2018-09-22 02:40


Semnal de ALARMĂ: Românii vin la DENTIST doar când le cad DINȚII!

 |  16:32
Semnal de ALARMĂ: Românii vin la DENTIST doar când le cad DINȚII!

Nu este un secret pentru nimeni că peste 50 la sută dintre români suferă de boala parodontală în diferite forme de evoluție, chiar dacă nu au fost încă diagnosticați, aceasta fiind principala cauză pentru pierderea dinților.

Conform studiului realizat de Asociația Europeană de Medicină Dentară Dr. Leahu pe un eșantion de 8000 de pacienți, doar pentru 8,5% dintre ei s-a putut interveni cu tratament parodontal conservator. Aproape 250 de persoane au avut nevoie de reabilitarea întregii danturi prin fast&fixed deoarece în niciunul dintre aceste cazuri nu s-a mai putut face nimic pentru pastrarea dintilor naturali. De asemenea, au fost inserate peste 550 de implanturi care înseamnă reabilitarea a peste 1000 de dinți lipsă.

'Vrem să tragem un semnal de alarmă legat de boala parodontală. Din pacate nu există o anumită vârstă pentru debutul acesteia. Am văzut pacienți tineri care rămăseseră fără dinți doar pentru că boala a evoluat într-un ritm extrem de rapid iar ei nu s-au prezentat la medic de la primele semne. Și, da! Prevenția și controlul din 6 în 6 luni nu sunt doar povești. Sunt absolut necesare pentru că doar un medic poate evalua corect starea sănătății tale orale', spune dr. Cristina Berechet, specialist parodontolog. 

În cazul pacienților cu forme grave de boală parodontală, incidența a început să fie mai mare la categoria de vârstă 46 — 55 de ani, aproximativ 28 la sută, conform studiului. Nici tinerii între 36 și 45 de ani nu stau mai bine, diferența fiind de doar un procent în minus. 22% dintre românii care au ajuns la medicul dentist și au fost diagnosticați cu forme grave de boală parodontală au vârste cuprinse între 56 și 61 de ani. La categoria 26 — 35 de ani stăm un pic mai bine, doar 18% au această afecțiune. Deși ocupă ultimul loc, cu 4 procente, tinerii între 19 și 25 de ani suferă de forme ușoare precum gingivitele și parodontitele superficiale care, însă, netratate la timp, se pot transforma în parodontite profunde care conduc în cele din urmă la pierderea dinților.

Din totalul de pacienți supuși studiului peste 60 la sută sunt femei, un motiv al debutului acestei boli fiind instalarea menopauzei și medicația aferentă.

'Exista, intr-adevar, foarte multi pacienti care vin la medic doar atunci cand nu mai poate fi facut nimic pentru salvarea dintilor lor. Exista si o alta categorie care refuza sa vina chiar si atunci, pentru ca exista mitul ca boala parodontala le va afecta si implanturile. Ceea ce este total gresit. Ce trebuie sa inteleaga pacientii esta ca exista solutie indifferent de cat de complex sau grav este cazul' spune dr. Ionut Leahu, specialist in implantologie orala.

Afectarea parodontală se referă la o serie de îmbolnăviri ale țesuturilor care susțin dinții. Adică gingia și osul în care se află implantați dinții. Chiar dacă un dinte este sănătos și neafectat de carie, el poate să aibă o suferință la nivelul marginii gingiei, care netratată, în timp, poate duce la pierderea osului.

Există și forme de afectare parodontală care pot interveni în diverse stadii ale vieții sau coincid cu anumite afecțiuni din stările generale de sănătate cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare.

De asemenea, pot există medicamente de tipul anticoagulantelor sau cele destinate bolilor cardiovasculare care pot da modificări. Pentru că aceste medicamente nu pot fi întrerupte de către pacient, efectele adverse care pot duce la boala parodontală pot fi limitate.

