2018-12-16 17:31


Eşti fumător? Consumă miere pentru a preveni cancerul căilor respiratorii

 |  09:20
Eşti fumător? Consumă miere pentru a preveni cancerul căilor respiratorii
Florentin Dincă

Un studiu dezvăluit de passionsante.be relevă a relevat că mierea, consumată zilnic, este foarte benefică în cazul fumătorilor, deoarece atenuează formarea de radicali liberi și reacția de stres oxidativ, proces nefast pentru organism care contribuie la dezvoltarea cancerului, mai ales al căilor respiratorii, dar și a bolilor cardiovasculare.

La fumători, celulele sunt agresate de molecule instabile, care declanșează un fenomen de oxidare, aflat la originea îmbătrânirii accelerate. În acest caz, antioxidanții joacă un rol esențial de protecție, iar cei din miere prezintă un real succes și la fumători în special. Studii ulterioare au arătat că o suplimentare a cantității de miere reduce procesul de oxidare la șobolanii expuși fumului de țigară.

Aceeași echipă de cercetători a efectuat un studiu şi pe om, iar rezultatele par a fi îmbucurătoare. S-au creat două grupuri de fumători: unii au primit o cantitate suplimentară de miere (20 de grame pe zi) timp de trei luni, iar ceilalți, nu. Prima observație a fost că stresul oxidativ rămâne mai ridicat la ambele grupuri de fumători față de nefumători, scrie Agerpres. Totuși, în rândul fumătorilor, o cantitate suplimentară de miere a scăzut destul de mult stresul oxidativ și a îmbunătățit evident nivelul de antioxidanți, care neutralizează o parte din radicalii liberi asociați cu fumatul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-09

TAGURI: cancer, fumat, miere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...