2018-10-18 14:32


Mănânci iaurt cu spor, slăbeşti uşor! Datorită beneficiilor excelente pentru sănătate, iaurtul este un superaliment

 |  19:53
Mănânci iaurt cu spor, slăbeşti uşor! Datorită beneficiilor excelente pentru sănătate, iaurtul este un superaliment

Spunem “bacterie” şi instantaneu ne cuprinde teama, gândindu-ne la diversele afecţiuni cauzate de aceste microorganisme, însă trebuie să ştim că nu toate bacteriile ne fac rău. În plus, în organismul uman există mai multe bacterii decât celule, doar sistemul digestiv numărând vreo cinci mii. Acestea au diverse funcţii benefice pentru sănătate şi doar înmulţirea lor necontrolată ne poate face rău. Însă, anumite alimente, iaurtul fiind acela cu meritele cele mai mari, ne ajută să ţinem sub control bacteriile dăunătoare. Consumul regulat de iaurt natural, numit şi aliment-medicament, nu ne ajută doar să slăbim şi să ne menţinem greutatea sub control, ci mai cu seamă să ne fortifiem sistemul imunitar şi să luptăm, astfel, mai uşor cu boala.

Iaurtul este fabricat prin adaosul de bacterii, 85% din ele fiind microorganisme din familia Lactobacillus, în laptele dulce. Bacteriile din iaurt produc acizi care distrug bacteriile dăunătoare, inclusiv germenii care produc boli. Nu doar sănătatea are de câştigat cu un iaurt pe zi, ci şi silueta. Mai multe studii au relevat faptul că persoanele care mănâncă iaurt au o greutate mai mică, depozite de grăsime corporală mai mici şi circumferinţe ale taliei mai mici. O cercetare ştiinţifică publicată în Internaţional Journal of Obesity a evidenţiat o scădere importantă a greutăţii corporale în grupul voluntarilor care mâncau iaurt, dar autorii cercetării nu au exclus posibilitatea că diferenţele în ceea ce priveşte aportul de calciu să fie responsabile de acel fenomen.

Acest lucru se explică nu printr-un efect miraculos al iaurtului care, odată ajuns în organism, topeşte ca prin minune grăsimile, ci prin faptul că înlocuieşte cu succes anumite alimente nesănătoase. Consumatorii frecvenţi de iaurt au de asemenea tendinţa de a mânca mai multe fructe, cereale integrale şi lapte. Totodată, adulţii care mănâncă iaurt au şi ei tendinţa de a adopta stiluri de viaţă active, practicând mai des exerciţii sportive şi fiind mai puţin tentaţi să fumeze. Circumferinţa taliei indică nivelul acumulărilor de grăsime în jurul trunchiului, un parametru asociat cu riscul de maladii cardiace, au dezvăluit, într-un studiu publicat în luna iulie şi citat de Mediafax, cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago.

ISTORIE

Cuvântul “iaurt” provine de la turcescul “yogurt”, respectiv de la verbul “yoğurtmak”, care înseamnă “a combina”. Iaurtul a fost consumat cu mii de ani în urmă de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile războinice mongole ale lui Genghis Han consumau iaurtul ca hrană şi remediu, iar în India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. În 1908, iaurtul a început să se răspândească în Europa ca aliment funcţional, cu beneficii pentru sănătate.

Principalele motive pentru care să mâncăm iaurt

- Ajută la vindecarea candidozei vaginale

Ciupercile de tipul Candida Albicans trăiesc în mod obişnuit în vagin, însă atunci când numărul lor creşte apare candidoza vaginală. Studiile, dar şi experienţa au demonstrat că un consum regulat de iaurt natural, bogat în bacterii benefice, previne şi tratează candidoza. De altfel, în anumite situaţii de recomandă o tamponare externă a zonei vaginului cu iaurt pentru tratarea infecţiei. Din acest motiv, iaurtul mai este numit şi “superalimentul femeilor”.

- Previne infecţiile urinare

Cercetătorii finlandezi afirmă că femeile care consumă cel puţin trei porţii de iaurt şi brânză pe săptămână au cu 80% mai puţine riscuri să se îmbolnăvească de infecţii urinare.

- Fortifiază sistemul imunitar

Două iaurturi pe zi cresc de patru ori nivelul de proteine produse de celulele albe din sânge (leucocite), care ajută sistemul imunitar în lupta împotriva bacteriilor. Având un conţinut bogat în calciu, magneziu, fosfor, vitamina B12, vitamina D şi culturi vii de bacterii care reglează microflora intestinală, iaurtul previne osteoporoza şi cancerul de colon, ajută digestia, tratează constipaţia, reduce colesterolul, menţine tensiunea arterială la un nivel normal şi întăreşte sistemul imunitar.

- Este recomandat şi celor care suferă de intoleranţă la lactoză

Persoanele care au intoleranţă la lactoză (un deficit al enzimei necesare digerării lactozei) şi nu pot consuma lapte şi preparate din lapte, diminuându-şi astfel porţia de Calciu care este “hrana” pentru oase, pot mânca fără grijă iaurt. Microorganismele din iaurt digera lactoza înainte de a ajunge în organism, aşa că persoanele cu intoleranţă la lactoză nu suferă de balonare după consumarea iaurtului, însă se bucura de porţia benefică de Calciu.

- Iaurtul scade colesterolul rău şi menţine tensiunea arterială la nivelul optim

- Uz cosmetic

Iaurtul este folosit în prepararea unor măşti pentru faţă, dar şi în tratamentul anumitor afecţiuni cutanate, cum ar fi acneea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-02

TAGURI: iaurt, slabit, beneficii, sanatate, silueta, vitamine
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...