2017-01-20 05:45

POLITICA


Ziua HUO. Băsescu a făcut baie de huiduieli la Hora Unirii

 |  19:58
Ziua HUO. Băsescu a făcut baie de huiduieli la Hora Unirii

Huiduieli şi fluierături permanente,neîntrerupte nici măcar la intonarea imnului de stat, nici de onorul militar.Aşa a fost primit ieri la Iaşişi la Focşani preşedinteleTraian Băsescu la manifestările de Ziua Unirii. Încercând să păstrezeaparenţele gravităţii momentului, Băsescu a mimat seriozitate, câteva lacrimi,dar a scos şi abur pe nas ca un taur furios.

Românii au sărbătorit ieri 152 de ani de laUnirea Principatelor Române, ocazie cu care aproximativ o mie de persoane, oparte dintre ei militari pensionari, l-au aşteptat pe preşedintele Băsescu laIaşi, pentru a-i oferi “simpatia lor”. Primele huiduieli au pornit de lamilitarii pensionari nemulţumiţi de felul cum le sunt recalculate pensiile, dars-a întins la toţi participanţii la eveniment. Oamenii strânşi în Piaţa Uniriinu au mai ţinut cont nici de faptul că se intona imnul României şi au huiduitpermanent. Ca răspuns la onorul dat de armată, Băsescu a primit de la mulţimeacelaşi “Huoooo!”. Când Elena Udrea a mers în pas solemn în spatele unei coroane,la monumentul lui Cuza, a primit tot huiduieli. Ea a participat ca reprezentantal Guvernului la manifestări, premierul Emil Boc evitând în aceste zile săapară în public, şi ştie el de ce. Când ministrul de externe, în primul săuexperiment din cariera politică de a se adresa mulţimii, a încercat să facăapel la unitate, a primit inevitabilele huiduieli. Băsescu s-a urcat pe scenă,dar nu şi-a găsit locul. După ce s-a consultat cu SPP-ul s-a întors întreprotestatari, încercând să închege un dialog cu câţiva dintre pensionariimilitari. N-a avut însă succes şi s-a întors pe scenă. S-a prins pentru câtevaminute în horă apoi s-a şters la ochi cu dosul palmelor de vreo trei ori dândimpresia că plânge. Pe toată perioada acestor acţiuni protestatarii au strigat:“Hoţii”, “Demisia”, “Cuza-Unire, Băsescu-mâhnire”, “Cuza cel mare,Băsescu-dezbinare”.

Despre modernizarea statului

Nici discursul de aproximativ cinci minute alşefului statului nu a interesat pe nimeni, oamenii adunaţi în Piaţa Uniriicontinuând să huiduie şi să fluiere. Băsescu a ţinut-o pe a lui şi a vorbitpensionarilor nemulţumiţi că li s-au micşorat pensiile despre modernizareastatului care “nu este o himeră, o lozincă sau dorinţa cuiva”, ci “o necesitatepentru viitorul ţării”. Băsescu a mai spus că o sărbătoare trebuie, în primul rând,respectată şi trebuie “să fie un pilon în legătură cu care românii să segândească la viitor”. “Nimeni nu are secretele viitorului. Privind în istorie,trebuie să observăm că marile momente ale istoriei noastre sunt legate deunitate, de respectul faţă de momentele pe care înaintaşii noştri le-auvalorificat”, a mai spus preşedintele. El a precizat că Marea Unire nu s-arealizat “nici în birouri, nici într-un oraş”, ci s-a realizat cu sacrificiulgeneraţiei tinere, “care a pus ţara mai presuschiar decât viaţa”, o generaţie care a ştiut să fie unită, care a ştiut să fieputernică. La final, preşedintele le-a urat “la mulţi ani şi putere să văfaceţi ţara aşa cum o vreţi”.

Crin şi Ponta, în mulţime

Primarul oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost tot timpulalături de preşedinte, iar de câte ori erau surprinşi de camerele de filmat îitot explica ceva de zor lui Băsescu. Nichita a avut o încercare modestă de acalma spiritele, implorându-i pe ieşenii aflaţi în piaţă să respecte “aceastăsărbătoare a naţiunii” şi să lase deoparte discuţiile persoanele. Ministrul de externe,Teodor Baconschi, a făcut şi el un apel la unitate. El le-a spus ieşenilor căromânii au datoria, indiferent de opţiunile politice, să le transmităgeneraţiilor viitoare un stat modern, iar “tensiunile artificiale împinse laextrem de patima politică, uneori iraţională nu este benefică”. “Numai prinmuncă şi respect, nu prin manipulare vom reuşi să depăşim acest moment alcrizei economice”, le-a mai spus ministrul de externe oamenilor. A primit înschimb doar huiduieli şi fluierături. În mulţime s-au aflat şi liderii PSD şiPNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, precum şi preşedintele Senatului, MirceaGeoană. Primăria şi Garnizoana Iaşi au pregătit aproximativ 5.000 de porţii defasole cu cârnaţi pentru participanţii la manifestările din oraş şi au fostîmpărţite 5.000 de steguleţe tricolore şi 2.500 de cocarde. Câteva sute depoliţişti şi jandarmi au asigurat ordinea şi a fost pentru prima dată înultimii 5 ani când oamenilor nu li s-a permis accesul în jurul statuii lui Cuzapentru a se prinde în horă.

La Focşani,un pic mai bine

De la Iaşi, Traian Băsescu a plecat spre Focşani, unde a fost dinnou huiduit. Numai că, de această dată, a primit şi aplauze de la o partedintre participanţii la manifestările din judeţul lui Marian Oprişan. Preşedintelei-a asigurat pe cetăţenii din Focşanică a ştiut ce se va întâmpla şi la Iaşişi la ei în oraş. “Cu siguranţă, nu vin nici pentru voturi, nici pentruaplauze, nici pentru fluierături chiar”, şi-a început Băsescu discursul. Dupăce a râs în stilu-i caracteristic şi a fost aplaudat, Băsescu a afirmat: “Trebuiesă vă spun că vin în primul rând din respect, din respect pentru istorie,pentru un moment constitutiv al statului român modern şi vin să arăt respectulmeu şi urmaşilor acelora care au făcut Unirea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ERAS
25 Ian 2011

Membri PDL adusi din toate colturile Moldovei inclusiv cei 1000 de SPP l-au huiduit pe alcolicul national. Nichita a intezis membrilor PSD sa intreprinda vreo actiune anti alcolicul national datorita prieteniei care ii leaga pe cei doi de pe vremea cand erau colegi la PD.
SILE
25 Ian 2011

Avea dreptate Ostap Bender- Nu avem nevoie de mirlani, mirlani suntem si noi. Exista totus o diferenta intre Golanii care il huiduiau pe Iliescu si mirlanii care azi huiduie tot ce le iese in cale.In primul rind, ultimii sunt mult mai putin numerosi , ceea ce e cred un semn bun. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image