2018-12-14 19:38


Reflexoterapia combate anxietatea şi durerile. Cum îţi poţi aplica autotratamentul acasă

 |  18:37
Reflexoterapia combate anxietatea şi durerile. Cum îţi poţi aplica autotratamentul acasă
Gabriela Dumba

”Ca să nu te mai doară dintele, apasă-ţi degetul”, scria într-un articol publicat în 1915, care introducea reflexoterapia publicului larg, o tehnică de ameliorare a durerilor prin apăsare uşoară prezentată occidentalilor de către Dr. William Fitzgerald. În China şi Egipt însă, reflexoterapia în palme este folosită încă din anul 4000 i.Hr. Au fost demonstrate ştiinţific beneficiile reflexoterapiei în tratarea sau ameliorarea simptomelor unor boli grave şi chiar foarte grave, precum cancerul gastric şi de ficat.

Reflexoterapia combate anxietatea şi durerile asociate unor afecţiuni numeroase (durerilor de spate, gât, articulare sau migrene) şi este dovedit clinic că această tehnică de masaj a anumitor puncte din palmă induce o stare de relaxare în tot corpul şi alungă stresul. În plus, aceaste terapie poate fi făcută şi acasă, urmând indicaţiile specialistului, unei alte persoane sau autotratament.

“Apăsarea unor anumite puncte la nivelul palmei este de fapt tot o formă de reflexoterapie, prin care se stimulează terminaţiile nervoase din palme, care trimit impulsuri către întreg corpul prin sistemul nervos. La nivel subtil, aceste puncte sunt aferente unor nadi-uri, acestea putând fi imaginate precum nişte intersecţii la nivelul merdianelor prin care circulă energie. La foarte mulţi dintre noi aceste nadiuri sunt blocate, iar prin stimularea lor, se reia fluxul energetic şi apar şi rezultatele în plan fizic prin însănătoşire”, explică Bogdan Begligiu, terapeut la Tummo Reiki. Reflexologia este similară cu acupresiunea, pentru că şi aceasta vizează lucrul la nivel energetic, iar atunci când apeşi anumite puncte, activezi energia corespunzătoare de pe acel meridian prin care întreg sistemul începe să se armonizeze. Reflexologia îmbunătăţeşte de asemenea şi circulaţia la nivelul mâinilor şi este utilizată de cele mai multe ori pentru eliminarea durerii. Poate fi realizată atât prin automasaj, dar şi de către un terapeut, care dacă lucrează şi cu bioenergie, vei simţi efecte mult mai puternice.

Harta mâinii

”Pe de-o parte, degetele corespund cu capul şi gâtul. Masajul degetelor te va ajuta să elimini dureri cum sunt cele de cap, de dinţi, de sinusuri. Palmele corespund corpului. Cum te uiţi la palmă, partea de la baza degetelor corespunde cu gâtul, centrul cu stomacul şi ficatul şi partea de lângă încheietura cu sistemul digestiv”, spune terapeutul.

Tehnica de execuţie

Există mai multe hărţi cu punctele reflexogene ale mâinilor: occidentale, indiene, coreene şi aculife, însă indicaţiile de mai jos se bazează pe varianta occidentală.

Dacă vrei să-ţi faci singur acest tratament, poţi pune un prosop sub mână pentru a o susţine şi să stai astfel mai confortabil. Tehnicile de bază sunt următoarele:

▪ Foloseşte arătătorul sau degetul mare pentru a exercita presiune. Le poţi folosi şi pe ambele deodată

▪ Fie presezi direct, fie faci cerculeţe mici cu degetul asupra zonei

▪ Presiunea trebuie să fie puternică şi aplicată între 3-5 secunde

▪ Începe cu mâna dreaptă şi după ce ai terminat complet poţi să treci la stânga

▪ Începe cu degetul mare şi apoi cu restul degetelor

▪ Există şi o contraindicaţie pentru persoanele care au flebotomie.

  

Cum ameliorezi următoarele afecţiuni prin reflexoterapie

- Constipaţie

La degetul arătător, apasa la baza unghiei spre degetul mare. Acesta este corepondentul meridianul intestinului gros şi colonului.

- Durere în gât

Ţine degetul mare de la bază şi roteşte-l. Trage apoi de el şi roteşte-l în cealaltă direcţie. Realizează aceeaşi mişcare de rotaţie în ambele sensuri, dar acum mergând cu o falangă mai sus. Realizează acelaşi procec la toate degetele.

- Durere de sinusuri şi de cap

Apasă vârful degetului mare într-o mişcare de pulsaţie pe toate părţile. Repetă procesul pentru fiecare deget.

- Durere de umeri

Freacă baza degetului mic pe ambele părţi.

- Durere de spate

Aplică presiune pe degetul mare de la vârf până la bază.

- Insomnie

Apasă presiune în centrul degetului mare, unde avem amprenta timp de 45 de secunde. Repetă de 2-3 ori pe zi.

- Libidou scăzut

Mişcă încheietura fiecărei mâini de douăzeci de ori de 2-3 ori pe zi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-08

Mai multe imagini:
Reflexoterapia combate anxietatea şi durerile. Cum îţi poţi aplica autotratamentul acasă
zoom

TAGURI: reflexoterapie, anxietate, dureri, autotratament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...