2018-12-12 07:17


Ziua Z pentru Guvernul lui Cioloș. Miniștrii propuși au trecut cu bine audierile din Parlament

 |  21:01
Ziua Z pentru Guvernul lui Cioloș. Miniștrii propuși au trecut cu bine audierile din Parlament

Echipa propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș a trecut de audieri cu succes, mai puțin Vasile Dâncu, cel ce ar urma să fie vicepremier și ministru al Dezvoltării, deoarece acesta a suferit o cădere de calciu chiar înaintea de intrarea în comisie. Audierea lui a fost reprogramată și urma să aibă loc în cursul dmimineții de marți.

Astfel, camerele reunite ale Parlamentului au fost convocate la ora 10 pentru dezbaterea programul de guvernare și a listei de miniștri, urmată de votul pentru învestire și, dacă este favorabil, Cabinetul Cioloș va depune și jurământul la Cotroceni tot marți.

Înainte de audieri, o parte a miniștrilor au venit la Parlament unde au avut la dispoziție un birou, pentru a li se explica procedurile din comisii. Miniştrii lui Cioloş au fost pregătiţi pentru audieri de către ministrul propus pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Până la închiderea ediției, au primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate Petre Tobă (Interne), Mihnea Motoc (Apărare), Lazăr Comânescu (Externe), Achim Irimescu (Agricultură), Claudia Ana Costea (Muncă), Anca Dragu Paliu (Finanțe), Costin Borc (vicepremier, Economie), Victor Vlad Grigorescu (Energie), Dan Marian Costescu (Transporturi), Marius Bostan (Societate Informațională), Dan Stoenescu (Românii de pretutindeni) și Ioan Dragoş Tudorache (șeful Cancelariei Premierului.

PNL dă credit lui Dâncu

Trebuie spus că în PNL sunt controverse privind votarea lui Vasile Dâncu, Theodor Stolojan fiind printre cei care l-au contestat la ședința de luni a conducerii liberalilor. Totuși, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat după BP al PNL, că partidul său îi va acorda credit lui Vasile Dâncu, desemnat pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale, pentru că „lumea se mai îndreaptă”.

„În perioada 2001-2004 domnul Dâncu avea o funcţie importantă în Guvernul Năstase, se ocupa chiar de informarea cetăţenilor, ba chiar (Stolojan –n.r.) ne-a comunicat un moment în care cei doi co-preşedinţi ai alianţei de atunci ( Alianţa Dreptate şi Adevăr- PNL-PD condusă de Theodor Stolojan şi Traian Băsescu-n.r.) au fost invitaţi la TVR şi Stelian Tănase care îi invitase a zburat după câteva zile. S-au întamplat lucrurile acestea, colegii noştri o să spună lucrurile acestea. (…) Noi sperăm că toată lumea, îi dăm credit, se îndreaptă. Sperăm că toate declaraţiile sunt valabile. De aceea îl şi sprijinim pe domnul Cioloş”, a răspuns Blaga, întrebat de criticile aduse de Stolojan.

Din partea ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat din nou că alianța formată din PLR și PC nu va vota miniștrii lui Cioloș.

Șeful PSD, Liviu Dragnea a declarat că speră ca noul Guvern să contine „politicile de dezvoltare și bunăstare ale Cabinetului Ponta, ale cărui măsuri au condus la creșterea veniturilor românilor și a puterii acestora de cumpărare. El a criticat includerea în programul de guvernare a unor modificări la legile electorale.

Premierul retrage electoralele din program

Mai târziu, luni, Dacian Cioloş a declarat la finalul întâlnirii cu grupul UDMR, că propunerea de comasare a alegerilor şi introducere a mandatului de cinci ani pentru toţi aleşii va fi scoasă din programul de guvernare, una dintre solicitările societăţii civile, dar care nu are susţinere în Parlament. „Programul de guvernare va fi adaptat în funcţie de aceste discuţii (cu partidele - n.r.)“, a declarat Cioloş. El a explicat că a avut la dispoziție patru zile să facă un prgram de guvernare, ca premier desemnat, fără să aibă la dispoziție măcar miniștrii propuși, pentru consultare.

Premierul desemnat a explicat că a preluat foarte multe din iniţiativele şi din "ideile străzii" pe care a vrut să le testeze, "unele dintre ele, poate cu mai puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile”, transmite Mediafax.

"Am preluat foarte multe din iniţiativele şi din ideile străzii, să spun aşa, ale societăţii civile, pe care am vrut să le testez. Asta a fost cererea cumva, directă sau indirectă, din parte multor organizaţii ale societăţii civile, a celor care au ieşit în stradă să avansez, înaintez aceste propuneri Parlamentului. Şi am avut şi data trecută, de asta am făcut două tururi, practic, la fiecare grup politic pentru a putea testa pentru a putea discuta legat de mai multe iniţiative. Unele dintre ele, poate cu mai puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile, dar a fost de datoria mea să pot să le testez", a spus Cioloş.

Premierul desemnat a mai explicat că programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi şi acelea trebuie luate în considerare ca obiective. "Programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi pe care ni le asumăm direct, ca atare. Şi are o parte, în stadiul actual adaptabilă, pentru că miniştrii se duc în comisiile de

specialitate, eu am discuţii cu grupurile politice. Şi aşa cum v-am spus, în perioada următoare o să venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector în parte în funcţie şi de susţinerea pe care o putem constata", a reafirmat Cioloş, citat de Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-17

TAGURI: ziua z, guvern, ciolos, audieri, parlament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...