2018-12-12 10:46


Rețetele tradiționale de 1 Decembrie, cu carne sau pentru vegetarieni

 |  11:38
Rețetele tradiționale de 1 Decembrie, cu carne sau pentru vegetarieni

Fasolea cu ciolan sau fasolea cu afumătură este mâncarea tradițională a românilor de ziua lor națională. Ca recomandare de preparare, am ales să vă prezentăm rețetele găsite la reteteculinare.ro și Jamilia Cuisine.

Rețetele tradiționale de 1 Decembrie, cu carne sau pentru vegetarieni
zoom

Ingrediente:

Ingrediente 4 portii

300 gr fasole boabe

500 gr carne cu grasime si sorici de pe burta porcului - afumata

2 morcovi

1/2 de ceapa rosie

1 lingura concentrat de rosii

1 lingurita de boia dulce

1 lingura de ulei

cimbru si tarhon uscate cite o lingura din fiecare

2 foi de dafin

sare

piper

Preparare:

Punem fasolea la umflat in apa rece, toate boabele care plutesc le aruncam de la inceput (au fost atacate de gindacei) .

Eu am lasat fasolea la umflat de ieri de la prinz pina azi dimineata la 6 schimbind apa o data aseara.

Am pus fasolea la fiert impreuna cu carnea in apa rece, dupa 30 minute la foc foarte mic am aruncat apa si am clatit fasolea si carnea. Mereu cu apa calda!

Am pus apa la fiert din nou si cind era calda am adaugat fasolea, carnea si foile de dafin, daca carnea pe care o folositi voi nu este foarte sarata ca cea folosita de mine atunci adaugati si sare. Am lasat sa fiarba la foc foarte mic pina cind fasolea era gata.

Am aruncat din nou apa, dar aceasta operatiune nu este obligatorie putei folosi apa in care a fiert fasolea.

Am pus in cratita ceapa tocata impreuna cu morcovii taiati rondele, uleiul si putina sare. Cind ceapa s-a inmuiat am adaugat fasolea si carnea fierte, apa fiarta dintr-o cratita care fierbea pe focul alaturat sau chiar apa in care a fiert fasolea, concentratul de rosii si boiaua dulce amestecate intr-un polonic cu apa calda.

Lasati sa fiarba pina cind morcovii sunt fierti.

Adaugati cimbru si tarhon, sare daca este nevoie si piper cind e totul gata.

Stingeti focul si lasati sa se raceasca putin inainte de a servi.

Ideal ar fi sa o serviti dupa gust cu ceapa rosie sau cu ardei iute. Cine vrea poate sa adauge o lingura cu smintina in farfurie.

La multi ani romani de pretutindeni!!

Mentiuni:

In loc de ciolanul afumat pe care eu aici nu l-am gasit decit la magazinul romanesc (departe si tare peste mina pentru mine) am folosit niste carne cu grasime si sorici de pe burta porcului evident afumata pe care o gasesc cu multa usurinta la magazinul din apropiere. Deci nu pot sa spun fasole cu ciolan, din pacate.

Pentru vegetarieni sau cei care țin post, iată o rețetă de sarmale cu orez și ciuperci, de la retete.acasa.ro

Rețetele tradiționale de 1 Decembrie, cu carne sau pentru vegetarieni
zoom

Ingrediente pentru sarmalele de post cu orez si ciuperci

2 verze murate

250g orez

50g pasta de tomate

400g ciuperci

4 cepe

100ml ulei

3 morcovi

500ml suc de rosii

1 legatura marar verde

cateva fire de marar uscat

cateva boabe de piper negru

4 boabe enibahar

6 foi de dafin

sare

piper macinat

Cum se prepara sarmalele de post cu orez si ciuperci

Toaca ceapa marunt si caleste-o in uleiul incins cu o lingurita de sare. Cand incepe sa se ingalbeneasca usor, adauga ciupercile tocate, morcovul ras si orezul. Adauga apa si lasa sa fiarba pana cand orezul se inmoaie. Asezoneaza cu sare si piper macinat dupa gust. Cand orezul s-a fiert adauga bulionul si lasa sa dea in clocot, apoi stinge focul. Toaca mararul marunt si incorporeaza-l in compozitie.

Spala bine foile de varza, si din cele mai frumoase formeaza sarmale de marimea dorita. Varza ramasa toac-o marunt. Amesteca varza tocata cu 500ml suc de rosii.

Intr-o cratita incapatoare, ce merge adaugata la cuptor, adauga un strat de varza tocata si presara peste acesta 2 boabe de enibahar, cateva boabe de piper si 3 frunze de dafin. La final asaza si cateva crengute de marar uscat. Pune sarmalele una langa alta, iar la final adauga restul de varza tocata si 2 boabe de enibahar, cateva boabe de piper si 3 frunze de dafin. Incheie prin a adauga si cateva crengute de marar uscat.

Adauga apa cat sa acopere sarmalele si pune oala la fiert, pe aragaz. Dupa ce au fiert timp de 20 de minunte poti adauga oala in cuptor pana cand varza este bine patrunsa.

Cum se prepara sarmalele de post cu orez si ciuperci

Serveste sarmalele de post cu mamaliga sau paine proaspata de casa. Merg de minune alaturide un ardei iute.

Că în farfurie veți avea fasole cu carne ori sarmale cu ciuperci, în pahare/căni merge de minune vinul fiert. Fiecare casă are propria rețetă de vin fiert, dar, dacă vă doriți ceva special, iată recomandările retete.acasa.ro

Rețetele tradiționale de 1 Decembrie, cu carne sau pentru vegetarieni
zoom

Ingrediente pentru vinul fiert

1 lamaie

1 portocala

200 g zahar

2 cuisoare

2 betisoare scortisoara

1 bucata de nucsoara

1 baton de vanilie

1 steluta de anason

2 sticle de vin rosu

Cum se prepara vinul fiert

Curata portocala si lamaia si taie cojile in felii mari. Intr-o oala incapatoare adauga coaja de citrice, zeama de portocala si zaharul. Pune oala pe aragaz si cand zaharul s-a topit adauga cuisoarele, scortisoara, nucsoara, anasonul si vanilia, lasa totul sa fiarba timp de un minut, apoi toarna vinul.

Lasa totul sa fiarba la foc mic, timp de 5 minute.

Strecoara vinul pentru a indeparta condimentele si serveste-l fierbinte. Poti decora paharul cu felii de portocala si batoane de scortisoara.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-30

GALERIE MEDIA


TAGURI: retete 1 decembrie
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...