2019-05-22 19:05


Dr. Doina Hrehoret, singura FEMEIE din Europa de Est care face TRANSPLANT HEPATIC: Organul “trăieşte” doar 8 ore

 |  11:55
Dr. Doina Hrehoret, singura FEMEIE din Europa de Est care face TRANSPLANT HEPATIC: Organul “trăieşte” doar 8 ore

Chirurgul Doina Hrehoret, de la Institutul Clinic Fundeni, este unul dintre cei patru medici români care face transplant hepatic. Trei dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în Bucuresti iar altul, de curand, profesează în Iasi. Ea este singura femeie din acest cvartet de chirurgi de elită români, care face transplant hepatic, cât şi singura femeie din Europa de Est specializată în astfel de operaţii.

Reputatul doctor a oferit recent un interviu în care a oferit informaţii extinse privind intervenţiile de transplant de ficat, potrivit Kanal D. 

Reporter: Cum ajunge un medic chirurg la performanta de a face transplant hepatic? De ce e nevoie in afara de minte si talent?

Dr. Doina Hrehoret: Orice performanta, in orice domeniu necesita multa munca, daruire si, cum se spune, multe sacrificii. Dar daca iti place ceea ce faci, daca investesti pasiune, sacrificiile nu mai sunt percepute astfel, sunt doar deciziile tale pe care ti le asumi. Am auzit recent ca sunt necesare aproximativ 10.000 de ore pentru a atinge performanta in sport, in muzica, in viata in general. Nu stiu cate ore am investit in aceasta profesie, dar stiu ca ani intregi am intrat in fiecare zi in sala de operatie, nu tineam cont de weekenduri, de zile libere, de concedii.Rezidentiatul de chirurgie l-am inceput in 1997, in Institutul Clinic Fundeni. Nu visam sa fac transplant, nici nu-mi trecea prin gand. Pentru mine chirurgia se limita la colecistite, hernii, apendicite... In acelasi an, seful meu, Prof. Dr. Irinel Popescu a realizat primele patru transplanturi de ficat din Romania, la care am participat si eu. Chiar daca nu au fost reusite, acest an marcheaza pentru noi inceputul activitatii de transplant, iar pentru mine (o simpla coincidenta?!) inceputul carierei de chirurg.Primul transplant reusit a fost inregistrat in anul 2000 si de atunci peste 800 de pacienti, cu boli grave de ficat au beneficiat de aceasta procedura terapeutica.

Reporter: E adevarat ca sunteti singura femeie din Romania care face transplant hepatic?

Dr. Doina Hrehoret: Da, e adevarat. In Romania nu mai exista nicio femeie chirurg care face transplant hepatic si, din cate stiu eu, nici in Estul Europei. In tara noastra suntem 4 chirurgi care efectuam aceasta operatie: Prof. Dr. Irinel Popescu, Conf. Dr. Vladislav Brasoveanu, eu si, de curand, la Iasi, Prof. Dr. Cristian Lupascu. Sunt in total 3 centre de transplant in tara, toate coordonate de Prof. Dr Irinel Popescu: Institutul Clinic Fundeni - Bucuresti (centrul principal), Spitalul Clinic Sfanta Maria - Bucuresti (care a fost infiintat ca o necesitate a cresterii numarului anual de donator - peste 100 - si depasirii capacitatii de absorbtie a centrului principal) si Spitalul Sfantul Spiridon - Iasi.

Reporter: Cum ajunge un ficat de la un donator la un receptor?

Dr. Doina Hrehoret: Donatorul de organe este un pacient aflat in moarte cerebrala. Exista un protocol foarte complex de declarare a mortii cerebrale de catre echipe antrenate in aceasta activitate, cu respectarea stricta a legislatiei. Dupa declararea mortii cerebrale, o alta echipa de specialisti obtine acordul familiei pentru donarea de organe. In acest moment, Agentia Nationala de Transplant informeaza centrele implicate in aceasta activitate, furnizand atat datele medicale despre donator cat si despre programul de recoltare si de transport. De cele mai multe ori se recolteaza mai multe organe (rinichi, ficat, inima, plamani, cornee, tesut osos, tegument) si este necesara sincronizarea echipelor de recoltare (echipe care pot veni din orase diferite).

Reporter: Care sunt aceste criterii? Cum se face selectia?

Dr. Doina Hrehoret: Selectia receptorului tine cont de numerosi factori.In primul rand grupa de sange al receptorului trebuie sa fie compatibila cu cea al donatorului (doar in urgente majore este acceptata incompatibilitatea de grupa sanguina, riscurile de respingere si de non-functie primara a grefei fiind considerabil mai mari).Calitatea grefei este foarte importanta. Un pacient tanar, cu boala benigna de ficat (cum ar fi ciroza post hepatita virala cu virus C sau B) va beneficia de un organ optim. Daca grefa este marginala (provine de la un donator in varsta, instabil hemodinamic, care necesita doze mari de substante inotrop pozitive, sau are un gard mare de steatoza) ea va fi alocata unui pacient cu cancer de ficat.Greutatea receptorului trebuie sa fie in concordanta cu greutatea ficatului ce urmeaza sa fie transplantat. Nu poti utiliza un ficat mare (de exemplu de 2 kg) la un receptor cu greutate sub 50 kg, deoarece compresia pe vena cava determina complicatii ce pot fi ireversibile.

