2019-03-19 17:41


Cine este beneficiarul primului TRANSPLANT pediatric de CORD din acest an

 |  13:10
Cine este beneficiarul primului TRANSPLANT pediatric de CORD din acest an

Chirurgii Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, conduși de profesorul Horaţiu Suciu, au realizat, într-un interval de șase ore, primul transplant pediatric de cord din acest an. Pacient are 15 ani, este din Caraş-Severin, și a primit inima de la un donator de 14 ani din Oradea aflat în moarte cerebrală. Acesta este cel de-al treilea transplant de cord efectuat în acest an, dar primul la un pacient de vârstă pediatrică.

”Cel de-al treilea transplant evoluează foarte bine şi ne bucură enorm că un tânăr de vârstă pediatrică a avut şansa la viaţă prin generozitatea familiei unui donator care a înţeles ce important este să salvezi o viaţă şi nu numai una, mult mai multe vieţi, pentru că fiecare organ şi-a găsit un receptor în aşteptare. Pentru noi, faptul că acest tânăr este pacientul nostru, şi este pe lista de transplant de mai bine de un an din cauza patologiei lui, tânăr care a fost pe parcurs şi operat şi tratat şi monitorizat, ne bucură enorm şi nu putem decât să ne dorim ca cel de-al treilea transplant să meargă foarte bine şi cât mai repede să le avem pe următoarele şi să ajutăm cât mai mulţi oameni care se află pe lista noastră de aşteptare”, a declarat pentru Mediafax managerul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Pentru realizarea altor transplanturi de cord există două necesităţi foarte importante. ”Prima, să avem cât mai mulţi conaţionali care au aceeaşi înţelegere, raţiune, generozitate, ca şi familia donatorilor care ne-a ajutat la acest transplant şi în al doilea rând să avem o finanţare concordantă cu posibilităţile medicale ale centrului nostru şi ale echipei profesionale de la Târgu Mureş”, a mai spus prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Pe lista de aşteptare a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au existat întotdeauna copii. ”Este cel mai greu lucru să realizezi un astfel de transplant pentru că la copii este un specific legat de morfologia aparatului cardio-vascular, de dimensiunile cordului şi, cu greu, găsim o compatibilitate morfologică între primitor şi donator. Nu numai cea imunologică ce este de bază pentru realizarea transplantului”, a încheiat managerul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-18

TAGURI: transplant pediatric, copil, targu mures
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...