2018-11-18 20:39


Helicobacter pylori: cum se transmite, simptome, metode de tratament

 |  16:44
Helicobacter pylori: cum se transmite, simptome, metode de tratament
Gabriela Dumba

Helicobacter pylori, care dă cea mai frecventă infecţie din lume, este o bacterie spiralată care colonizează mucoasa stomacului şi a duodenului, rezistând într-un mediu extrem de acid. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat Helicobacter pylori în categoria agenţilor cancerigeni. Această bacterie se dezvoltă în pereţii interni ai stomacului, iar oamenii de ştiinţă declară că ea afectează aproape jumătate din populaţia de pe Terra. Pe lângă tratamentul cu antibiotice, cu bine cunoscutele efecte adverse, Helicobacter pylori are duşmani şi printre alimente: usturoiul, sucul de merişor şi cel de grapefruit roşu, uleiurile esenţiale de muşeţel, cimbru, arbore de ceai, brocoli.

Infectarea stomacului de către bacteria Helicobacter pylori reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului gastric. Această bacterie, descoperită în urmă cu abia 30 de ani, colonizează stomacul a aproape jumătate din populaţia mondială şi a circa 30% dintre francezi. Incidenţa infecţiei cu Helicobacter pylori este în scădere în ţările industrializate. Încă din 1994, Helicobacter pylori a fost inclusă de Agenţia internaţională de cercetări împotriva cancerului în grupa carcinogenilor de clasa I, care sunt direct asociaţi cu dezvoltarea cancerului gastric la oameni. Infecţia cu Helicobacter pylori se dobândeşte în copilărie şi rezistă în organism zeci de ani sau chiar toată viaţa. Deşi această infecţie provoacă întotdeauna o gastrită cronică, ea este asimptomatică în majoritatea cazurilor. Dintre persoanele infectate, circa 10% dezvoltă un cancer gastroduodenal. Cancerul gastric se declanşează doar la 1-3% dintre persoanele infectate, după o lentă progresie a leziunilor din mucoasa gastrică pe parcursul a mai multor decenii. Factorii de risc care favorizează evoluţia către un cancer gastric sunt predispoziţiile familiale, factorii de mediu precum fumatul şi consumul exagerat de sare şi infectarea cu o tulpină foarte virulentă a bacteriei Helicobacter pylori.

Cum se trasmite

Principala cauză a infectării este igiena deficitară - atât a populaţiei, care din ignoranţă nu se mai spală pe mâini înainte de mese, cât mai ales a alimentelor infestate, care sunt consumate fără a fi bine spălate sau fierte, înainte de a fi consumate. Helicobacter pylori poate fi găsită pe majoritatea alimentelor - atât de origine animală, cât şi de origine vegetală, dar există chiar şi în apă, dacă nu este din surse verificate, cu conţinut microbiologic redus. Transmiterea se face atât de la om la om (prin atingere, sărut etc.), cât şi prin vesela infestată, când se consumă alimente cu tacâmurile altor persoane. La fel de uşor ne putem infecta dacă obişnuim să mâncăm la restaurante sau cantine în care igiena este deficitară.

Simptome:

- epigastralgii (dureri în capul pieptului) legate de alimentaţie, adică apar la anumite tipuri de alimente sau, din contră, cedează la consumul anumitor alimente;

- balonare imediat după masă;

- senzaţia de saţietate precoce;

- greaţă;

- alte tulburări gastrice (indigestie).

Alimente care distrug Helicobacter pylori

• Usturoiul are proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale, este des folosit în tratamentul infecţiilor, al gripei şi al candidozei. Substanţele sulfu­roase şi allicina acţionează eficient împotriva Helicobacter pylori.

• O substanţă din broccoli, sulforafan, poate activa un număr de gene antioxidante şi enzime din celulele sistemului imunitar. Aceeaşi substanţă stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigură protecţie împotriva substanţelor inflamatoare care provoacă distrugerea lanţului ADN. Cantitatea zilnică de broccoli recomandată de cercetătorii de la Şcoala de medicină a Universităţii John Hopkins este de 70 de grame. Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că sulforafanul acţionează ca un antibiotic puternic împotriva Helicobacter pylori, o bacterie care provoacă gastrită, ulcer şi cancer stomacal.

