2019-01-22 21:12


WikiLeaks: Talibanii manipulează preţul drogurilor din Occident. Bani spălaţi din traficul de droguri utilizaţi la propulsarea instituţiilor financiare din lume

 |  19:11
WikiLeaks: Talibanii manipulează preţul drogurilor din Occident. Bani spălaţi din traficul de droguri utilizaţi la propulsarea instituţiilor financiare din lume

Talibaniiau ajuns să aibă un cuvânt greu de spus pe piaţa drogurilor. DirectorulBiroului ONU pentru droguri şi crimă organizată informa NATO că insurgenţiiafgani reţin mii de tone de heroină şi îşi tratează drogurile ca pe"conturi de economii" pentru a manipula preţul în Occident, potrivitunei telegrame dezvăluite de WikiLeaks.

Într-unraport, Antonio Mario Costa a informat oficialii NATO că talibanii şi grupărilede crimă organizată au reţinut 12.400 de tone de opiu de pe piaţainternaţională pentru a păstra preţul heroinei şi opiului la un nivelprofitabil, deoarece producţia este maimare decât se consumă la nivel mondial. Opiul reţinut ar fi valorat 1,25miliarde de dolari. Din fiecare tonă de opiu, cu o valoare estimată la circa100.000 de dolari, se pot produce aproximativ 100 kilograme de heroină. Costacrede că stocurile reprezintă o ameninţare serioasă, pentru că pot fi utilizatepentru a finanţa insurgenţa. El încurajează serviciile secrete să seconcentreze asupra stocării şi mişcării stocurilor de opiu în Afganistan.

Telegramadiplomatică americană relevă că ONU crede că talibanii şi alţi insurgenţi dinAfganistan sunt bine organizaţi, conştienţi de piaţă şi concentraţi asupramenţinerii unui preţ viabil pentru droguri. Rapoartele asupra implicăriitalibanilor în piaţa drogurilor, din 2009 încoace, s-au concentrat asupraîmpărţirii între diferitele grupări detrafic de droguri în Afganistan şi au relevat rivalităţile dintre ele.

Opiniilelui Costa, raportate într-un document confidenţial, au fost exprimate într-oîntâlnire, la 18 septembrie 2009. El prezenta NATO şi partenerilor săirezultatele Raportului asupra Afganistanului în 2009, o evaluare anualărealizată de ONU asupra industriei drogurilor în această ţară. Aceste opinii nufigurează în raport.

Costa s-a retras din ONU în acest an. El estecunoscut pentru că a provocat o adevăratădezbatere internaţională, afirmând că miliarde de lire sterline, bani spălaţidin traficul de droguri şi crimă organizată, au fost utilizate la propulsarea anumeroase instituţii financiare majore din lume în timpul crizei economice.Potrivit raportului ONU pentru 2010, producţia totală de opiu din Afganistaneste estimată la 3.600 de tone, mai mică cu 48 la sută faţă de cea din 2009. Scădereaa fost cauzată de o infecţie a planteiîn provinciile Helmand şi Kandahar.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ERAS
22 Dec 2010

CIA este cel mai mare producator si distribuitor de droguri. Talibanii sunt cei care au lichidat productia de droguri cand au condus Afganistanul asa ca doar votantii PDL mai pot crede ca talibanii sunt personajul negativ.
Random imageUltimele stiri

loading...