2019-01-19 10:29


WikiLeaks - Diplomaţii, “agenţi de marketing” în vânzările de avioane de pe piaţa mondială

 |  19:06
WikiLeaks - Diplomaţii, “agenţi de marketing” în vânzările de avioane de pe piaţa mondială

Mai multe note diplomatice dezvăluite de WikiLeaks aratăcum dimplomaţi de rang înalt au intermediat afaceri şi au influenţat contracteinternaţionale între companii şi guverne. Astfel, telegramele scot la ivealămodul de acţiune a unor diplomaţi SUA de rang înalt care au acţionat ca agenţide marketing, punând pe masa negocierilor oferte şefilor de stat şidirectorilor de companii aeriene ale căror deciziiputeau fi influenţate de preţ, performanţă şi, la fel ca în cazul oricăruiclient pretenţios şi bogat, avantaje preferenţiale", scrie publicaţiaamericanăNew York Times.

Maimulte guverne se pregăteau să cumpere aeronave comerciale în valoare demiliarde de dolari de la Boeing sau de la concurentul său european, Airbus. Ceidoi giganţi controlează, fiecare, circajumătate din piaţa mondială a aeronavelor comerciale, fiecare contract având omiză măsurată în miliarde de dolari şi mii de locuri de muncă bine plătite.

Potrivit telegramelor, diplomaţiisunt o mare parte a forţei de vânzări, având un rol mult mai mare decât sebănuia anterior. Faptul că politicienii din Statele Unite ajutăcompaniile americane să facă afaceri în străinătate nu este o informaţie nouă, avândîn vedere că astfel de vânzări cresc şi locurile de muncă, dar dezvăluirileWikiLeaks desenează neobişnuit de clar un război ascuns între diplomaţii SUA şiomologii europeni care promovează interesele celor doi giganţi ai aeronauticii.Documenteledescriu scrisori de la preşedinţi şi vizite de stat pentru negociereacontractelor, dar şi un număr de achiziţii încheiate. Corespondenţele sugerează,de asemenea, cereri de mită sau plăţi către intermediari dubioşi care se oferăsă servească drept "agenţi". Boeing susţine că se angajează să eviteastfel de practici corupte.

Reprezentanţiai Departamentului de Stat al Statelor Unite şi ai Boeing au recunoscut, înluna decembrie, în mai multe interviuri, că guvernul american ajută compania săvândă avioane comerciale, deşi Washingtonul şi liderii europeni au încheiat, înanii '80, înţelegeri care aveau rolul de a elimina intervenţia politică dincomerţul internaţional.

DocumenteleWikiLeaks se concentrează în principal pe eforturile diplomaţilor americani.Însă o sursă oficială din interiorul companiei admite că, lăsând deoparteacordurile internaţionale, vânzările de aeronave comerciale nu sunt decuplatede relaţiile politice.

Notele arată cum Statele Unite sunt pregătite de intervenţiipolitice puternice dacă Boeing este în pericol să piardă contracte importanteîn favoarea Airbus. Documentele WikiLeaks oferă mai multe exemple în acestsens, printre care un contract încheiat în luna noiembrie a anului trecut întreArabia Saudită şi Boeing pentru 12 aeronave Boeing 777. Tranzacţia valoreazăpeste 3,3 miliarde de dolari, la preţuri de listă, iar încheierea contractuluia fost precedată de câţiva ani de lobby intens derulat chiar de oficialiamericani.

Potrivitcorespondenţelor, un înalt oficial al Departamentului pentru Comerţ al StatelorUnite, Israel Hernandez, a înmânat personal, la finele anului 2006, unuireprezentant al Casei Regale saudite o scrisoare de la preşedintele George W.Bush în care acesta îndemna pe Regele Abdullah să cumpere 43 de avioane Boeingpentru a moderniza Saudi Arabian Airlines şi alte 13 aeronave pentru flota careserveşte familia regală. După ce a cititscrisoarea de la Bush, regele Abdullah a anunţat că preferă avioanele Boeing

Odatăce a primit confirmarea că avionul său va avea cele mai avansate echipamente decomunicaţii şi de apărare, Regele Abdullah l-a asigurat pe oficialul americancă va lua o decizie favorabilă Statelor Unite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...