2018-12-19 06:04


Reguli elementare pentru o igienă intimă corectă. Candidoza vaginală: cauze, simptome şi prevenţie

 |  19:27
Reguli elementare pentru o igienă intimă corectă.  Candidoza vaginală: cauze, simptome şi prevenţie

Feminitatea este un dar înnăscut pe care orice femeie trebuie să-l cultive şi să-l dezvolte prin atenţia şi timpul acordate îngrijirii corporale. Şi desigur că nu putem vorbi despre îngrijire fără să includem o etapă importantă a acesteia: igiena intimă. Nu doar că asigură confort fizic şi mental pe toată durata zilei, dar o toaletă adecvată poate împiedica apariţia sau recidiva candidozei vaginale, cea mai frecventă afecţiune cu care orice femeie se confruntă la un moment dat şi care netratată poate să aibă repercusiuni asupra vieţii de cuplu şi a vieţii reproductive a femeii.

Candida este una dintre cele mai obişnuite infecţii gastrointestinale şi apare în urma proliferării în exces a unei ciuperci asemănătoare cu un ferment, numită Candida albicans. Deşi zona vaginală îndeplineşte în mod natural rolul de autocurăţare, aceasta necesită în mod constant grijă şi atenţie în modul de îngrijire. Utilizarea produselor potrivite şi respectarea regulilor de igienă în perioadele delicate sunt măsuri esenţiale care asigură o stare de bine şi ajută la prevenirea infecţiilor ce pot afecta viaţa sexuală sau provoca infertilitate.

 Pentru a preveni infecţia cu candida, carbohidraţii simpli trebuie evitaţi neapărat deoarece această categorie de alimente include adeseori sirop de porumb, zahăr, melasă, fructe uscate, sucuri de fructe, covrigei etc. care nu fac deloc bine bacteriilor din intestine. Porumbul şi cartofii sunt şi ele legume contraindicate pentru a evita înmulţirea bacteriilor. Alte substanţe ce trebuie evitate sunt alimentele care fermentează (pâine, sosurile, cremele tartinabile), produsele fermentate (alcool, oţet), brânza cu mucegai, ciupercile şi energizantele (ceai, cafea).

Simptomele candidozei vaginale

-         mâncărimea în zona vaginală şi/sau vulvară

-         arsuri

-         dureri

-         disconfort şi durere în timpul actului sexual şi/sau urinării

-         scurgeri vaginale cu textură alb-gelatinoasă

-         durerea din zona vulvară este menţionată ca vulvodinie. La până la 5% dintre femei, vulvovaginitele fungice pot fi recurente. O infecţie fungică recurentă are loc atunci când o femeie manifestă mai mult de patru astfel de infecţii în decursul unui an, care nu sunt legate de utilizarea de antibiotice. Infecţiile fungice pot avea legătură cu prezenţa unei condiţii medicale şi pot necesita un tratament mai agresiv.

 Aspecte esenţiale ale sănătăţii intime

• Frecvenţa duşurilor

Duşurile sunt foarte importante în menţinerea igienei şi senzaţiei de prospeţime, însă într-o anumită măsură. În acest sens, medicii ginecologi recomandă 1-2 duşuri pe zi, cu apă şi săpun, iar pentru zona intimă cu produse special dedicate. Băile lungi în apă caldă, duşurile frecvente sau gelurile cu un pH agresiv, îndepărtează stratul protector format în mod natural de floră vaginală pentru combaterea infecţiilor.

• Produsele potrivite

„Există anumite standarde pe care produsele create special pentru îngrijirea zonei intime trebuie să le îndeplinească. Acestea nu trebuie să conţină substanţe agresive şi trebuie să aibă un pH neutru. Sunt recomandate produsele care conţin probiotice şi care reduc cu delicateţe mirosul neplăcut, protejând zona intimă prin utilizarea iaurtului filtrat, fără săpun, ce echilibrează pH-ul florei vaginale. Pe piaţă există produse care au în componenţă ingrediente naturale (extract de arbore de ceai, extract de aloe vera, glicerină, acid hialuronic, acid lactic, probiotice din iaurt filtrat) care previn dezechilibrele de la nivelul florei vaginale, ajută la îmbunătăţirea vieţii sexuale şi fac orice femeie să se simtă confortabil zi de zi. Acestea se pot utiliza zilnic, în timpul ciclului menstrual, după contact sexual, în perioada menopauzei sau a sarcinei”, spune dr. Florenţa Creţu, reprezentant Ropharma. Zona genitală este foarte delicată, de aceea produsele care conţin parfum sau au proprietăţi antibacteriene pot dezechilibra mediul uşor acid al vaginului şi provoca iritaţii sau chiar infecţii.

• Igiena în timpul menstruaţiei

În această perioadă, multe femei resimt nevoia de a se spăla mai des. Frecvenţa duşurilor în timpul menstruaţiei poate creşte până la 3 ori pe zi, însă nu mai mult, deoarece zona vaginală este mult mai puţin protejată în timpul menstruaţiei, şi deci mai vulnerabilă în faţa infecţiilor. De asemenea, un alt lucru important în această perioadă este alegerea produsului care să răspundă nevoilor specifice de protecţie. Tampoanele interne sunt recomandate în special în timpul zilei şi în anumite situaţii absolut necesare precum la mare sau la piscină. Este foarte important ca acestea să fie schimbate la fiecare 2-3 ore, deoarece conţin substanţe ce favorizează apariţia infecţiilor. În general, medicii recomandă folosirea absorbantelor cu înveliş moale, de bumbac, astfel încât interiorul vaginului să fie protejat.

• Contactul sexual

Acesta trebuie urmat întotdeauna de un duş în zona intimă, la exterior. Atenţie însă, acestea au doar rolul de a menţine curăţenia şi prospeţimea, nu acţionează în nici un caz ca un contraceptiv.

• Metoda de ştergere

După utilizarea toaletei, hârtia igienică trebuie folosită dinspre faţă spre spate, iar în cazul urinei, ştergerea prin frecare nu e recomandată, ci doar o tamponare uşoară.

• Lenjeria intimă

Articolele din materiale sintetice favorizează migrarea bacteriilor, împiedică evaporarea transpiraţiei şi a secreţiilor, astfel că se creează un mediu umed, propice dezvoltării infecţiilor. Lenjeria intimă trebuie să fie din bumbac, deoarece lasă pielea să respire. De asemenea, în timpul nopţii este recomandat să nu purtaţi deloc lenjerie intimă pentru a menţine prospeţimea şi pentru a preveni înmulţirea bacteriilor cauzată de căldură şi umiditate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-30

TAGURI: candidoza, vaginala, cauze, simptome, preventie, tratament, igiena, intima, reguli
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...