2019-05-22 18:03


Ce faci dacă cineva apropiat este INFECTAT sau SUFERĂ de Hepatită C. Cum se transmite virusul și ce trebuie să faci pentru a preveni îmbolnăvirea

 |  18:44
Ce faci dacă cineva apropiat este INFECTAT sau SUFERĂ de Hepatită C. Cum se transmite virusul și ce trebuie să faci pentru a preveni îmbolnăvirea

Hepatita C nu se transmite prin contactele uzuale de zi cu zi! Deși va fi necesară o atenție suplimentară, majoritatea activităților pe care le desfășurați împreună, ca familie sau grup de prieteni, nu vor fi afectate. Virusul nu se transmite prin simpla atingere, prin îmbrățișare, sărut, străngere de mână sau activități recreative uzuale.

Riscul îl reprezintă doar contactul cu sângele, ceea ce implică o atenție sporită dacă există răni deschise pe piele, în cavitatea bucală sau pe organele genitale. Iar acest lucru poate fi ținut ușor sub control prin evitarea folosirii în comun a anumitor obiecte de igienă personală și prin protejarea rănilor cu plasturi sau fașe sterile. Se va acorda o atenție sporită tăieturilor, arsurilor, iritațiilor, chiar dacă acestea sunt superficiale. Protecția sexuală este obligatorie!

Este obligatoriu ca toate persoanele care au intrat în contact fizic intim (contact sexual, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală etc.) să se testeze pentru virusul hepatitei C.

Dacă o persoană apropiată este infectată cu virusul hepatitei C, fii alături de ea și oferă-i tot suportul tău! Se poate vindeca. Vindecarea bolii necesită tratamente specifice, realizate sub supravegherea direct a unui medic specialist. În toată această perioadă, cunoscând căile de transmitere a virusului, este ușor să luați împreună măsurile de precauție necesare pentru a evita transmiterea virusului către alte persoane.

Ce faci dacă ești infectat cu VHC

Hepatita cronică cu VHC este o boală care se tratează și, cu ajutorul medicației antivirale directe, se poate vindeca.

Deși complicațiile sunt redutabile, evoluția bolii este lentă, afectarea ficatului avansând pe parcursul multor ani (de regulă zeci de ani). De aceea, primul pas este  evaluarea medicală a integrității și funcționalității hepatice. În funcție de stadiul afectării hepatice, medicul specialist decide tratamentul corespunzător.

Atât evaluarea funcției hepatice cât și tratamentul și monitorizarea evoluției se realizează sub supravegherea strică a medicilor specialiști. De aceea, în cazul depistării pozitive pentru infecția cu VHC, pasul necesar este adresarea la un medic specialist în boli infecțioase sau gastroenterologie, în vederea evaluării și administrării tratamentului adecvat.

Persoanele care au infecție activă cu VHC trebuie să ia măsurile potrivite pentru a preveni transmiterea bolii către cei din jur. 

Cum poți preveni infectarea cu VHC

În prezent, nu există vaccin disponibil pentru prevenirea infecției cu VHC, deși sunt în derulare cercetări medicale în acest sens. Cunoașterea căilor de transmitere a virusului și luarea măsurilor de precauție pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalități prin care ne putem proteja de infecția cu VHC. 

Iată câteva sfaturi practice pentru prevenirea infectării cu VHC:

•             pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate.

•             refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc), indiferent de context.

•             evită utilizarea în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal. Periuța de dinți, lamele de ras, trusa de manichiură, etc. reprezintă posibile surse de infectare. De aceea, îți recomandăm să îți creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care să te asiguri că le folosești doar tu și pe care le dezinfectezi periodic.

•             evită contactele sexuale întâmplătoare. Protejează-te folosind prezervativul pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv transmiterea hepatitei C.

•             evită efectuarea de tatuaje

•             evită efectuarea de piercing-uri

Cum se transmite virusul hepatitei C

Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:

•             injectarea de droguri, cu utilizarea acelorași ace sau seringi de mai multe persoane

•             reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, în instituții care nu respectă normele sanitare în vigoare pentru prevenirea infecțiilor

•             transfuzii de sânge sau produse din sânge, efectuate în condiții nesigure

•             tatuaj

•             piercing

•             contact sexual neprotejat

•             în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt. 

VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contactul uzual cu o persoană infectată (îmbrățișare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeași masa etc.).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-18

TAGURI: hepatita c, virus, cum se transmite, prevenire, imbolnavire
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG