2019-03-21 12:34


SĂNĂTATEA ochilor pe timp de VARĂ. Cum ne afectează SOARELE

 |  14:39
SĂNĂTATEA ochilor pe timp de VARĂ. Cum ne afectează SOARELE

Vara, mai mult ca oricând, ochelarii de soare devin indispensabili pentru protejarea vederii de razele nocive directe și de cele care se reflectă din apă, nisip sau diverse obiecte strălucitoare. În același timp, expunerea fără protecție poate provoca dezvoltarea de cataractă și alte complicații oftalmologice.

Organizația Mondială a Sănătății notează că până la vârsta de 18 ani survine până la 80% din expunerea la UVR a unei persoane pe durata vieții. Astfel, ochelarii cu protecție sunt recomandați de oftalmologi atât pentru adulți, cât și pentru copii, la plajă, în parcuri de distracții, plimbări cu bicicleta, plimbări cu barca sau în orice loc unde există expunere prelungită la soare.

Perioadele lungi de expunere fără protecție pot provoca simptome de scurtă durată, precum ochi roșii, umflați, uscați și fotosensibili. Cu toate acestea, aspectele cele mai îngrijorătoare sunt efectele pe termen lung, care sunt cauzate de expunerea constantă și treptată la lumina soarelui, de-a lungul vieții.

Cele mai dăunătoare raze sunt cele ultraviolete, care sunt clasificate ca UVA și UVB. Specialiștii atrag atenția că nu orice tipuri de lentile oferă o protecție completă a ochilor și a pleoapelor, ci unele pot chiar altera, în timp, vederea, dacă sunt de calitate îndoielnică. Ochelarii de soare au adesea decalaje de-a lungul laturilor unde se produce expunerea, ceea ce înseamnă că nu oferă o protecție completă și sunt recomandate lentile de calitate profesională, personalizate după prescripția medicală și stilul de viață.

,,Suntem deosebit de vulnerabili atunci când ne expunem la radiațiile UV, așa că atunci când ne cumpărăm o pereche de ochelari, alegerea celei mai recente tendințe nu este singurul criteriu pe care trebuie să îl luăm în considerare. Ochelarii nu sunt doar o declarație de modă, ci servesc o funcție mult mai important și aceea de a ne proteja de radiații dăunătoare, ideale fiind lentilele fotocromatice, care corectează și protejează vederea, fiind incolore în spații închise și se colorează în aer liber.” a explicat Adrian Lungu, Director Tehnic Essilor.

Conform statisticilor Essilor, 82% din strălucirile luminoase de afară deranjează pe timp de zi, 73% dintre persoane au ochii sensibili la lumină și 60% dintre persoane acuză o oboseală a vederii la sfârșitul zilei. Drept urmare, acestea pot avea migrene, dar se pot confrunta și cu efectul de squinting, descris ca fiind o iritare a vederii simțită de conducătorul auto. Aceasta poate provoca adaptări comportamentale ca înclinarea, închiderea ochilor pentru perioade scurte de timp și mișcări bruște ale capului, ceea ce pune în pericol și siguranța în trafic.

Lumina albastră violet emisă poate fi dăunătoare pentru celulele retinale. Din acest motiv, păstrarea sănătăţii vizuale a devenit o prioritate pentru specialiștii în optică.

,,Lentilele de tranziție se întunecă și își schimbă culoarea pentru că sunt fabricate din coloranți unici stratificați, alcătuiți din molecule pe bază de carbon, care se schimbă în mod constant și se recalibrează, ca răspuns la schimbările în lumină din jur. Când lentilele sunt expuse la lumina UV, legăturile dintre molecule se ajustează și se schimbă pentru a întuneca obiectivul. Când expunerea la lumină scade, legăturile moleculare revin la forma lor anterioară, curățând lentila. Cu alte cuvinte, ca rezultat al chimiei simple, lentilele de tranziție se întunecă la lumină și la termperaturi reci.”, sustine specialistul Adrian Lungu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-02

TAGURI: sanatate ochi, vara, soare, ochelari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...

Media

REȚETE simple pentru sucuri de vară sănătoase și DELICIOASE
BEBELUŞUL care a uimit o lume întreagă
BEBELUŞUL care a uimit o lume întreagă 25 Mai 2017 | (0)
Sfaturi si curiozitati