2018-12-19 18:21


Cum tratăm cele mai frecvente incidente din bucătărie

 |  18:46
Cum tratăm cele mai frecvente incidente din bucătărie

Unele dintre cele mai frecvente accidente casnice sunt arsurile, care, în majoritatea cazurilor, au loc în bucatarie. O mare parte dintre arsurile casnice sunt produse în urma contactului cu lichide fierbinti: ulei incins, apa fiarta, ceai, cafea.

 In alte cazuri arsurile sunt provocate direct de flacara sau de obiecte fierbinti precum fierul de calcat, resouri, prajitorul de paine, usa incinsa a aragazului. Zonele cele mai afectate sunt mainile si toracele, mai putin capul si picioarele. Cele mai multe arsuri minore se vindeca de la sine fara sa fie nevoie de tratament in spital. O buna ingrijire la domiciliu este de ce mai multe ori suficienta pentru a reduce simptomele unei arsuri si a grabi vindecarea.

Iată cum îngrijim arsurile!

- Imediat după producerea arsurii se recomandă plasarea zonei afectate sub jet de apă rece de la robinet, pentru cel puţin 10 minute.

- Ulterior se recomandă aplicarea de comprese umede, preferabil pansamente sterile impregnate cu apă plată. Acestea trebuie aplicate pur şi simplu, fără a efectua pansamente care să strângă zona afectată.

- Dacă rana conţine resturi textile se recomandă ca acestea să fie îndepărtate de către medic.

- Pentru reducerea inflamaţiei se indică administrarea unui antiinflamator, de tipul aspirinei sau ibuprofenului, în cazul adulţilor.

- Nu se aplică creme grase sau unguente deoarece acestea astupă porii şi agravează arsura. Aplicarea untului are acelaşi efect nedorit.

- Băşicile formate nu se sparg, ci se lasă să se desprindă singure, în câteva zile.

- Uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline aplicate pe o arsură pot determina eczematizarea leziunii şi de aceea nu este indicat să fie utilizate ca şi metode de tratament al arsurilor.

- Se pot utiliza sprayuri cu antibiotice şi hidrocortizon, disponibile în farmacii.

- În cazul transportului către medic, nu se fac pansamente strânse şi nu se aplică plasturi, ci se înveleşte zona afectată în folie de aluminiu de bucătărie, pentru a nu introduce în leziune fragmente textile care ar putea conduce la infecţie.

- Nu se aplică gheaţă pe arsură deoarece poate apărea contracţia vaselor de sânge având drept rezultat întârzierea vindecării arsurii.

Dacă arsurile sunt profunde sau foarte întinse, dacă sunt însoţite de durere intensă, febră sau secreţii purulente se recomandă prezentarea în cel mai scurt timp la medic, pentru a putea preveni pe cât posibil complicaţiile, printre care se numără infecţiile, insuficienţa renală sau şocul septic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07

TAGURI: incidente, arsuri, tratament, bucatarie, apa fiarta, ceai, cafea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...