2018-12-10 15:13


La ce să fim atenţi când cumpărăm o pastă de dinţi

 |  18:08
La ce să fim atenţi când cumpărăm o pastă de dinţi

Cu sau fără fluor, pentru albirea dinţilor, antitartru, pentru dantură sensibilă, contra sângerărilor gingiilor, piaţa este invadată de o mulţime de branduri şi de tipuri de pastă de dinţi. Unele dintre ele ni se potrivesc, altele nu. Pentru a nu face experimente cu sănătatea danturii cumpărând haotic sau citind părerile altora de pe internet, este bine, însă, că, înainte de a cumpăra astfel de produse, să consultaţi medicul stomatolog, care vă va recomanda exact pasta de dinţi de care aveţi nevoie, conform gradului de sanatatate a danturii.

Medicul stomatolog Oana Florea ne spune la ce să fim atenţi când cumpărăm pasta de dinţi din supermarket, farmacie sau plafar şi dacă este adevărat mitul conform căruia pasta de dinţi cu fluor ar fi dăunătoare sănătăţii. “Este foarte important să verificăm pe ambalaj faptul că pasta de dinţi este aprobată de Asociaţia Medicilor Dentişti din România, că este astfel testată, nu conţine produşi nocivi sau toxici şi este eficientă pentru scopul propus”, spune medicul.

Apropo de controversele legate de fluorul din pasta de dinţi, stomatologul susţine că acesta este un ingredient important al pastei cu care ne curăţăm dantura, cei care îl blamează făcând o confuzie regretabilă: “Următorul criteriu important este ca pasta de dinţi să conţină fluor (în doza recomandată vârstei), dovedit fiind că, local, fluorul are acţiune eficientă împotriva cariilor. În afară de acesta, paştele de dinţi conţin o listă de ingrediente comune (agenţi abrazivi, arome, agenţi de îngroşare, detergenţi, umectanţi), precum şi alţi compuşi în funcţie de producător şi scopul propus (bicarbonat de sodiu, vitamine, compuşi antibacterienienzime, calciu, diverse plante aromatice etc)”, spune stomatologul.

Este de preferat să întrebaţi medicul dentist care este pasta recomandată în funcţie de nevoile dumneavoastră individuale. Aceasta trebuie să vă rezolve problema existent (tartru, gingivita, dinţi sensibili, albire dentară etc) şi să respecte gradul de sensibilitate al dinţilor şi al gingiei.

Cu fluor sau fără?

“Legat de fluor, în ultimii ani, circula din ce în ce mai multe atenţionări pe internet cum că fluorul ar fi nociv, chiar otrăvitor, pentru organism. Pentru a lămuri această problemă, trebuie să înţelegem că, în general, orice substanţă cu rol benefic, administrata în exces, poate deveni o otravă, în special pentru cei mici. La fel şi fluorul. Din acest motiv, pentru a nu risca să apară fuoroza dentară sau, la extrem, intoxicaţia, se recomandă ca bebeluşii sau copiii mici, care încă nu ştiu să scuipe, să fie spălaţi pe dinţi cu pastă fără fluor. În cazul copiilor mai mari sau al adulţilor, fluorul este benefic, în cantităţi normale din pasta de dinţi, el scăzând riscul apariţiei cariei cu 40%. Există însă foarte mulţi oameni care cred că fluorul este, de fel, nociv. Se face însă confuzie între compuşii cu fluor (fluorura de sodiu sau calciu) care sunt prezenţi în pasta de dinţi, şi care nu sunt periculoşi, şi fluorul, ca element chimic, care este înalt reactiv şi foarte otrăvitor. Este o mare diferenţă între compuşii de fluor şi fluorul pur. Este cam acelaşi lucru cu sarea de bucătărie (clorura de sodiu), care nu este acelaşi lucru cu clorul utilizat la piscina”, declara medicul stomatolog Oana Florea.

Medic: Fluorul are un impact negativ asupra sistemului nervos central

Părerile legate de fluorul din pastele de dinţi sunt împărţite, unii medici susţinând că nu are un impact negativ asupra sănătăţii dacă este folosit în doze normale, în timp ce alţii îl interzic cu desăvârşire. Un studiu publicat în cel mai vechi şi mai prestigios jurnal medical, The Lancet a clasificat fluorul ca neurotoxina – în aceeaşi categorie că arsenicul, plumbul şi mercurul. Din punct de vedere chimic, fluorul face parte din tabelul lui Mendeleev, având simbolul F şi numărul 9, fiind simbolul cu cea mai mare elecronegativitate. “Pentru că are o toxicitate ridicată, fluorul are un impact negativ asupra sistemului nervos central, alterând procesele cognitive. Este total greşit ca o mamă să folosească o pastă de dinţi ce conţine fluor, chiar şi în cantităţi mici, pentru că efectele se văd la nivel macro în cazul fătului: deficienţe de limbaj, de gândire şi chiar coeficient scăzut de inteligenţă. Calciul contrabalansează cu succes dezechilibrele provocate de fluor, vorbim aici de utilizare în cantităţi reduse, dar totuşi ingerate. Poate o varintă mai sigură este florura de calciu, care este mai puţin toxică. Apa ce conţine fluorură de sodiu va produce pete albe pe dinţi, iar efectul coroziv al fluorului nu va întârzia să apară, afecţiunea fiind numită fluoroză”, explică medicul stomatolog Andra Custura.

Ce spune Protecţia Consumatorilor

EDC-urile (Endocrine Disrupting Chemicals) sunt substanţe al căror efect asupra organelor endocrine este foarte puternic, rezultând de la disfuncţii ale acestora până la distrugerea totală a funcţiilor lor.

Fluorul reprezintă agentul esenţial în compoziţia pastei de dinţi, acesta fiind cel responsabil pentru curăţarea dinţilor. Însă, în urma studiilor de specialitate s-a constatat că fluorul, pe termen lung, are efecte dăunătoare asupra creierului uman. În consecinţă, unele companii au renunţat complet la includerea fluorului în compoziţia pastei de dinţi. În continuare, însă, o concentraţie de 1400 ppm de fluor (cea admisă şi folosită pentru paştele de dinţi) este considerată inofensivă şi optimă pentru curăţarea dinţilor. Sub această valoare, eficienţa pastei de dinţi este diminuată, iar peste această valoare, aportul de fluor adus organismului poate deveni periculos.

Pe site-ul APC România puteţi accesa rezultatele acestei testări şi puteţi face o comparaţie în funcţie de parametrii cei mai importanţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-12

TAGURI: pasta de dinti, fluor, antitartru, dantura
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...