2018-10-20 07:19


Vaccin anti-HIV, dezvoltat cu succes de o companie norvegiană din domeniul biotehnologiei

 |  20:46
Vaccin anti-HIV, dezvoltat cu succes de o companie norvegiană din domeniul biotehnologiei
Florentin Dincă

O companie norvegiană din domeniul biotehnologiei, pe numele ei Bionor, care a lucrat intens la un vaccin împotriva HIV, a anunțat că a obţinut deja rezultate încurajatoare înregistrate în cadrul a unui tratament care are drept scop să disloce și apoi să îndepărteze virusul de la seropozitivi.

"Este o reușită majoră pentru găsirea unui tratament funcțional împotriva HIV", a declarat purtătorul de cuvânt al Bionor, Jurgen Fischer Ravn. Experimentul desfășurat la universitatea Aarhus din Danemarca pe 20 de pacienți seropozitivi a permis scoaterea virusului latent din rezervor cu un agent anticancer, Istodax, și apoi eliminarea lui parțială. Fiecare pacient a fost vaccinat în prealabil cu noul vaccin, Vacc-4x. 'Trezirea' virusului latent, scoaterea sa din rezervorul respectiv și apoi eliminarea (procedeu denumit plastic 'kick and kill') este strategia promițătoare pentru a scăpa pacienții de HIV, însă testele desfășurate de Bionor nu au fost validate și publicate de o revistă științifică, conform AFP.

În prezent, tratamentele antiretrovirale ajută la menținerea controlului asupra virusului la pacienții seropozitivi, însă nu îl îndepărtează definitiv. Virusul rămâne în corpul persoanelor tratate, în formă latentă, însă reapare imediat după încetarea tratamentelor, informează Agerpres. Acest rezervor de virus latent, la care este greu de ajuns, constituie unul dintre cele mai mari obstacole în calea elaborării unui tratament care să asigure o vindecare sigură.

HIV continuă să fie o problemă majoră pentru sănătatea publică, potrivit OMS, cu peste 34 de milioane de decese până în prezent. La sfârșitul anului 2014 existau aproximativ 36,9 milioane de persoane cu HIV.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-23

TAGURI: hiv, vaccin, bionor, biotehnologie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...