Reporter: Exista o lista de asteptare?

Dr. Doina Hrehoret: Exista liste de asteptare cu pacienti care au indicatie de transplant, dar aceste liste nu sunt precum statul la coada la un magazin. Momentul acceptarii, pe lista de asteptare, este unul din multiplele criterii de alocare a grefelor. Pacientii locuiesc in toata tara, unii au acces mai usor si mai rapid catre centrul de transplant, altii chiar daca au prioritate pe lista, pot sa nu ajunga la spital in timp util, fie din cauza vremii, fie din cauza duratei mari de transport.De multe ori trebuie chemati doi potentiali receptori pentru un singur organ si decizia finala se ia cu cateva ore inainte de transplant, cand echipa de recoltare, explorand abdomenul donatorului decide in ce categorie este incadrat ficatul (organ bun sau marginal).

Reporter: Cat de repede trebuie sa ajunga un ficat de la donator la receptor? Sunteti contra-cronometru?

Dr. Doina Hrehoret: Ficatul trebuie sa ajunga cat mai repede de la donor la receptor, ideal intr-un interval de maximum 8 ore. Acest interval de timp, denumit timp de ischemie rece, incepe din momentul in care este oprita circulatia sanguina a ficatului (in timpul recoltarii) si se termina in momentul in care ficatul (dupa implantare la receptor) este revascularizat. In acest interval de timp grefa este pastrata la rece (la gheata) intr-o solutie speciala care ii conserva viabilitatea. Grefa este transportata (cu salvarea, avionul sau elicopterul) catre centrul de transplant si va fi implantata dupa ce se scoate din abdomen ficatul bolnav. Trebuie sincronizate toate aceste activitati (recoltarea ficatului, transportul si indepartarea ficatului bolnav), astfel incat timpul de ischemie rece sa fie cat mai mic, dar oricand poate sa intervina ceva neprevazut (spre exemplu: recoltarea sa fie precipitata din cauza instabilitatii hemodinamice a donatorului, transportul sa fie afectat de conditiile meteorologice, hepatectomia totala (n.r. scoaterea ficatului din abdomenul donatorului) sa fie tehnic foarte dificila).

Dr. Doina Hrehoret alaturi de actorul american Howard Dell, cunoscut publicului roman din serialul "Tanar si nelinistit". Ce nu se stie, este ca barbatul a fost la un pas de moarte in 2007, cand a fost supus unei operatii de transplant hepatic. Inainte, medicii ii dadusera doar 6 luni de trait. Azi, multumita acestei interventii, este sanatos si are o cariera de succes.

Reporter: Cum se desfasoara intreaga operatiune?

Dr. Doina Hrehoret: Activitatea de recoltare se desfasoara de cele mai multe ori in cursul noptii si trebuie corelata cu programul de zbor al curselor interne. Avioanele aterizeaza dimineata (orele 7.00-8.00) ceea ce determina ca operatia de donare, care dureaza in medie 3 ore, sa inceapa la miezul noptii, astfel incat ficatul sa ajunga la timp la aeroport. Tot in miezul noptii se decide de catre echipa anestezico-chiruricala de la Fundeni, in functie de ultimele informatii despre calitatea grefei, care dintre potentialii receptori este cel mai potrivit. Aceeasi echipa anestezico-chirurgicala va finaliza ultimele detalii organizatorice si, dupa cateva ore de somn, va intra in interventia de transplant.Pacientul care urmeaza sa fie transplantat nu poate fi adus pe masa de operatie decat in momentul in care se stie ca ficatul va ajunge cu siguranta in spital. Din acest motiv toti pasii operatori se realizeaza sub presiunea timpului.

Reporter: Cine face recoltarea organului donatorului? Medicul din teritoriu sau un chirurg de la Fundeni?

Dr. Doina Hrehoret: Echipa de recoltare este coordonata de un chirurg cu experienta in acest domeniu. Este foarte importanta atat tehnica chirurgicala, cat si aprecierea cat mai corecta a calitatii organului donat. Initial toate recoltarile erau efectuate de echipele din Fundeni, dar in acest moment sunt centre care pot desfasura aceasta activitate cu personal propriu.

Reporter: Cat timp dureaza o operatie de transplant hepatic, in total?

Dr. Doina Hrehoret: In medie 6-8 ore, dar sunt si interventii complexe care dureaza 10-12 ore.

Citiţi aici interviul complet. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-20

TAGURI: doina hrehoret, transplant hepatic, doctor,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG