2018-09-26 17:57


Cariile dentare: mituri şi adevăruri

 |  20:07
Cariile dentare: mituri şi adevăruri

Surprinzător sau nu, având în vedere că ne clasam pe ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte igiena dentară, dar 98% din populaţia României are cel puţin o carie. Făcând haz de necaz, am putea spune că acolo unde nu există probleme stomatologice este pentru că nu mai există absolut deloc dantură. Pare a fi scris în codul nostru genetic să nu ne îngrijim dintii şi să subestimăm pericolul reprezentat de absenţa curăţării lor, de lipsa unui detartraj anual sau de corectarea unei carii, aşa încât ajungem în punctul în care ne tratăm durerile “după ureche” şi alegem metode din popor pentru a prelungi viaţa unui dinte. Este bine de ştiut, totuşi, cât adevărat şi câtă minciună se afla în spatele unor informaţii care ne pot îmbolnăvi.

Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile

Deşi a devenit un mit, în esenţă este aproape un fapt.

”Adevărul este că acidul produs de bacterii în gura ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul, orezul, cartofii, pâinea, fructele, dar şi legumele”, explica dr. Andra Custura.

Copii au mai multe carii decât adulţii

Acesta este doar un mit. Datorită fluorului din apă de la robinet, cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavităţile la persoanele în vârstă sunt în creştere, din cauza medicamentelor care usucă gura. Ele reduc saliva, care protejează dintii şi deschid calea către carii şi alte probleme dentare.

Aspirina este de ajutor la o durere de dinţi

Avem de-a face cu un mit. Aspirină trebuie înghiţită pentru a uşura durerea. Deoarece aspirină este acidă, ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă lângă un dinte.

Toate plombele trebuiesc înlocuite

Mit. ”Plombele nu au o termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dinţilor şi igiena orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea eşti mai puţin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult”, adăugă dr. Andra Custura.

Veţi şti atunci când aveţi o carie

Mit. Uneori se va şti, dar în acel moment, caria s-a mărit, de obicei, la proporţii mai mari decât ar trebui. Dacă faci controale în timp util, medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.

Încleştarea şi măcinarea dinţilor poate duce la carii

”Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producătoare de acid. Dar încleştare şi măcinarea sunt printre cele mai grave lucruri pe care le puteţi face pentru a dinţilor. În timpul mestecării normale, dinţi se ating pentru puntin timp. Acest lucru provoacă puţin stres asupra suprafeţei dinţilor. Dar încleştarea şi măcinarea lor pune o presiune mare pe dinţi. Presiunea poate provoca, în cele din urmă, fisuri şi fracturi ale dinţilor, care accelerează cariile dentare”, explica dr. Custura.

Dinţii distanţaţi sunt predispuşi la carii

Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Deci, atât timp cât acestea sunt libere de bacterii şi sunt mai puţin predispuse la apariţia cariilor. Atenţie cu distanţele mici, totuşi. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curăţate adecvat.

 

Sensibilitatea dinţilor înseamnă că carii

Mit. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilităţi la frig şi dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat problema.

Cariile sunt singurul motiv pentru o obturaţie de canal

”Doar un mit, ai nevoie de o obturaţie, dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturaţie, dar la fel pot şi alte lucruri, cum ar fi încleştarea şi măcinarea dinţilor”, completează dr. Custura.

Copiii nu pot avea carii

Mit. Dinţii de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată.

Acidul cauzează carii

 

Complet adevărat. Alimentele acide pot descompune învelişul exterior al dinţilor, slabi dintele şi face dintii mai predispuşi la degradare. Bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale şi carbogazoase) pot intensifica acest proces.

Odată ce un dinte este tratat, caria se opreşte

Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută, caria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dinţii tăi, caria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.

Cariile sunt mult mai probabil între dinţi

Adevărat. Orice loc unde nu poţi ajunge cu periuţa de dinţi sau cu aţa dentară este un loc minunat pentru bacterii! Poţi să utilizezi, în schimb, apa de gură pentru a ajunge la locurile dificile.

Crăpăturile şi fisurile dinţilor duc la carii

Adevărat. Fisurile crează o casă pentru bacterii unde periuţa de dinţi nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apa de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.

Trebuie să-ţi periezi dintii, să foloseşti aţa dentară, şi te clăteşti pentru a preveni apariţia cariilor

”Abolut adevărat! Prevenirea este cheia eliminării bacteriilor de pe dinţi. Periază de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi care simţi că îţi este bună ţie,adică îţi curăţă dintii, foloseşte aţa dentară şi clăteşte zilnic. În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zonă a dintelui, nu vei avea carii”, adăugă dr. Andra Custura.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-14

TAGURI: carii dentare, mituri, zahar, copii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...