2018-12-13 04:39


De ce apare infecţia cu candida şi cum se tratatează

 |  18:57
De ce apare infecţia cu candida şi cum se tratatează

Candidoza este o infecţie determinată de înmulţirea exagerată a unei ciuperci, Candida albicans, care afectează majoritatea femeilor, cel puţin o dată în viaţă, fiind răspândită cu precădere vară, din cauza căldurii şi a umidităţii ridicate. Totodată, se transmite şi pe cale sexuală, bărbaţii fiind purtători ai acestei infecţii, fără ca în cazul lor să aibă simptome. Însă, la baza Candidozei mai sunt şi alţi factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea.

Bazinele de înot comune reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor, datorită căldurii şi umidităţii ridicate. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile este apariţia unei infecţii genitale, de obicei candidoza vaginală, cauzată de ciupercă Candida Albicans, care modifică flora vaginală din cauza clorului, transpiraţiei şi materialului costumului de baie. Aşadar, aveţi mare grijă unde mergeţi, nu rămâneţi timp îndelungat cu costumul de baie ud şi faceţi duş după fiecare ieşire din piscină. Candida albicans este prezentă în mod natural în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele şi în vagin, alături de o serie de bacterii benefice. Atunci când echilibrul florei este perturbat, poate apărea o supradezvoltare a Candidei albicans. În cazul bărbaţilor infecţia este rară, aceştia fiind mai degrabă purtători ai acestei ciuperci, fără a prezenta simptome. În cazurile în care candidoza prezintă simptome la bărbaţi, acestea pot fi mirosul neplăcut, înroşirea şi uscarea mucoasei glandului, secreţii albicioase abundente, usturime la urinare şi la contactul sexual.

SIMPTOME

Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se număra scurgerile vaginale anormale, însoţite de mâncărime şi senzaţie de arsură. Scurgerile vaginale pot varia de la uşor apoase de culoare albă până la scurgeri foarte dense de culoare albă. Mâncărimile şi arsura se manifestă atât la nivelul vaginului, cât şi la nivelul labiilor, iar în multe cazuri apare şi un miros neplăcut. De asemenea, urinarea devine dureroasă, apare înroşirea şi umflarea vulvei şi dureri în timpul contactului sexual.

„Infecţia cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal în urma unei vizite la piscină, există şi alţi factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectând numărul de bacterii cu rol protectiv şi permiţând dezvoltarea candidozei. Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, ci mai degrabă o infecţie ce poate fi transmisă şi prin contact sexual. Atunci când candidoza reapare imediat după tratament sau nu răspunde la acesta, poate fi semn că persoană este infectată cu HIV. De asemenea, mai multe episoade de candidoza în antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slăbit”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

TRATAMENT

După ce medicul specialist confirma diagnosticul de candida după efectuarea unor analize a secreţiilor vaginale, Candidoza vaginală poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local şi în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecţiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt şi alte tipuri de afecţiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei. „De obicei un organism competetent ar trebui să scape de la sine de candidoza în 3 zile. Dacă imunitatea este scăzută acest proces ar putea dura la nesfârşit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o când recurenta, înseamnă că ceva este în neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoza. Candidoza redevine activa dacă nu găseşte un echilibru local (flora) şi sitemic (glicemic, imunitate)”, adăugă dr. Istoc.

PREVENŢIE

Menţinerea zonei intime curata şi uscată, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maxim două duşuri pe zi. Evitarea duşurilor vaginale pentru că astfel sunt îndepărtate bacteriile benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conţin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menţinerea florei vaginale la un nivel optim. Evitarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi în zona genitală, deşi sunt destinate igienei feminine. Îmbrăcămintea extrem de strâmtă poate produce iritaţii, iar lenjeria de corp din mătase sau nylon creşte transpiraţia în zona genitală şi, de asemenea, provoacă iritaţii. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestrictionand fluxul de aer. Sunt de evitat şi tampoanele interne, iar în cazul în care persoanele suferă de diabet zaharat, este indicat să se menţină valorile glicemice la un nivel bun. Există o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecţiei cu candidă. Carbohidraţii simpli, care conţin de cele mai multe ori sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe - sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine. Porumbul şi cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita înmulţirea bacteriilor. În schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, peştele şi carnea slabă, cât şi consumul de usturoi. Pacientele cu diabet, cu imunitate scăzută din diferite cauze, pacientele care din cauza unei igiene locale excesive îşi distrug flora, precum şi pacientele care urmează tratamente antibiotice îndelungată (distruge flora) sunt predispuse la candidoze recurente.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: infectie candida, candidoza, simptome, cauze, tratament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...