• Uleiuri cu proprietăţi antiinfecţioase sunt mai ales uleiurile esenţiale cu fenol, cum este uleiul de oregano (Origanum compactum), sau cu timol, cum este uleiul de cimbru (Thymus vulgaris), uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), de scorţişoară (cinnamomum zeylanicum). Cuişoarele (Eugenia caryophyllata) inhibă creşterea bacteriei Helicobacter pylori. Sunt uleiuri esenţiale cu o importantă acţiune antiinflamatoare, bogate în aldehide, cum este cel de scorţişoară, sau bogate în seschiterpene cum este uleiul esenţial de muşeţel (Chamomilla recutita) sau uleiul de ghimbir (Zingiber officinalis). Mai multe uleiuri cum sunt cel de mentă (Mentha piperita) şi cel de lemongrass au arătat in vitro o inhibiţie netă a proliferării Helicobacter pylori.

• Sucul de merişor, sucul de mure, sucul de grapefruit roşu

• Afinele au o acţiune antiinfecţioasă şi permit o mai bună absorbţie a vitaminei B12 în gastritele atrofice. Polizaharidele cu masă moleculară mare din afine inhibă adeziunea bacteriei Helicobacter pylori la mucusul gastric uman.

• Muşeţelul a demonstrat într-o meta-analiză o diminuare a dispepsiei şi a acidităţii stomacale. Acţiunea sa antiinflamatoare locală este bine cunoscută şi a fost comparată cu cea a inhibitorilor ai pompei de protoni, scrie frunza-verde.ro. Uleiul esenţial de muşeţel a demonstrat o inhibiţie in vitro a Helicobacter.

• Genţiana conţine triterpene şi xantone care au o acţiune antiinflamatoare directă asupra mucoasei stomacale, dar prin xantone are şi o acţiune antistres şi antidepresiv, foarte utilă în problemele stomacului.

• Folosirea uleiului de peşte are un efect pozitiv, completând tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori. Dar acest aport este insuficient pentru a trata bacteria, de aceea el trebuie întotdeauna asociat cu substanţele clasice.

Metode de investigaţie

• Persoanele care vor să afle dacă sunt infectate cu Helicobacter pylori au la dispoziţie un test respirator neinvaziv pentru depistarea unei eventuale infecţii, cea mai fidelă metodă neinvazivă de depistare a infecţiei cu Helicobacter pylori, având o specificitate şi o senzitivitate de 95 la sută. Metoda este simplă şi constă în măsurarea concentraţiei de amoniu din aerul expirat, după administrarea unei soluţii de uree marcată cu un izotop de carbon (C13). Pacientul suflă iniţial într-un tub de unică folosinţă, timp de şase minute, apoi bea o soluţie specială, după care suflă din nou timp de şase minute. Procedura durează aproximativ 15 minute, iar rezultatul se eliberează pe loc.

• O biopsie ce se realizează la orice endoscopie, poate determina prezenţa de Helicobacter pylori.

• Depistarea din sânge poate fi utilă, dar din nefericire testul rămâne pozitiv după multe luni de la eradicarea bacteriei Helicobacter pylori şi de aceea este dificil de utilizat.

• O tehnică de diagnostic de ultimă oră se bazează pe depistarea antigenelor acestui germen din fecale prin teste imunologice, iar acest test are o sensibilitate de 96%, o specificitate de 93% şi valori predictive pozitive de 92% şi negative de 96%, iar în prezent nu este un test de rutină.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-08-16

TAGURI: helicobacter, pylori, metode, tratament, antibiotice, simptome, bacterie, stomac
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GABOR KALMAN
23 Mai 2015

