2018-12-14 14:24


Tu ȘTIAI? Ce conține VINUL și BEREA și provoacă DURERE DE CAP

 |  21:45
Tu ȘTIAI? Ce conține VINUL și BEREA și provoacă DURERE DE CAP

După o petrecere cu prietenii sau o seara in oras, simti adeseori ca te doare capul chiar daca nu ai baut mai mult de cateva pahare cu vin sau cateva bere. Ei bine, vina pentru durere nu o poarta bautura in sine, ci sulfitii. Concret, capul te doare de la E220, asa ca trebuie sa stai departe de asa ceva.

Acest aditiv alimentar este folosit in aproape toate vinurile comerciale, ca antiseptic si antioxidant, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si oxidarea, deci pentru a pastra gustul, parfumul si culoarea originala a vinului. Dar iata ca vine si cu efecte secundare la pachet. Intalnit deopotriva si in bere, provoaca dureri de cap, aparitia senzatiei de ameteala si afectiuni intestinale, scrie Ziare.com.

E 220 distruge Vitamina B12 din organism. Suna sec, dar are implicatii dintre cele mai importante. Aceasta vitamina pe care o anihileaza, obtinuta din carne de pui, vita sau porc, mai cu seama ficat, oua, fructe de mare sau pesti precum somon sau ton, joaca un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul.

Datorita acestei functii, vitamina B12 e cruciala in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea functiilor cognitive.

Din cauza acestui aditiv alimentar vezi pe eticheta sintagma "contine sulfiti". Si daca nu o vezi, atunci ar trebui sa stii nu ca produsul nu are sulfiti, ci ca concentratia de dioxid de sulf e mai mica de 10 ppm.

Dar cum se obtine E220? Acest aditiv alimentar din categoria conservantilor naturali, utilizat inca din cele mai vechi timpuri, in imperiul Roman si Egiptul antic, este un gaz incolor, obtinut prin arderea sulfului.

Se dizolva in faza apoasa a alimentului supus conservarii si formeaza agentul reactiv, cu conditia ca alimentul sa aiba pH acid (mai mic decat 7) . Astfel se previn degradarile enzimatice si bacteriene.

Fiind oxidant, se mai utilizeaza si ca agent de albire pentru faina, dar, in general el modifica (oxideaza) culoarea naturala a alimentelor si reduce cantitatea de vitamine din acestea. Prin incalzirea alimentului, aditivul se elimina sub forma de gaz. Cand este ingerat, se descompune in ficat in sulfati inofensivi si este eliminat prin urina, arata Infocons.

Efecte adverse

Totusi, are efecte adverse. La persoanele astmatice poate provoca probleme respiratorii, iar in doze mari, poate cauza alergii si probleme digestive. Sub nicio forma nu este permis in produse pentru sugari si copii mici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-09-06

TAGURI: vin, bere, e220, durere de cap, sulfiti
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...