2018-12-14 22:35


O soluţie modernă pentru tratarea cariilor. Incrustaţia, alternativa mai rezistentă pentru plombă

 |  17:26
O soluţie modernă pentru tratarea cariilor. Incrustaţia, alternativa mai rezistentă pentru plombă
Gabriela Dumba

Principalul motiv al unei vizite la medicul stomatolog este, conform statisticilor, obturaţia coronară sau, popular, plomba, cea mai potrivită soluţie de tratament a unei carii dentare. Mai puţin cunoscută, dat fiind faptul că reprezintă o metodă modernă de restaurare coronară, dar superioară plombei din punct de vedere al rezistenţei (poate dura chiar şi 40 de ani), al avantajului estetic şi al conservării structurii dentare, este incrustaţia dentară.

O soluţie modernă pentru tratarea cariilor. Incrustaţia, alternativa mai rezistentă pentru plombă
zoom

„Principala diferenţă dintre cele două soluţii de tratament constă în faptul că, spre deosebire de plombe, care sunt realizate de medicul stomatolog în cabinetul stomatologic, incrustaţiile dentare sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară. Există anumite situaţii în care pierderea ţesutului dentar este importantă din punct de vedere cantitativ, iar în aceste cazuri incrustaţiile reprezintă o soluţie mult mai bună. Altfel, putem folosi o incrustaţie în majoritatea situaţiilor în care se pot realiza obturaţii, când dintâi au suferit leziuni prin carie sau fractură, iar dauna produsă nu este suficient de mare pentru a necesita acoperirea cu o coroană dentară. Desigur, că totul depinde de la pacient la pacient şi de localizarea cariei, câteodată nu necesită să luăm atât de mult din dinte şi atunci recomandăm obturaţia, pentru că o incrustaţie nu poate fi realizată decât dacă există o anumită grosime”, ne-a explicat dr. Andra Custura. Aşadar, inscrustatiile se recomandă dinţilor afectaţi de leziuni carioase mari, cu margini de smalţ nesusţinute, având avantajul că respectă culoarea iniţială a dintelui şi nici nu suferă schimbări de culoare în timp, aşa cum se întâmplă în cazul refacerii dintelui cu materiale compozite, al căror principal dezavantaj este că aderenţa lor faţă de pereţii dentari nu este foarte bună, aşa că, în timp, sub obturaţie se vor dezvolta carii secundare şi, în plus, din cauza infiltrării microbiene, aceste plombe îşi schimbă culoarea. Acest lucru nu se întâmplă, însă, în cazul incrustaţiilor. În plus, acestea protejează gingia şi elimină sensibilitatea dentară, datorită refacerii perfecte a conturului dintelui.

Avantajele şi dezavantajele incrustaţiilor din ceramică

O soluţie modernă pentru tratarea cariilor. Incrustaţia, alternativa mai rezistentă pentru plombă
zoom

• Indiferent de dimensiunea cariilor, incrustaţiile vor reprezenta întotdeauna o alternativă mai bună decât plombele. Singurul dezavantaj este, însă, preţul acestora. Inscrustatiile sunt în genere de 3-4 ori mai scumpe decât o plomba clasică, de aceea şi mult mai puţin utilizate. Dar având în vedere durată de viaţă crescută şi prevenţia unor carii secundare, costul final ajunge să fie acelaşi, la acesta adagandu-se şi multiple alte avantaje. Totuşi, unul dintre cele mai importante beneficii îl reprezintă evitarea unor proceduri extensive de restaurare dentară, cum sunt coroanele, punţile sau implantul, deoarece cu ajutorul unei incrustaţii putem reface chiar şi 3-4 cincimi din coroana dintelui. Iar în acest caz chiar şi din punct de vedere al preţului, alegerea inscrustatiilor reprezintă varianta optimă.

• Rezistenţa incrustaţiilor dentare este superioară şi duritatea apropiată de cea a dintelui, de aceea se scade riscul de fracturare al dintelui. În mod normal, dacă o plomba din material compozit are o durată de viata între 1- 3 ani, cu ajutorul incrustaţiei ceramice un dinte poate fi păstrat vital 5 - 7 ani sau chiar mai mult. O incrustaţie poate întări dintele cu până la 75% şi poate ţine până la 40 de ani.

• Estetică apropiată de cea naturală. Dat fiind realizarea incrustaţiei în laborator, se poate reface perfect forma anatomică a dintelui, iar culoarea rămâne aceeaşi în timp şi nici nu colorează dintii vecini, spre deosebire de refacerea dintelui cu materiale compozite. Atunci când se foloseşte ceramică ca şi material pentru confecţionarea incrustaţiei se poate păstra culoare dintelui dumneavoastră şi fără a fi afectată în timp aşa cum se întâmplă la materialele compozite folosite pentru obturaţii.

• Spre deosebire de plombe, nicio incrustaţie dentară nu se contractă şi nu se dilată la schimbările de temperatură, acţiune care slăbeşte dintele şi poate cauza fisurarea sau fractură acestuia. Prin faptul că incrustaţia se fixează prin cimentare în cavitatea creată, spaţiul dintre reconstituire şi peretele dentar este sigilat, iar în timp se reduce considerabil riscul apariţiei unei carii secundare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-16

TAGURI: solutie moderna, tratarea cariilor, plimba
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...