2018-11-18 12:25


WikiLeaks dezvăluie scenariile legate de colapsul regimului de la Phenain. China, gata să abandoneze Coreea de Nord

 |  17:23
WikiLeaks dezvăluie scenariile legate de colapsul regimului de la Phenain. China, gata să abandoneze Coreea de Nord

China joacă la dublu- oficial susţine regimul de la Phenian, neoficial pare de acord cu unificareaPeninsulei Coreea sub conducerea Coreii de Sud. Informaţiile dezvăluite deWikiLeaks privind scenariile americanilor despre evoluţia statului nord-coreeanşi schimbarea poziţiei Beijingului intervin într-un moment tensionat, după ceCoreea de Nord a bombardat săptămâna trecută o insulă sud-coreeană, provocândmoartea a patru persoane şi aducând regiunea în pragul războiului.

China a refuzat săcondamne acţiunea Coreii de Nord. Însă marţi, Beijingul a devenit flexibil, cerând "consultări deurgenţă" şi invitând un oficial nord-coreean la Beijing. Deşi oficial China critică presiuneaexercitată de SUA asupra Coreii de Nord şi vrea o reluare a negocierilor dedezarmare în şase, documentele WikiLeaks arată nemulţumirea din ce în ce maimare a Beijingului faţă de Phenian, după testul nuclear efectuat anul trecut deaceastă ţară. China se teme de impactul economic pe care l-ar putea aveainstabilitatea regională, dar şi că moartea dictatorului Kim Jong-il arputeaduceo luptă pentru succesiune.

Multe din mesajele despre Coreea de Nord - unele provenindde la Seul, unele de la Beijing, sunt bazate pe interviuri cu oficialiguvernamentali, cu savanţi, dezertori şi alţi experţi. Acestea conţin şi predicţii despre sfârşituldinastiei familiei care a condus Coreea de Nord timp de 65 de ani. Scenariulcel mai catastrofic oferit diplomaţilor americani este făcut de un ministruadjunct din Coreea de Sud care prevede prăbuşirea Phenianului în 2-3 ani. Oficialiichinezi sunt, de multe ori, citaţi ca folosind un limbaj batjocoritor, cureferire la Coreea de Nord, arătând anumite tensiuni între cele două ţărivecine, în contrast cu declaraţiile oficiale.

Anul trecut,ambasadorul Chinei în Kazahstan dezvăluia că Beijingul considera programulnuclear nord-coreean ca fiind "foarte problematic", conform unei notediplomatice dezvăluite de WikiLeaks. "Ambasadorul Cheng Guoping a declaratcă Beijingul spera ca pe termen lung să aibă loc o unificare paşnică",conform notei diplomatice transmise de ambasadorul american Richard Hoagland. Potrivitenotelor, chinezii sunt de părere că Peninsula Coreea ar trebui reunificată subcontrolul Seulului, sub oblăduirea SUA şi că acest punct de vedere câştigăpopularitate la Beijing.

Un alt documentcitează un ambasador chinez, care a avertizat că activitatea nucleară a Coreiide Nord este "o ameninţare pentru securitatea întregii lumi".

China consideră că regimul de la Phenian , ca“un copil răsfăţat”, a mers prea departe efectuând un nou test nuclear şilansând o rachetă pentru a aztrage atenţia Washingtonului, se arată într-o nouătelegramă, citată de New York Times. Potrivit unui diplomat american,"oficiali chinezi le-au transmis nemulţumirea omologilor nord-coreeni,cerând revenirea Phenianului la masa negocierilor multilaterale. Dar, dinpăcate, protestele nu au avut efecte".

"Statele Unite reprezintă singura ţarăcare ar putea face progrese în negocierile cu Coreea de Nord", precizeazăun oficial american.

Într-o notă separată, adjunctul ministruluisud-coreean de Externe, Chun Yung-woo, afirmă că "Beijingul are oinfluenţă mult mai mare decât se crede asupra Coreii de Nord". "Beijingulnu are nevoie să folosească pârghii economice pentru a forţa o schimbarepolitică la Phenian, iar liderii nord-coreeni ştiu asta", precizează el.

Conform documentelor, Chun afirmă că lideriicomunişti chinezi nu consideră Coreea de Nord drept un aliat util sau deîncredere. Potrivit acestuia, Coreea de Nord deja s-a prăbuşit din punct devedere economic şi se va prăbuşi politic la doi-trei ani de la moarteaactualului lider, Kim Jong-il. În februarie 2010, la Seul, el mărturiseşte interlocutorilor săi:"Coreea de Nord este deja prăbuşită din punct de vedere economic şi se vaprăbuşi politic în doi sau trei ani după moartea lui Kim Jong-il...".China nu este de acord cu acest scenariu abrupt, dar este nemulţumită deimprevizibilitatea regimului de la Phenian.

Cu toate acestea, mesajele diplomatice avertizează, că China - care aluptat de partea Coreii de Nord în Războiul Coreean din 1950-1953 - nu araccepta prezenţa trupelor americane la nord de zona demilitarizată careformează în prezent frontiera nord-sud.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...