2019-02-20 19:43


WikiLeaks despre cazul Teo Peter. Ar fi putut pune în pericol relaţia România - SUA

 |  19:04
WikiLeaks despre cazul Teo Peter. Ar fi putut pune în pericol relaţia România - SUA

Diplomaţi americaniafirmau, în noiembrie 2007, că oferta în cazul cântăreţului Teo Peter, decedatîn accidentul rutier în care a fost implicat un angajat al ambasadei americane,putea afecta cooperarea dintre SUA şi România în domenii precum Irakul sauachiziţionarea avioanelor F-16.

Mesajul diplomaticconfidenţial, obţinut de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziaruluibritanic The Guardian, a fost trimis de ambasada SUA din Bucureşti spre sediulDepartamentului de Stat american.

“Iminenta «ofertăfinală» a Serviciului pentru revendicări străine (Europa) din cadrul ArmateiSUA, pentru familia fostului star rock român Teofil Peter, mort în 2004 într-unaccident rutier implicându-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilormarini de la ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative,negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România", preciza mesajuldiplomatic american.

Cazul Teo Peter afost puternic mediatizat acum 6 ani. Pe 4 decembrie 2004, puşcaşul americanChristopher van Goethem se întorcea la locuinţa sa din Bucureşti, când a intratcu maşina într-o intersecţie şi s-a ciocnit cu un taxi în care se afla TeoPeter. În urma impactului, Peter a murit, iar taximetristul a fost rănit. Van Goethema fost trimis în faţa Curţii Marţiale, riscând o pedeapsă de până la 14 de închisoare. Verdictul a fost însănevinovat pentru acuzaţiile de omor din culpă. Şocantă nu nu a fost deciziacurţii americane, ci motivul care a stat la baza acesteia. Avocatul sergentuluiamerican a reuşit să convingă juriul că acuzarea nu a demonstrat cu probe căTeo Peter se afla în taxiul lovit de maşina Ambasadei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...