2019-01-16 18:32


Talasoterapia oferă beneficii importante pentru trup şi suflet

 |  19:17
Talasoterapia oferă beneficii importante pentru trup şi suflet
Gabriela Dumba

Vacanţa la mare nu înseamnă doar bronz şi bălăceală în valuri, acele câteva zile petrecute la malul mării fiind o reală terapie pentru trup şi suflet. Beneficiile pe care le reprezintă marea cu toate elementele ei, valuri, briză, nisip, soare, ultraviolete, poartă numele de talasoterapie. Talasoterapia reprezintă aplicarea în scopuri terapeutice a proprietăţilor apei mării, soarelui, nămolului şi a alegelor marine, asociate climatului marin. Benefice pentru organism sunt şi ultravioletele care previn osteoporoza, despresia, insomnia şi atenuează simptomele bolilor autoimune.

Aerosolii marini reprezintă un alt element terapeutic, datorită proprietăţilor curative împotriva bolilor respiratorii, precum bronşite, sinuzite sau rinite alergice, iar plimbările matinale chiar înainte de răsăritul soarelui tratează rinitele, limpezesc plămânii, mintea şi alungă angoasele. Sărurile minerale şi substanţe precum magneziu, sarea, calciul şi potasiul pe care aerul marin le conţine sunt un adevărat medicament pentru aparatul respirator. Calitatea superioară a aerului marin este dată de prezenţa microparticulelor provenite din spuma valurilor care se sparg în larg sau la mal. Acestea sunt antrenate de briza mării şi devin astfel mici particule terapeutice pentru persoanele care le inhalează dimineaţa, până la ora 9.00, sau seara, după ce apune soarele, cel devreme ora 17.00. Aceste particule conţin niveluri echilibrate de magneziu, iod, bromuri, cloruri de sodiu şi de substanţe alcaline, benefice în special pentru menţinerea sănătăţii aparatului respirator. Aerosolii marini au sarcina electrică negativă, ceea ce îi face să devină activi direct la nivelul bronhiilor şi al plămânilor.

Marea, un aliat de nădejde al organismului

Băile în apa marină fortifică şi protejează oganismul, asigurând în acelaşi timp efecte benefice şi asupra tonusului muscular şi a sănătăţii sistemului nervos. Apa de mare este considerată un adevărat “platou de sănătate” datorită sărurilor minerale din compoziţie ce acţionează asupra organismului intensificând metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului şi fosforului. Mai mult decât atât, chiar şi o activitate aparent banală precum mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plajă previne şi tratează apariţia platfusului.

Soarele întăreşte sistemul imunitar

Nu te-ai întrebat niciodată de ce vara eşti mai bine dispus şi mai plin de viaţă? Umorul, vitalitatea, energia şi sănătatea, toate depind şi de cantitatea de lumină pe care o primeşti! Climatul marin este recunoscut pentru proprietăţile sale de regenerare, stimulare a metabolismului şi întărire a imunităţii. În plus, 15 minute de expunere la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1.000 UI de vitamina D, numită şi "vitamina soarelui" ce ajută la fixarea calciului în oase, prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului şi stimularea secreţiei de serotonină, scrie ropharma-healthcare.ro. Serotonina, denumită şi “hormonul fericirii” ajută la menţinerea unei stări de bine şi combaterea stresului.

Beneficiile fototerapiei

Terapia cu ajutorul soarelui poartă numele de fototerapie şi este o metodă preţioasă de tratament pentru numeroase afecţiuni, deoarece ajută la înmulţirea limfocitelor, specializate în lupta cu infecţiile şi contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar. Cele mai importante şase beneficii ale expunerii la soare ar fi:

• Tratează scleroza multiplă - lipsa expunerii la soare, corelată cu deficienţa în vitamina D, se număra printre primii factori declanşatori ai acestei afecţiuni;

• Expunerea la soare are un efect benefic asupra pielii afectate de acnee, eczme, dar este importantă şi pentru pacienţii cu psoriazis, grăbind vindecarea bolii datorită acţiunii cicatrizante, antiinflamatoare şi antiseptice;

• Lumina soarelui ajută la vindecarea psoriazisului - În urma unui studiu în care subiecţii au urmat o terapie cu baie de soare timp de patru săptămâni, în 84% din cazuri simptomele psoriazisului au dispărut într-o proporţie mulţumitoare.

• Soarele îmbunătăţeşte calitatea somnului - În momentul în care lumina naturală intră în contact cu ochii, nervul optic trimite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonină, hormonul necesar inducerii somnolenţei, şi îi comandă oprirea secreţiei acestei substanţe până la apusul soarelui. Astfel, expunerea la razele UV în timpul zilei creşte producţia de melatonină noaptea, asigurând un somn liniştit şi neîntrerupt;

• Expunerea la lumina solară este extrem de benefică şi pentru pacienţii care suferă de Alzheimer - Cercetările ştiinţifice au arătat că razele solare cresc eficienţa somnului şi scad agitaţia din timpul nopţii a pacienţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-08-01

TAGURI: talasoterapia, vacanta, valuri, organism, soare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...