2018-11-22 12:56


Cum să ne ferim de MIEREA CONTRAFĂCUTĂ

 |  15:02
Cum să ne ferim de MIEREA CONTRAFĂCUTĂ

Mierea de albine este usor de falsificat, spun specialistii. Ea poate fi amestecata cu sirop de glucoza de exemplu, ceea ce ii da un gust dulce, o consistenta moale si o culoare atragatoare, dar care ii anuleaza calitatile. Mierea de albine naturala are nenumarate calitati nutritionale si medicinale, inclusiv in uz extern. Mierea contrafacuta in schimb nu mai are aceste calitati. Arata bine, e dulce, dar nu mai e miere! Mai rau, poate fi nesanatoasa.

Fiecare miere – de tei, de salcam, de rapita, poliflora etc. – are anumite caracteristici specifice. Unele mieri sunt mai usoare, cum e cea de salcam, se digera mai usor, fiind potrivite si pentru copii, iar altele, cum e cea de mana, de exemplu, obtinuta din rasini, sunt mai inchise la culoare, mai consistente si contin mai multe enzime, fiind mai acide. Unele sunt mai parfumate, altele mai putin parfumate.

Unul dintre semnele cele mai clare ca avem de-a face cu o miere contrafacuta este faptul ca aceasta nu cristalizeaza. De fapt, cei care vand o astfel de miere asta si doresc, ca ea sa nu cristalizeze, sa fie foarte lichida, deoarece multa lume inca mai crede ca mierea cristalizata nu este buna, nu e naturala. In realitate, lucrurile stau exact pe dos!

Singura miere care cristalizeaza este cea naturala, pentru ca zaharurile naturale continute (fructoza si glucoza) fac ca mierea sa cristalizeaze in mod natural dupa un anumit timp. Daca achizitionati miere cristalizata, veti fi mai siguri ca este naturala.

Dar atentie: acasa, nu trebuie sa o incalziti la peste 45 de grade Celsius pentru ca ea sa redevina lichida, pentru ca aceasta e temperatura-limita la care mierea isi pastreaza integral calitatile, avertizeaza specialistii citati de daciccool.ro.

Prin urmare, fie o incalziti foarte putin, fie o utilizati asa cum este ea, cristalizata. Aici mai trebuie spus ca, din aceasta cauza, trebuie sa fim atenti chiar si la mierea care ne este oferita la marginea drumului, vara. Daca afara este prea cald, iar borcanele au fost expuse ore in sir la soarele canicular al verii, acea miere este partial sau total degradata, deci mai bine o ocolim.

Exista doua teste foarte simple pe care le putem face acasa si care ne arata ce fel de miere am achizitionat.

In primul rand, luam o lingurita de miere din borcan si o turnam intr-un pahar cu apa rece. Mierea naturala se va prelinge frumos in apa, nedizolvandu-se, caci mierea de albine naturala nu se dizolva foarte usor.

In schimb, mierea contrafacuta se va dizolva imediat in apa, nu va curge fluent, ci se va desface in norisori, in apa. In al doilea test, punem o lingurita cu miere pe o foaie de hartie. Daca mierea sta inchegata, este miere naturala, daca insa mierea se intinde repede pe hartie inseamna ca este o miere contrafacuta, care contine si alte lichide.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-01-09

TAGURI: miere contrafacuta, miere de calitate
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...