2018-12-15 02:26


Descoperire controversată: presupus alfabet dacic, păstrat la Budapesta

 |  18:43
Descoperire controversată: presupus alfabet dacic, păstrat la Budapesta

Furtună în mediul academic din România: un presupus alfabet dacic a fost descifrat într-o carte cu scriere secretă păstrată la Budapesta.

Una dintre cele mai controversate lucrări apărute în ultimii ani în spaţiul românesc este o traducere/interpretare a Codex-ului Rohonczi, potrivit căreia misteriorul manuscris ar fi fost redactat în secolele XII-XII într-o limbă latină vulgară, cu caractere moştenite de la daci.

Cartea cu text într-o scriere necunoscută are 224 foi de 12/10 centimetri, cu 150 de semne diferite, de la dreapta la stânga, dar şi câteva miniaturi destul de primitive. Manuscrisul a apărut public abia în anul 1838, iar astăzi se află în provincia Burgenland din estul Austriei. După analiza hârtiei, s-a ajuns la concluzia că a fost fabricată în Italia, în perioada 1530-1540.

După o analiză îndelungată, cercetătoarea Viorica Enăchiuc a publicat o teorie potrivit căreia textele Codexului au fost redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-romană), cu caractere moştenite de la daci.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-21

TAGURI: descoperire, alfabet dacic, limba vulgara, budapesta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...