2019-01-24 14:55


WikiLeaks: Voronin i-a oferit lui Marian Lupu zece milioane de dolari în schimbul unei coaliţii

 |  11:40
WikiLeaks: Voronin i-a oferit lui Marian Lupu zece milioane de dolari în schimbul unei coaliţii

Liderulcomunist Vladimir Voronin i-a propus lui Marian Lupu zece milioane de dolaripentru a încheia o alianţă politică în timpul crizei din 2009 din R.Moldova, searată într-o notă diplomatică a ambasadei americane la Chişinău şi publicată deLe Monde în ediţia online.

La 8 septembrie 2009, ambasada americanăla Chişinău raportează o întâlnire surprinzătoare între Marian Lupu, liderulPartidului Democrat, şi comunistul Vladimir Voronin, preşedintele în exerciţiual ţării. Acesta din urmă l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi înainte în proprialocuinţă pentru a-i face o propunere: să formeze o coaliţie decentru-stânga cu el ca şef al statului şi Voronin preşedinte al Parlamentului.

Marian Lupu, care a plecat din PCRM în iunie 2009, a refuzat oferta.Voronin i-a propus atunci interlocutorului său cinci milioane de dolari, cucondiţia să accepte să se alăture PCRM, ofertă pe care acesta a refuzat-o dinnou. Atunci, Voronin a venit cu o nouă propunere: i-a oferit zece milioane dedolari. Marian Lupu a formulat o contrapropuenre, sugerându-i lui Voronin săobţină cele opt voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbulimunităţii acordate lui şi familiei sale.

Această scenă i-a fost povestită ambasadorului american de Marian Lupu.Dar diplomatul a auzit şi o altă variantă de la Valdimir Voronin la 14septembrie. Acesta a confirmat două întâlniri cu liderul Partidului Democrat şipropunerea sa reînnoită de coaliţie. "Potrivit lui Voroni, Lupu părea «pierdut»,dar a declarat că nu poate accepta o asemenea ofertă", povesteşteambasadorul într-o notă publicată la 16 septembrie 2009.

Voronin nu a recunoscut verbal că i-a propus mită lui Lupu, dar la oîntrebare a ambasadorului cu privire la discuţia avută, liderul comunist a râszgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce setraduce printr-o confirmare tăcută "că ştie că se ştie". Voronin aapreciat că Lupu se află sub influenţa unei "puteri externe", afirmăambasada, dar fără să ştie dacă este vorba despre "Rusia, România sauStatele Unite".

La 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, în cel mai mare secret şitranzitând Budapesta, pentru a se supune unui examen foarte special, într-ocameră de hotel, condus de doi bărbaţi a căror identitate nu a dezvăluit-oamericanilor.

Această întâlnire de două ore pare un interviu pentru angajare, în carea fost evaluat complet din punct de vedere psihologic şi politic, a povestit elambasadorului american, care scrie la 14 august: "Lupu a fost supus uneiserii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme cum arfi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R.Moldova şi şcolile rusofone dinR.Moldova.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...