2018-12-14 08:21


Ziua Dobrogei - marcată de dezinteres politic. Cum a serbat Constanța revenirea la patria mamă, după 137 de ani

 |  16:22
Ziua Dobrogei - marcată de dezinteres politic. Cum a serbat Constanța revenirea la patria mamă, după 137 de ani
Marius Florian

Anul acesta se împlinesc 137 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă. La finele Războiului pentru Independenţă (1877 - 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, preluând administraţia de la Rusia.

La iniţiativa senatorului de Constanţa, Christian Gigi Chiru (PNL), la capătul unei anevoioase proceduri legislative, de aproximativ trei ani, Parlamentul României a ratificat legea care proclamă oficial data de 14 noiembrie ca fiind Ziua Dobrogei. Cu această ocazie, autorităţile locale dobrogene vor putea desfăşura orice fel de activitate culturală specifică zonei.

Partea spectaculoasă a aniversării din acest an trebuia să o reprezinte cea mai mare horă multietnică, geamparaua dobrogeană, însă tragediile produse în clubul bucureștean Colectiv i-au îndemnat pe constănțeni să serbeze Ziua Dobrogei printr-un omagiu adus victimelor din Capitală.

Ziua Dobrogei a demarat, însă, cu o zi mai devreme. Vineri, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, din Piața Ovidiu, a organizat un eveniment pentru zeci de prichindei de la grădinițele constănțene. Cei mici au recitat poezii și au dansat dansuri tradiționale dobrogene.

Senatorul Chiru s-a rugat la poetul Ovidius!

Sâmbătă, Ziua Dobrogei s-a serbat tot în Piața Ovidiu, unde aproape 200 de constănțeni au aprins lumânări la statuia poetului Ovidiu, un simbol al Constanței, în memoria victimelor de la Colectiv.

„Este un moment încercat pentru România, suntem nevoiți să resetăm tot ceea ce programasem pentru ziua de astăzi și felicit autoritățile locale că au luat decizia de a anula evenimentul pentru sărbătoarea zilei de astăzi. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că 14 noiembrie 2015 este prima dată în istoria României și în istoria Dobrogei când sărbătorim oficial ziua noastră, motiv pentru care le urez «La Mulți Ani!» dobrogenilor și constănțenilor în mod special. Marcăm acest moment mai puțin fastuos printr-un moment de reculegere, aici, la marele poet Ovidius, pe care-l rugăm să aibă grijă de sufletele celor care s-au stins în tragicul eveniment din București. Ne dorim ca evenimente tragice care au îndurerat întreaga Românie să nu se mai repete. Dobrogrenii vor avea posibilitatea, începând din anul acesta, să sărbătorească așa cum știu ei mai bine, an de an, ziua noastră, dedicată nouă, dobrogenilor”, a spus senatorul Chiru, pentru PUTEREA.

Politicienii și-au bătut joc de sărbătoarea dobrogenilor

După evenimentul din Piața Ovidiu, autoritățile locale au participat la o recepție la sediul reprezentantului Guvernului în teritoriu. Nesimțirea politică nu a absentat din „peisaj”, dovadă fiind momentul patetic al desemnării plachetelor. Doar patru parlamentari ai Constanței au fost prezenți la eveniment, dintr-un total de 21! Aceștia sunt senatorii Christian Gigi Chiru și Puiu Hașotti (ambii PNL) și deputații Radu Babuș (PSD) și Mihai Tararache (PNL). Nici ceilalți politicieni locali nu s-au înghesuit să ia cuvântul, facem referire aici la prefectul Ion Constantin sau viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău. Intuim rivalitățile politice, care au primat în fața zilei de sărbătoare, „maestrul de ceremonii” de la Prefectură fiind vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

GALERIE MEDIATAGURI: ziua dobrogei, dezinteres politic, serbat, constanta, patria mama
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...