Din fericire tehnologia cu laser reprezintă o soluție modernă de realizare a tratamentelor în cazul bolii parodontale. Cu ajutorul acestei tehnologii se poate efectua o decontaminare eficientă a pungilor parodontale, stimularea refacerii gingiei și reconturarea atraumatică a marginii gingivale. Laserul reprezintă o soluție minim invazivă pentru chirugia parodontală, creând condițiile biologice de reatașare a gingiei pe dinte. Energia laserului înlătură microbii și țesuturile alterate, stimulează vindecarea, reduce suferința postoperatorie și necesitatea de administrare a antibioticelor. Tratamentul cu laser poate completa terapia în boala parodontală clasică în etapele inițiale și reprezintă o alternativă de succes în etapele chirurgicale și de biostimulare.

După tratament, pacientul trebuie să se prezinte la medic în aproximativ 6 — 8 săptămâni, pentru a evalua rezultatele. Boala parodontală este o afecțiune care trebuie ținută sub control. Nu lăsa boala parodontală să îți dicteze când să zâmbești!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-09-21

TAGURI: alarma, dentist, dinti, paradontoza, dr leahu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
22 Sep 2017

articolul este total comercial, nu se spune nimic de cum se pot preveni aceste afectiuni, simplul spalat pe dinti( indiferent de calitatea periutei si a pastei) nu reprezinta decat o mentinere lustruita a fetelor dentare, problemele apar pentru ca infimele resturi de mancare cat si locul de predilectie al germenilor, nu sunt aceste fete dentare, ci siturile dintre dinti, cat si primii milimetri in adancime, intre dinte si gingie...Deasemeni "apele de gura" nu au aproape niciun efect (uneori pot fi iritante, cand sunt f. puternice) , atata timp cat nu se practica higiena MECANICA CORECTEA a danturii, anume FOLOSIREA -in primele 10(***) minute- DUPA FIECARE MASA( chiar si dupa mancat de fructe(2***) a microperiutelor interdentare si -imediat- a "atei" de dinti, adica patrunderea cu acea ata 2-3 mm, intre gingie si dinte, la primele folosiri se poate declansa sangerare( semn ca exista deja o inflamatie) dar apoi aceasta dispare , iar gingia boknava(si roscata) devine rozalie, deasemeni este indicat si masajul gingiilor, cu degetul, pe toate fetele, inclusv partea interna...Iar toate acestea trebuie sa devina religie, adica fara exceptie, practic folosind aceasta metoda , se va observa ca si timpul total (de 3-4 minute) acordat periajului simplu insa "serios"(!!!) poate scadea sub 3 min., periajul final cu pasta nu va mai avea nevoie mai mult de 1/2 minut si va fi facut doar pentru mentinerea lustruita a dintilor si pentru "miros placut", eventual , anumite paste pot ajuta cu ceva flor, insa cele 3 acte enumerate sunt baza sanatatii dentare si -desigur- renuntarea la tot ce saboteaza acest lucru(tutun, alcool in exces, mancat prea fierbinte/prea rece, etc.) (*** germenii cantonati in gura( ca multi altii in corp- se inmultesc rapid, chiar la fiecare 30 minute, mai ales cand au substratul nutritiv necesar, adica resturi de mancare; 2*** aparent , fructele curata dintii, nu este deloc adevarat, fructele -mai ales cele bine coapte- ofera substratul nutritiv id
LEVST.
22 Sep 2017

-cont-"... substratul nutritiv ideal pentru respectivii germeni, daca nu se poate efectua triada descrisa mai sus, atunci este binevenit un simplu lavaj bucal, la maximum de presiune posibila , urmand ca -la momentul oportun prim-sa se treaca la periajul descris mai sus. Deasemeni este o idee deceptiva ca 'spalatul pe dinti" sa se efectueze dimineata si seara, sau dupa mesele importane, periajul-descris mai sus- TREBUIE efectuat dupa orice masa, indiferent cat este de frugala si indiferent de ora)
Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...