Usturoiul nu afecteaza helicobacter pylori, exista mai multe cercetari in acest sens si va da instant o senzatie de rau. In rest este adevarat broccoli ucide 47 se tulpini de helicobacter p. ,uleiul de cocos ucide H.P, tumeric ucide H.P dar este contraindicat persoanelor cu "pietre" la bila, chiar si uleiul de masline presat la rece ucide 8 tulpini de H.P. Este foarte important consumul probioticelor deoarece limiteaza/blocheaza extinderea infectiei cu h.p. În 2005-06-02 un studiu care a apărut în World Journal of Gastroenterology in 2005 a fost efectuat pentru 25 de plante care au fost fierte în apă pentru a produce extracte apoase care simulează efectul de gătit din bucătării. Printre plantele care au ucis H. pylori, turmeric a fost cel mai eficient, urmat de chimen, ghimbir, ardei iute, limba mielului, chimen negru, oregano și lemn dulce. Mai mult decât atât dintre cele 25 de plante, extractul de turmeric, limba mielului și pătrunjelul au fost capabili să inhibe adeziunea tulpini H. pylori la secțiunile stomacale. Atentie la afine si in general la orice va contipa deoarece netratat in timp (99%) poate duce si la o operatie de hemoroizi. Surse Food and Nutrition Sciences, 2011, 2, 868-877 doi:10.4236/fns.2011.28118 Published Online October 2011 (http://file.scirp.org/Html/10-2700184_7889.htm) Copyright © 2011 SciRes. FNS Anti-Helicobacter Activity of Certain Food Plant Extracts and Juices and Their Composition in Vitro si http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437723 http://www.wjgnet.com/1007-9327/11/7499.pdf Am avut gastrita cronica atrofica cu helicobacter pylori si hernie hiatala, h.p. care nu a disparut cu antibiotice dupa un an am 4 biopsii care confirma disparitia h.p. si vindecarea stomacului. Am incercat sa descriu dieta pe un blog http://gastritahelicobacter.blogspot.ro/
MARIA
29 Mai 2015

multumesc pentru postarea de pe blog
GEORGE
09 Aug 2015

O sansa buna pentru a castiga bani! Trebuie sa profitati de acest adevarat chilipir! Oferim o oportunitate reala si serioasa prin care sa castigati acum bani, cat mai repede, fara sa recrutati oameni, fara sa construiti retele! Grabiti-va si cereti cat mai repede detalii la adresa de email: george@sofian.ro
RUSLAN
14 Mar 2016

spuneti warog daca rezultatul la antigen helicobacter pulori din materii fecale arata pozitiw este rez.bun sau rau?
CORCI
14 Iun 2016

George esti un tampit!
PETRUT
14 Iun 2016

Helicobater provoaca febra sau calduri in corp ?
MIRELA
15 Iun 2016

Am stări de voma,grețuri mari....Mă ia cu călduri.....Mă ia cu leșin și îmi vine apa în gura într una un gust amar....
ANONIM
22 Iul 2016

Se poate sângera? Prin fecale?
RAUL
30 Iul 2016

Helicobacter nu da astfel de simptome, PETRUT. Din pacate,netratat la timp, din cauza leziunilor provocate, poate duce la cancer gastric. H.Pilori te baloneaza, o senzatie de satietate permanenta, chiar daca mananci f.putin, reflux gastric dureros, chiar si fara acid gastric. Am luat si eu tratament cu doua antibiotice+ pansament gastric(sa nu uitam de antifungice) si acum sunt ok. MIRELA...Sunt cunoscutele simptome ale unui colecist bolnav.Gust amar, stari de voma, dureri de cap, stari de indispozitie,etc...Cel mai bine este sa faci un eco,dupa care vezi. Regim alimentar drastic, ceaiuri si,daca nu merge...operat. ANONIM...sangerarile prin fecale sunt simptome ale unor afectiuni mult mai serioase.
GHEORGHE
21 Aug 2016

Dar uleiul de măsline ar putea ucide aceasta bacterie?
GHEORGHE
21 Aug 2016

Am urmat tratament pentru înlăturarea helykobacterului, cu antebiotice, peste 3 luni ma simțeam iar rău și am trecut dinou Endoscopia și mi-a depistat iarăși aceasta bacterie, nustiu cum as putea sa scap de ea... Va rog mult un sfat de folos
IULIA
05 Sep 2016

Sunt operata de colecist de 6 ani .Dar am aceleasi simtome dureri de cap stare de voma.varsaturi (venin verde pana la galben) stare generala proasta .Aceste simtome s au accentuat in ultima vreme cu toate ca tin regim .Poate fi vorba de Helicobacter Pylori ?Aceasta bacterie poate da aceste simptome?
VAS ALEXANDRU
11 Sep 2016

Am arsirisi refjux gastric
VAS ALEXANDRU
11 Sep 2016

Am arsirisi refjux gastric
LAURA
13 Sep 2016

Bai sceleratilor! S-a rasturnat caruta cu prosti aici..doamne fereste, cand invatati sa va exprimati?!
CRISTINEL
25 Sep 2016

Am fost depistat cu aceasta bacterie ... am si eu o întrebare ., se scade si in greutate ?!
IONUT
25 Oct 2016

