2019-02-24 01:37


Concluziile ANCHETEI de la CRAIOVA, unde DOI oameni au MURIT după ce au făcut transfuzii de SÂNGE

 |  09:14
Concluziile ANCHETEI de la CRAIOVA, unde DOI oameni au MURIT după ce au făcut transfuzii de SÂNGE

Doi pacienți, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, au decedat vineri, în urma unor transfuzii făcute la Spitalul Municipal „Filantropia“. Alți patru pacienți dintre cei doisprezece transfuzați au acuzat stări de rău și au fost transferați de urgență la Terapie Intensivă. Potrivit raportului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, procedurile privind transfuziile de sânge în cazul bolnavilor au fost respectate. Surse din interiorul spitalului spun că cei doi pacienți ar fi murit din cauza unui infarct, respectiv a unui stop cardiac.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în documentele medicale transmise poliţiştilor de la Secţia 1 din Craiova se arată că atât femeia în vârstă de 81 de ani cât şi bărbatul de 67 de ani au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. De asemenea, în cazul pacientului în vârstă de 67 ani, în raportul Institutului de Medicină Legală, la cauza probabilă a decesului este consemnată şi boala de care suferea bărbatul, leucemia. 

Înainte de a da o concluzie, anchetatorii aşteaptă şi rezultatele analizelor histopatologice, care vor veni în cel mult 30 de zile.

Totodată, reprezentanţii Direcţiei de Sănatate Publică Dolj au transmis, în cursul zilei de luni, raportul verificărilor făcute la Spitalul Municipal "Filantropia".

"S-a verificat modul în care s-au respectat procedurile şi s-au respectat. S-au verificat pungile de sânge administrate pacienţilor şi ele coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie, dar şi în documentele de la Centrul de Transfuzii Sangvine. Au existat câteva documente incomplet completate. Inspectorii noştri nu au stabilit cauze, ci doar au constatat ceea ce s-a întâmplat", a precizat, pentru News.ro, Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

În cursul zilei de marţi, mai multe cadre medicale ale Spitalului Municipal "Filantropia" vor fi audiate de către anchetatorii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova.

Poliţiştii au deschis o anchetă după ce conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova a anunţat că doi pacienţi au murit în condiţii suspecte. Bolnavii au decedat la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge.

Pe lângă verificările Poliţiei, la Spitalul Filantropia au mai fost deschise două anchete, una internă şi alta a DSP Dolj.

„Sunt tot felul de supoziții, tocmai de aceea vrem să știm exact ce s-a întâmplat. Am declanșat o anchetă internă și am solicitat efectuarea necropsiei în cele două cazuri, în pofida familiilor care știau care este starea pacienților și care cereau scutirea de necropsie. Din punct de vedere al transfuziei de sânge nu este îngrijorător. Aceste efecte adverse apar frecvent în timpul unor transfuzii de sânge. Ceea ce ne îngrijorează pe noi este simultaneitatea cazurilor. Este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl elucidăm. Am anunțat mai departe toate forurile și Direcția de Sănătate Publică Dolj (DSP)“, a precizat, ieri, Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“ pentru Gazeta de Sud.

Aceasta a mai explicat că, în momentul incidentului, în Secția de Hematologie a spitalului lucrau două asistente, una debutantă și alta cu experiență. La Secția de Hematologie a unității medicale nu există gardă asigurată de medici specialiști.

„Una dintre asistente este într-adevăr debutantă, dar a lucrat conform legii, în tura a doua, fiind în concomitență cu altă asistentă cu vechime. Nu știm unde a apărut problema, de aceea am și declanșat o anchetă internă. Este o problemă faptul că nu avem gardă pe Hematologie. Am tot încercat să o rezolvăm, dar pentru că numărul medicilor hematologi în zonă este foarte mic, probabil că nu o să avem niciodată gradă pe Hematologie. Tot ceea ce se întâmplă în Hematologie este supervizat de garda de medicină internă la nivel de spital în timpul după-amiezii“, a încheiat dr. Lorena Dijmărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-02-28

TAGURI: craiova, oameni, murit, transfuzii de sange
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...