2017-01-23 20:56


WikiLeaks: Familia lui Muammar Kadhafi, „disfuncţională” şi marcată de conflicte interne

 |  11:44
WikiLeaks: Familia lui Muammar Kadhafi, „disfuncţională” şi marcată de conflicte interne

Liderul libian MuammarKadhafi este membrul cel mai important al unei familii puternice, bogate, dar"disfuncţionale" şi marcate de conflicte interne, potrivit unor notediplomatice americane publicate de WikiLeaks şi citate de The Guardian în ediţiaonline.

Documenteledezvăluie felul în care îşi duc viaţa cei opt copii ai lui Kadhafi - între carerivalităţile s-au intensificat în ultimii ani -, soţia sa şi liderul libian.

Kadhafi, în prezent învârstă de 68 de ani, era descris în 2009 de ambasadorul american la Tripoli,Gene Cretz, drept "o figură schimbătoare şi excentrică, ce suferă de fobiisevere, pasionat de dansul flamenco şi cursele de cai, se comportă în funcţiede capricii şi îi enervează atât pe prieteni, cât şi pe duşmani". Kadhafise teme foarte tare să locuiască la etaj şi preferă ca avionul cu care călătoreştesă nu zboare peste zone cu apă, se arată în notele diplomatice.

Safiya, cea de-a doua soţie alui Kadhafi, se deplasează în Libia cu avioane închiriate, un convoi deMercedes-uri aşteptând-o la aeroport pentru a o duce la destinaţie. Totuşi, mişcărileei sunt limitate şi discrete, potrivit notelor.

Fiul cel mare al cupluluişi, în ultimii ani, presupusul succesor al lui Kadhafi, Saif al-Islam, aobţinut doctoratul la London School of Economics, dar "mulţi libieni îlconsideră prea lăudăros şi dispus să îi mulţumească pe străini", potrivitambasadei Statelor Unite. El s-a adresat naţiunii libiene duminică seară,avertizând în legătură cu riscul izbucnirii unui război civil. Potrivitnotelor, el nu s-ar înţelege cu fraţii săi Muatassim, Aisha, Hannibal şi Sa'adi.

Cel de-al doilea fiu, cavârstă, al cuplului, Sa'adi, este cunoscut pentru trecutul său agitat, inclusivconflicte cu poliţia în Europa (în special Italia), abuzul de droguri şi alcoolsau călătoriile în străinătate împotriva voinţei tatălui său. El a folosittrupele pe care le-a avut sub control în scopul susţinerii activităţilor salede afaceri. Deţine o companie de producţie cinematografică. El ar fi fostimplicat în reprimarea protestelor din oraşul Benghazi.

Muatassim, consilier peprobleme de securitate naţională al tatălui său, a pierdut controlul asupra maimultor afaceri personale în perioada 2001-2005, când fraţii săi au profitat deabsenţa sa pentru a-şi crea propriile parteneriate. "Nu foarteinteligent", potrivit ambasadorului sârb în Libia, el are o relaţietensionată cu Saif al-Islam.

Hannibal, un alt fiu al lui Kadhafi, s-a remarcat princomportamentul său antisocial şi conflictele publice cu autorităţile din Europaşi alte regiuni. El este cel care a creat un adevărat conflict diplomatic cuElveţia, când a fost arestat la Genevapentru că şi-ar fi bătut servitorii.

Khamis, al şaselea fiu al luiKadhafi, este comandantul "respectat" al unei unităţi de forţespeciale, care ar fi fost implicate în reprimarea protestelor de la Benghazi. El s-a antrenatîn Rusia.

Kadhafi are şi o fiică, Aisha,mediator în disputele familale. Ea conduce o organizaţie neguvernamentală şi aravea interese financiare în cadrul unei clinici private din Tripoli.

Cel mai mare fiu al luiKadhafi, dar cu prima sa soţie, este Muhammad. El conduce Comitetul Olimpic dinLibia şi deţine în prezent 40 la sută din Libyan Beverage Company (Compania debăuturi libiană), conducând şi comitetul pentru poştă şi telecomunicaţii.

Cel mai puţin cunoscut dintrecopiii lui Kadhafi este Saif al-Arab, care ar locui în prezent la Munchen, undear conduce afaceri neclare şi ar lua parte la numeroase petreceri.

Ca toţi copiii şi apropiaţiilui Kadhafi, el ar realiza venituri de pe urma companiei petroliere de stat şia filialelor sale de servicii petroliere. Un al şaptelea fiu, Milad Abuztaia,este un nepot adoptat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image