2018-07-16 06:18


REGULI importante pentru o INIMĂ tânără și sănătoasă. Alimente benefice inimii

 |  17:56
REGULI importante pentru o INIMĂ tânără și sănătoasă. Alimente benefice inimii

Inima are o forta incredibila de a se regenera si functiona nonstop, fara a face eforturi deosebite. De aceea, oamenii de stiinta sunt fascinati de cat de usor este sa o pastram tanara si perfect viabila pana la o suta de ani doar printr-o alimentatie corecta, orientata spre grasimi vegetale, legume, fructe proaspete, peste si carne slaba si cateva ore pe saptamana de efort fizic moderat sau chiar redus ca intensitate.

1. Consumati grasimi sanatoase

In ceea ce priveste dieta, trebuie sa ne ghidam spre acele alimente asa-zis functionale, aducatoare de elemente menite sa ne protejeze nu atat inima ca organ, ci intreg sistemul cardiovascular de pericolul colesterolului in exces.

Astfel benefici sunt acizii grasi Omega 3 si Omega 6, continuti in seminte si cereale diverse, in uleiul de masline sau adaugati in alimente de tip margarina, maioneza si uleiuri pentru salate. Acizi grasi au un rol important in reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) din sange.

2. Sportul moderat, practicat cam cinci ore pe saptamana.

3. Pastrarea nivelului colesterolului bun si rau in limitele recomandate.

4. Mentinerea valorilor tensiunii arteriale sub 120 mmHg.

5. Monitorizarea periodica a activitatii inimii prin controale anuale. Scad nota vertiginos viciile precum fumatul de tutun sau alte ierburi, consumul excesiv de alcool si cafea, automedicatia, neglijarea tratarii corecte a afectiunilor cronice, cum ar fi infectiile.

Alimente benefice inimii

 

Cereale integrale, boabe de fasole si legume verzi, nuci, alune, peste sunt si ele la fel de importante si pot imbogati semnificativ aportul substantelor nutritive, aducand dietei o serie de fitonutrienti esentiali cu rol in protectia inimii.

1. Somon

Este foarte bogat in acizi grasi omega 3, proteine, importanti antioxidanti si vitamina D.

2. Seminte de in

Contin acizi grasi omega 3, fibre si fitoestrogeni, proteine (aproximativ 20 de grame la 100 grame de produs). Este foarte bogat in tiamina (vitamina B1), consumul a 100 de grame aducand organismului peste 100% din doza zilnica recomandata. Continutul in magneziu, fosfor, calciu si fier recomanda consumul acestor seminte, pe care le putem gasi in cerealele integrale pentru micul dejun, in diverse produse de patiserie si in musli.

3. Fasole neagra

Fasolea neagra contine principalele vitamine din complexul B, niacina, folati, magneziu, calciu si acizi grasi omega 3, alaturi de un procent semnificativ de fibre solubile.

4. Migdale

Migdalele contin din plin acizi grasi omega 3, vitamina E (100 grame de migdale asigura un aport de vitamina E de 175% doza zilnica recomandata), magneziu (74% din doza recomandata), folati, fibre solubile, proteine (25 de grame la 100 de grame de produs), fosfor, zinc, lipide cu efect benefic (mono si polisaturate), precum si fitosteroli.

5. Nuci

Nucile sunt bogate in acizi grasi omega 3, vitamina E, magneziu, folati, fibre solubile, fitosteroli, grasimi nesaturate.

6. Vin rosu

Vinul rosu aduce organismului flavonoizi, antioxidanti, polifenoli si catechine.

Datorita metabolizarii puternice la nivel hepatic, resveratrolul se va inactiva si nu va ajunge in circulatia sistemica daca il bem imediat pana la fund, potrivit specialistilor citati de sfatulmedicului.ro. Daca insa este doar sorbit vinul, absorbtia se va face predominant prin mucoasa cavitatii bucale, ceea ce sunteaza primul pasaj hepatic de metabolizare, astfel absorbindu-se o cantitate de resveratrol de pana la 100 de ori mai mare comparativ cu consumul rapid. Specialistii insista insa sa nu depasim cantitatea de 1 pahar de vin rosu pe zi.

7. Ton

Tonul are un continut important de acizi grasi omega 3, vitamina D, folati si niacina, si este foarte bogat in proteine. Specialistii sugereaza si un pranz pe baza de ton: salata de verzituri, fructe si ton la conserva.

