparentă. Faptul că TAROM este (o companie) deţinutăintegral de stat include politica în ceea ce ar trebui să fie o decizie stricteconomică”, conchide fostul ambasador american la Bucureşti.

WikiLeaksnu este la primele dezvăluiri legate de războiul economic dintre companiaamericană şi cea europeană şi lobby-ul intens practicat de cele două companiicu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor în goana după contracte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image