2019-01-23 07:24


Ameliorarea şi tratamentul depresiei nu implică doar medicamente agresive

 |  17:51
Ameliorarea şi tratamentul depresiei nu implică doar medicamente agresive
Gabriela Dumba

Starea prelungită de tristeţe (fără un motiv real), pierderea optimismului şi a pozitivismului, izolarea socială, întreruperea legăturilor cu prieteni şi chiar familie, somnul agitat şi chiar insomnia, toate aceste afecţiuni ale psihicului care pot merge chiar până la dureri fizice, uneori finalizate tragic, sinucidere, de exemplu, descriu depresia. Psihologul şi medicamentaţia potrivită ameliorează şi chiar tratează depresia, însă cercetările alocă un loc extrem de important în ajutorarea depresivilor şi jocurilor pe calculator, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Astfel, posibil dăunătoare pentru copii, jocurile video sunt benefice bunicilor, mobilizând şi ameliorând capacităţile cognitive ale acestora.

S-a demonstrat ştiinţific că stimularea intelectuală cu ajutorul jocurilor video pe computer ar putea avea efecte benefice pentru anumite persoane în vârstă care suferă de depresie severă şi ar putea fi mai eficientă decât medicamentele, după cum afirmă autorii unui studiu apărut în revista „Nature Communications”. Depresia afectează un număr mare de persoane în vârstă şi, deşi psihoterapia şi medicamentele antidepresive clasice sunt eficiente pentru unii dintre bolnavi, pentru mulţi pacienţi acele tratamente nu au nici un efect asupra bolii, afirmă autorii, care au evidenţiat, totodată, nevoia de medicamente mai eficiente în geriatrie.

„Medicamentele antidepresive acţionează adeseori foarte lent, iar rezultatele sunt frecvent incomplete şi instabile. Vindecările au loc doar pentru o treime dintre pacienţi”, spun autorii studiului citaţi de Mediafax. Specialiştii americani şi chinezi au creat programe de antrenamente cognitive şi le-au testat pe 11 indivizi cu vârste cuprinse între 60 şi 89 de ani, care rezistau la tratament, cu scopul de a-şi ameliora capacitatea de învăţare şi de memorare. Cercetătorii au comparat rezultatele lor cu cele obţinute într-un alt studiu realizat pe 33 de persoane în vârstă tratate cu un antidepresiv de referinţă, escitalopram, în locul terapiei asistate pe computer.

Rezultatele sugerează faptul că aceste exerciţii de antrenament cerebral sunt „la fel de eficiente pentru reducerea simptomelor de depresie ca şi medicamentul escitalopram”, dar au efect mult mai rapid, acţionând „după doar patru săptămâni, în loc de 12”, potrivit autorilor studiului. „De fapt, 72% dintre pacienţi au prezentat o vindecare completă a depresiei”, a precizat Sarah Morimoto de la Institutul de psihiatrie geriatrică din New York, coautoare a studiului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: depresie, tratament, jocuri, ameliorare, tristete, psiholog, medicamente
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...