8. Tofu

Tofu este facut din lapte de soia coagulat si presat. Printre cei mai importanti nutrienti din tofu se numara: niacina, folati, calciu, magneziu si potasiu. Fitoestrogenii din soia pe care ii contine sunt considerati agenti importanti in reducerea nivelului colesterolului plasmatic.

 9. Orez brun

Aceasta varietate a orezului clasic poate fi gasita in cereale integrale sau ca atare, la supermarket sau la magazinele plafar. Este foarte bogat in vitamine ale complexului B (in special vitamina B1, B2, B5 si B6), fibre, niacina, magneziu, mangan, fosfor, zinc. Numarul de calorii este similar orezului alb. In prezent exista orez brun ce poate fi pregatit la microunde, iar daca langa el adaugam si cateva legume precum morcovi, spanac sau broccoli, vom avea cu siguranta un pranz bogat in vitamine.

10. Afine

Afinele nu sunt recomandate doar de gustul delicios, dar si de continutul ridicat si variat in nutrienti. Ele contin: carotenoizi (beta caroten si luteina), flavonoizi (antocianina), polifenoli (acid ellagic), vitamina C, vitamina K, folat, calciu, magneziu, mangan, potasiu si fibre.

11. Morcovi

Morcovii contin din plin carotenoizi (alfa si beta caroten), vitamina C, vitamina A si fibre. Au un continut foarte redus in sodiu, deci pot fi recomandati pacientilor cu probleme hipertensive datorate regimului alimentar hipersodat.

12. Broccoli

Broccoli au un continut ridicat in beta-caroten, vitamina C (100 g asigura 150% din necesarul zilnic) si E, potasiu si folat, vitamina B5, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc si fibre.

13. Cartofi dulci

Cartofii dulci contin vitamina A, C, E, B5, B6, beta caroten, magneziu, fosfor, potasiu si fibre din abundenta.

14. Portocale

Portocalele au un continut bogat in beta-criptoxantina, alfa si betacaroten, luteina si flavonoizi, vitamina B1, B5, vitamina C (100 grame de fruct asigura 75% din necesarul zilnic), folati, potasiu si fibre. Pentru a beneficia de acesti nutrienti specialistii insista sa consumam portocalele crude (ca fruct) sau in sucuri naturale.

15. Rosii

Rosiile sunt consumate in intreaga lume si sunt printre cele mai iubite legume. In salate, mancaruri sau pur si simplu crude, ele au devenit deja o parte integranta a dietei zilnice. Iar studiile demonstreaza faptul ca ele au si adevarate roluri protectoare impotriva afectiunilor cardiace. Rosiile contin, printre altele, licopen, considerat a fi unul din cei mai puternici antioxidanti naturali, precum si vitamina C, A, antocianina, alfa si beta caroten, potasiu, folati si fibre.

 

16. Dovlecei

Dovleceii sunt recomandati datorita continutului in carotenoizi (beta caroten si luteina), vitamine din complexul B si vitamina C, folati dar si calciu, magneziu, potasiu si fibre. Sunt si redusi in calorii, 1000 de grame avand doar 16 calorii.

 

17. Pepene galben

Pepenele galben contine luteina, alfa si beta carotenoizi, vitamina C si multiple vitamine B, folat, potasiu si fibre.

 

18. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra este de fapt ciocolata cu un continut foarte ridicat in cacao. Efectele sale benefice asupra sanatatii deriva din acest procent ridicat si din faptul ca astfel are o cantitate crescuta de antioxidanti (derivati din semintele macinate si fermentate de cacao). Se pare ca ciocolata neagra poate ameliora temporar rezistenta ADN-ului la stresul oxidativ celular. Ciocolata neagra este foarte bogata in rezervatrol si fenoli.

19. Ceai

Ceaiul este foarte bogat in antioxidanti in catechine si in flavinoizi, si poate avea un rol protector in special asupra tonusului vascular (poate reduce semnificativ tensiunea arteriala). Are de asemenea roluri benefice si in ceea ce priveste protectia impotriva bolilor coronariene. In plus, ceaiul poate stimula si tranzitul intestinal, amelioreaza flora intestinala si are proprietati anticarcinogene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-06-08

TAGURI: inima tanara, sanatoasa, alimente





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri









Apa Nova