2019-04-26 03:25


Cod roșu de ATENȚIE: sfaturi care te ajută să treci cu bine peste ger și viscol

 |  09:32
Cod roșu de ATENȚIE: sfaturi care te ajută să treci cu bine peste ger și viscol

Codurile de vreme rea, de la galben la rosu, ne avertizeaza ca suntem in plin sezon de ger si viscol, iar neascultarea avertizarilor meteo ne poate costa viata. Pentru a trece mai usor peste aceasta perioada, este necesar nu doar sa ne imbracam foarte gros, asa incat sa pastram constanta temperatura corpului, dar sa si cumparam din timp alimente si apa, in cazul in care nametii ne impiedica sa iesim din casa.

În cazul în care furtuna de zăpadă va prinde în casă şi are drept consecinţă întreruperea curentului electric, va trebui sa stiti ca alimentele ţinute la frigider se vor păstra reci timp de 4-6 ore, deci ţineti uşa frigiderului închisă, pentru a le creşte termenul de valabilitate. Totodata, anumite alimente sunt considerate sigure pentru consum chiar dacă nu se ţin în frigider: unt, margarină, caşcaval, fructe proaspete, legume, suc de fructe, gemurile de fructe, sosurile, ketchup-ul, muştarul, măslinele.

Nu uitati sa verificati daca aveti in casa chibrituri si lumanari, de preferinta unele mari, care va pot lumina casa chiar si o noapte intreaga, in cazul in care se va intrerupe curentul electric.

Dacă este necesar sa iesi din casa si sa infrunti viscolul, este esenţial să va îmbracati gros, in haine din fibre naturale, pe cat posibil (bumbac, lana, etc), sa va acoperiti capul cu o caciula groasa, sa aveti fular, manusi si sosete groase pentru a proteja zonele sensibile de degeraturi.

Primele semne ale degerăturilor sunt lipsa de sensibilitate în anumite părţi ale corpului (degetele de la mâini sau picioare, vârful nasului, lobul urechii etc.) şi dacă sesisezi astfel de simptome fă tot posibilul să primeşti îngrijiri medicale cât mai rapid, sfatuiesc specialistii citati de CSID.ro. În momentul în care intervine tremuratul incontrolabil, vorbirea incoerentă şi pierderea de memorie, deja poate fi pusă problema hipotermiei, afecţiune gravă care poate duce chiar şi la deces dacă nu este tratată la timp.

Iar dacă ai un istoric medical de afecţiuni cardiace sau ai suferit în trecut un atac cerebral, ori pur şi simplu dacă starea ta fizică nu este una excelentă, evită să ieşi în frig şi să depui efort.

Pentru categoria celor fără antecedente medicale şi care sunt într-o formă de zile mari, recomandările principale înainte de a „da la lopată” sunt: pauzele frecvente, evitarea consumului de alcool şi a meselor greoaie.

Dacă trebuie neapărat să pleci la drum cu maşina, ţine cont de recomandările oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:

   - evită pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă totuşi, deplasarea este absolut necesară, informează-te dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;   

    - asigură-te că sistemul de încălzire al autoturismului  funcţionează eficient; urmăreşte cu atenţie, la posturile radio/ tv, sursele on-line, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;

   - porneşte la drum cu rezervorul de combustibil plin;

    - păstrează în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile.

În cazul în care viscolul te blochează în trafic în afara localităţilor, poţi lua următoarele măsuri:

   -  trage pe dreapta şi porneşte luminile de avarie;

    - anunţă evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, indicând locul în care ai rămas blocat. Rămâi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la tine. Nu părăsi autovehiculul dacă nu vezi în apropiere o clădire în care ai putea să te adăposteşti;

   - porneşte motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschizi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon,

   - mişcă-te pentru a-ţi menţine organismul cald, evitând extenuarea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-10

TAGURI: sfat, ger, viscol
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG