2019-05-22 18:19


CRIZA imunoglobulinei, rezolvată prin ordonanţă de urgenţă

 |  13:14
CRIZA imunoglobulinei, rezolvată prin ordonanţă de urgenţă

Executivul va discuta, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru alocarea C.N. Unifarm S.A. din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a peste 44 de milioane de lei pentru aprovizionarea cu imunoglobulină.

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru încredinţarea către C.N Unifarm S.A a serviciului de interes economic general în vederea realizării activităţii de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, C.N. Unifarm S.A. va primi 44,27 milioane de lei pentru cumpărarea acestor medicamente.

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, în urmă cu două săptămâni, în şedinţa de Guvern, despre criza "imunoglobinei", folosind un termen greşit.

"O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă şi mă refer la imunoglobină (imunoglobulină - n.r.). Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, Sărina Pintea, pentru declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă din cauza lipsei de imunoglobină (imunoglobulină - n.r.) din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodecifienţe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situaţia din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţă a imunoglobinei (imunoglobulinei - n.r.) va fi finalizată, în sfârşit. Cred că este o soluţie pe care putem să o rezolvăm în termen scurt, în ceea ce priveşte acest aspect", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că demersurile pentru achiziţionarea "imunoglobinei" vor fi realizate de Compania Naţională Unifarm SA, care va acoperi de asemenea şi costurile aferente.

"Reamintesc că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină (imunoglobulină - n.r.) au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină (imunoglobulină - n.r.) a continuat", a adăugat premierul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-21

TAGURI: criza imunoglobulina, ordonanţă de urgenţă
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
21 Mar 2018

un govern profesionist nu ajunge sa rezolve crize, le previne, iar si in acest caz (ca si cu vaccinurile si chiar anumite medicamente), rezolvarea este in producerea lor in Romania, INDIFERENT de cost, desi nu vad de ce ar costa mai mult, producerea lor, autohton...
LEVST.
21 Mar 2018

cand "rezolvi" asa o criza prin "''declansari de mecanisme"(adica impuneri de respectare a unor obligatii scrise candva, undeva) s-ar putea sa fie ca ajunsul la targ , tocmai cand se sparge, adica nu mai ai nicio optiune, nici la calitate , nici la pret, va trebui sa cumperi ce mai gasesti...Asa si aici, cine va livra respectivul produs (datorita obligatiilor) cu siguranta ca nu-ti va livra pe cel mai proaspat, ci stocurile gata sa expire, sau-daca nu cumva - expirate...daca vasiliscul-femela ar avea nevoie de acest produs si s-ar gandi la ce spun eu acum, nu cumva ar putea muri de frica, chiar inainte de a muri prin lipsa "medicamentului"?
Random imageUltimele stiri


STARBAG