Buna,am scris special pentru cei care sufera de aceeasta bacterie ,este vorba de 3 medicamente care dupa 1 saptamana simti efectele acestui tratament naturist.Este format din 3 feluri si anume.Mastic Gum,Sulphraphane Broccoli si Colostrum ,tratamentul cu antibiotice nu prea si-a facut efectul.Puteti vedea pe acest blog de pe care puteti da si comanda pentru aceste medicamente. www.desprestomac.blogspot.ro
ANONIM
02 Noi 2016

E posibil ca provoaca si diaree pe termen lung ?
FILIP
20 Noi 2016

cred ca ar trebui sa luam in consideratie ce spun unii dar nu toti unii vb ca sa nu adoarma cum spune gheorghe
ALEXANDRA
12 Dec 2016

Va salut. M am dus la dr gastro in urma balonarilor extreme, indif.de ce mananc sau beau( chiar doar apa) . Mi a iesit la testul resp 3,7 hp( normal cica sub 1,7) + intoleranta lactoza 81( normal sub 21) . Mi s au dau dat antib pt hp. Intrebarea mea este: sa incerc totusi si biopsia, ca sa nu bag antib degeaba in mn? In afara balonarii si rar dupa masa usoare dureri vagi de stomac , nu am alte simptome...ocazional insa hemoroizi externi care ies si dispar intr o sapt... sa incerc totusi sa mai discut cu un gastroenterolog? Poate totusi nu este atat de sigur testul, poate am altcv..
ALEXANDRA
12 Dec 2016

Va salut. M am dus la dr gastro in urma balonarilor extreme, indif.de ce mananc sau beau( chiar doar apa) . Mi a iesit la testul resp 3,7 hp( normal cica sub 1,7) + intoleranta lactoza 81( normal sub 21) . Mi s au dau dat antib pt hp. Intrebarea mea este: sa incerc totusi si biopsia, ca sa nu bag antib degeaba in mn? In afara balonarii si rar dupa masa usoare dureri vagi de stomac , nu am alte simptome...ocazional insa hemoroizi externi care ies si dispar intr o sapt... sa incerc totusi sa mai discut cu un gastroenterolog? Poate totusi nu este atat de sigur testul, poate am altcv..
ALEXANDRA
12 Dec 2016

Va salut. M am dus la dr gastro in urma balonarilor extreme, indif.de ce mananc sau beau( chiar doar apa) . Mi a iesit la testul resp 3,7 hp( normal cica sub 1,7) + intoleranta lactoza 81( normal sub 21) . Mi s au dau dat antib pt hp. Intrebarea mea este: sa incerc totusi si biopsia, ca sa nu bag antib degeaba in mn? In afara balonarii si rar dupa masa usoare dureri vagi de stomac , nu am alte simptome...ocazional insa hemoroizi externi care ies si dispar intr o sapt... sa incerc totusi sa mai discut cu un gastroenterolog? Poate totusi nu este atat de sigur testul, poate am altcv..
ALEXANDRA
12 Dec 2016

Ma scuzati va rog, nu stiu dc s a postat de mai multe ori..
GEORGETA
01 Ian 2017

Sufăr de reflux gastro esofagian cu eroziuni în esofag. Știe cineva un tratament naturist pentru așa ceva ?
KATY
04 Ian 2017

Putegi folosi si Helocostop de la Fares. Nu va luat dupa medici sa tratati cu antibiotic,rezultatul e dezastruos,va da tot organismul peste cap. Se poate trata cu dieta alimentara,ceaiuri care reduc aciditatea gastrica. Dimineata pe stomacul gol diluati o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa calduta si beti. Face minuni!....
MADALINA
16 Ian 2017

In cazul meu am urmat 2 t ratamente de antibiotice, am luat miere manuka de 3 ori pe zi, probiotice s i o dieta foarte stricta. Dupa aproape 4 luni tot mai am infectie dar colon ia e la jumate din cat a fost la primul test. Am incercat sa evit tot ce p refera H Pylori adica caf eaua, ciocolata, zaharul, alcoolul, produsele lact ate, pastele, condimentel e (piper, boia, dafin etc .), tot ce contine acid (rosii, castraveti, ceapa , citrice bulion, sosuri, etc.), mancarea procesat a (pizza, prajituri, bisc uiti, chips etc). Cam c e a mai ramas in dieta me a sunt legumele, fructele , nuci, alune, miez de se minte, de bostan, orez br un, air-popped popcorn. Urmeaza sa fac un alt tes t in cateva sapatamani ia r daca infectia tot mai e ultima solutie e sa ince rc ultimul trateament de antibiotice care se numes te quadriterapie timp de 2 saptamani dar prefer sa nu ma gandesc acolo deoc amdata fiidca urasc sa ia u antibiotice din nou. N u numai ca imi fac rau la stomac (omoara si bacter iile vii) dar ma simt si f rau de la ele. Mult no roc celor care lupta cu H Pylori!
ALINA
21 Ian 2017

