2018-12-10 04:07


STUDIU: 1 din 25 de copii are colesterolul mare

 |  19:11
STUDIU: 1 din 25 de copii are colesterolul mare

Hipercolesterolemia familială este cea mai frecventă tulburare genetică și este cauzată de un defect genetic, fiind moștenită de la unul sau, în anumite cazuri rare, de la ambii părinți. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creșterea alarmantă a LDL-colesterolului (sau așa cum este cunoscut în limbaj popular, „colesterol rău”) și, în timp, la ateroscleroză și complicațiile ei. În cazul persoanelor care au această afecțiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulți și de peste 250 mg/dl la copii.

„Rezultatele programului prin care am testat nivelulul de colesterol la copii cu vârsta de 10 ani, ne-au arătat că 1 din 25 de copii are valori ale LDL-colesterolului peste 130 mg/dl. O explicație pentru aceste rezultate este combinația dintre activitatea fizică insuficientă și alimentația extrem de bogată în calorii, dar aceste valori crescute pot fi și un indicator al hipercolesterolemiei familiale. Indiferent de cauză, acești copii trebuie să aibă un stil de viață sănătos și să fie luați în observație medicală, pentru a evita complicațiile majore date de ateroscleroză (infarct miocardic și accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicații devastatoare.”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiță, Președintele Fundației CardioPrevent.

Aproximativ 470 de copii și-au testat colesterolul în cadrul programului CLIPA - Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenți - program desfășurat în Timișoara, în primăvara acestui an. Materialele de educare pe teme legate de prevenție și stil de viață sănătos au ajuns, prin intermediul specialiștilor, la peste 1.000 de copii și la părinții acestora. „Statisticile din Uniunea Europeană ne arată că aproximativ 1 din 200 de persoane suferă de hipercolesterolemie familială, o afecțiune ce predispune la complicații aterosclerotice încă de la vârste tinere, dacă boala nu este depistată și tratată la timp. Putem evita această situație printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viață echilibrat și tratament medicamentos atunci când este necesar.” a adăugat prof. Dr. Dan Gaiță.

Obiectivele testarii

Programul și-a propus educarea profesorilor, părinților și elevilor cu privire la importanța prevenției și a unui stil de viață sănătos, informarea părinților despre riscurile asociate bolilor cardiovasculare și implicațiile hipercolesterolemiei familiale la copii, dar și despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni și în final testarea nivelului de colesterol la copiii cu vârsta de 10 ani (clasa a IV-a) pentru depistarea valorilor crescute ale LDL-colesterolului. Campania a beneficiat de susținerea și implicarea specialiștilor în sănătate - medici cardiologi, diabetologi, nutriționiști, a autorităților locale din Timișoara și a unor companii din sectorul farmaceutic.

Statistici alarmante

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România (peste 50% din totalul deceselor), mult mai mare comparativ cu media din Uniunea Europeană. Bolile cardiovasculare aduc cu sine și o imensă povară pentru sistemul social și de sănătate, prin costurile foarte mari asociate spitalizării și tratamentului, prin faptul că pot duce la dizabilități extrem de grave și la scăderea majoră de productivitate pentru populația activă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-04

TAGURI: copii, colesterol, mare, studiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...