2018-12-13 11:48


Ce ALIMENTE trebuie să dăm copilului să mănânce atunci când e RĂCIT

 |  14:06
Ce ALIMENTE trebuie să dăm copilului să mănânce atunci când e RĂCIT

În această perioadă de vreme rece, cand tot mai multi copii sunt raciti, cel mai rău este să ii hraniti pe cei mici cu dulciuri, aşadar nu este momentul să mănânce biscuiţi, ciocolată, în niciun caz sucuri sau alte lichide îndulcite, spun medicii.

De multe ori părinții obișnuiesc să se informeze de pe internet sau de pe rețelele de socializare atunci când copiii lor sunt răciți, fără să apeleze la medici, punând chiar în pericol sănătatea celor mici. Știind toate aceste probleme de informare, cunoscuta vedetă TV și blogger de parenting, Ela Crăciun, a apelat la medici cu experiență, de la care a aflat răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale mămicilor din România și le-a integrat în primul său ebook gratuit ce tratează unul din cele mai dezbătute subiecte actuale: răcelile de sezon.

In primul rând, medicii recomandă hidratarea. Dr. Daniela Preoteasa, medic pediatru: „Hidratarea este un tratament al răcelii şi în prevenţie şi în tratare pentru că suntem mai mult de 90% apă. În boală, mecanismele corpului sunt afectate şi se pierde foarte multă apă. În cazul sugarului, nu se întrerupe alăptatul în nicio formă, nici în cazul în care copilul are diaree. Doar în situaţia în care copilul este hrănit cu lapte praf şi diareea este severă, trebuie discutat cu mediul care va recomanda o formulă de lapte adaptată adaptată momentului de diaree, fără lactoză respectiv, dar după ce se vindecă, se va reveni la laptele anterior”

Dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice spune că „dacă copilul doreşte să mănânce ceva este foarte important să îi facem o supă de pui ca la mama acasă în care să folosim pui organic de preferinţă, ecologic, crescut corect, să folosim oase cu cartilaj pentru că în acest fel vom obţine o cantitate foarte bună de mineral, colagen, toate cu proprietăţi antiinflamatorii, inclusiv aminoacidul care se numeşte cisteină şi care ajută la aceeaşi fluidificare a secreţiilor. Supa de pui se mănâncă uşor călduţă, nu fierbinte pentru a nu irita şi mai tare eventual un gât roşu şi copilul trebuie să mănânce din ea cât poare.

Dacă doreşte să mănânce şi micul dejun, e bine să îi oferim proteine de calitate pentru a ajuta sistemul imunitar, un ou fiert de calitate cu legume crude sau trase în tigaie, cu o bucăţică de pâine integrală sau fără în cazul în care copilul doreşte să mănânce foarte puţin. În această perioadă de răceală, cel mai rău este să ne hrănim cu dulciuri, aşadar nu este momentul să mănânce biscuiţi, ciocolată, în niciun caz sucuri sau alte lichide îndulcite. Nu ne hidratăm cu lichide îndulcite cu zahăr pentru că zahărul este aliment proinflamator prin excelenţă şi afectează răspunsul imun. O altă privire putem avea asupra unei cantităţi mici de miere ecologică, de manuka, apărută mai nou şi pe piaţa din România, are reale proprietăţi antivirale, antibacteriene şi o linguriţă dată copilaşului bolnav poate face minuni, poate calma durerea la fel de bine ca şi un sirop de tuse.”

Dr. Ruxandra Pleşea contiuă:

"Dimineaţa, un ou fiert cu nişte roşii trase în tigaie cu usturoi. Usturoiul este de asemenea un aliment foarte bine cunoscut, iar în unele studii s-a dovedit că acţionează antibacterian, antiviral, aşadar este bine-venit. Nu o cantitate mare cât să fie iritantă pentru stomac, ci e vorba de puţin usturoi. Deasupra presăram oregano uscat, toate mirodeniile şi toate plantele uscate au şi ele foarte multe proprietăţi în timpul sezonului gripal, proprietăţi antibacteriene, antivirale şi ele, dar nu numai . Preventiv, trebuie să ne înbogăţim mereu mâncarea cu astfel de produse.

Prânz: mâncăm acea magică supă de pui în care putem şi piper pentru că va antrena o abundenţă de secreţie mucoasă şi în acest fel se produce eliminarea, va antrena transpiraţia şi în acest fel se va produce eliminarea microbilor patogeni. Aşadar, o supă de pui cu piper şi un vârf de turmeric, un condiment cu dovedite proprietăţi antiinflamatorii în numeroase studii, dacă se mai şi combină cu puţină grăsime şi puţin piper, absorpţia sa este accelerată.

O gustare după poate fi un iaurt cu probiotice cu foarte puţini fulgi de ovăz, evităm să încărcăm dieta copilului cu foarte multe cereale.

Seara, cea mai bună variantă poate fi un peşte la cuptor, moale, gătit împreună cu o salată de legume cu un cartof mic copt, mai ales nou.

În zilele în care copilul nu vrea să mănânce, ne concentrăm pe hidratare, iar după aceea îi dăm mâncare de calitate.  Exclus junk-food, de tip fast-food, copilul va avea foarte repede senzaţia de foame. Chiar dacă copilul cere să mănânce acest tip de mâncare, sub nicio formă nu trebuie să se întâmple aşa ceva. Cel mai bine e să îi facem mâncare cu figurine, cu nas şi gură şi îl înveselim”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-19

TAGURI: alimente, copil, manance, racit
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...