Buna seara tuturor ..Imi este ff greu sa imi mai gasesc cuvintele dupa ce v-am citit..De un an de zile am tot mers la controale in Londra cu dureri de burta si greturi si ameteli dar eram palpata doar pe burta cu o mana de doctor apoi trimisa acasa.Acum o sapt la insistentele sotului am ajuns in tara mea si am mers direct la cabinet ..Prin analiza sangelui sa depistat acest virus ..Ziua de ieri mi sa parut ciudata ,gust amar in gura ,dureri de cap si stare de somnolenta .
MADALINA
23 Ian 2017

Eu am avut gust amar si stare de somnolenta de la antibiotice. Simptomele pe care le am acum sunt dereri usoare la stomac dimineata cand ma trezesc dar nu pentru multa vreme doar pana beau apa sau mananc ceva si la spate vizavi de stomac mai am dureri uneori. Ma bucur mult ca nu mai am arsuri groaznice la stomac. Cu referire la mesajul anterior pe care l-am postat am observat ca am facut o eroare cand am zis ca antibioticele omoara bacteriile vii - de fapt m-am referit la faptul ca omoara si bacteriile bune nu doar pe cele rele ca HP.
MARIA
28 Apr 2017

bacteria H PYLORY mi a fost descoperita in analiza fe fecale, tratament cu anitbiotice, omez si stamicin merge excelent, multa sanatate tuturor
CRISTINEL
16 Mai 2017

O rețetă din italia pentru combaterea HP : Macladin 500 mg+Zimox 1g + Gastroloc 40mg , o pastilă din fiecare medicament dimineața pe stomacul gol și apoi după 12 ore timp de 8-10 zile la sfârșitul tratamentului se recomanda Reuplus pentru refacerea florei intestinale
BIANCA
02 Oct 2017

Am rămas însărcinată și după câteva luni au început durerile groaznice.Am nascut și încă am dureri și asa am ajuns la medic să aflu că am H.P după un test din fecale.Acum alaptez și încă nu pot lua un tratament cu antibiotic.Durerile mă iau numai noaptea din somn.E groaznic.Abia astept sa pot lua un tratament complet să pot scăpa de această bacterie oribilă.
MIOARA
01 Noi 2017

Am luat 10 zile antibiotic dar ma simnt mal rau ,ñu am tinut régimen ñu miau zis si am citit acum la unuii ca e foarte important va rog sa-mi spuneti si Mié CE trebue sea manânc si la ce ore eu beau foarte multa apa asa imi cere organismul si noaptea nu ma pot odihni, de o saptamâna imi simnt buzele ferbinti si umflate va rog ajutatima
MARGARET
02 Dec 2017

Am gasit un tratament natural pentru refluxul meu de care sufar de mai bine 3 ani, este posibil sa fii avut si Helicobacter Pylori. Aceasta bacterie distruge incet dar sigur membrana stomacala si de aici incep problemele. Pentru aceasta reteta este nevoie de : -100 gr broccoli -2 cm de ghimbir -sare de mare dupa gust -300 ml apa fiarta Pentru prepararea acestui remediu trebuie doar sa pui broccoli si ghimbirul in apa clocotita si sa adaugi un praf de sare. Lasa la fiert alte 5 minute si inchide focul. Lasa la racit si consuma tot lichidul rezultat in fiecare dimineata, pe stomacul gol timp de 20 de zile. Eu am incercat de 10 zile sa beau acest lichid preparat, deja ma simt mai bine. Va doresc sanatate maxima !
ELENA ANCUTA
01 Feb 2018

Am 19 ani și am aflat ca sufăr de Helicobacter pylori acum urmez un tratament cu amoxacilina 500, azitrox 500 , helodes 20 mg oare o sa scap de aceasta bacterie mă gândesc la ce e mai rău
Random imageUltimele stiri


loading...