2017-01-19 13:42

SOCIAL


10 ani de închisoare pentru vânzarea de organe

 |  14:02
10 ani de închisoare pentru vânzarea de organe

Noua Lege a sănătăţii prevede sancţiuni drastice pentru cei care profită de nenorocirea oamenilor: vânzătorii şi cumpărătorii de organe.

Potrivit Legii, persoanele care îşi vând organele riscă între trei şi zece ani de închisoare. „Organizarea ori efectuarea prelevării şi/sau transplantului de organe sau ţesuturi, celule de origine animală, sânge sau alte componente sanguine umane, în scopul obţinerii unui profit pentru donator, constituie infracţiune de trafic de organe şi se sancţionează cu închisoare de la trei la zece ani”, stipulează legea. Mai mult, „prelevarea şi/sau transplantul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, sânge sau componente sanguine umane fără consimţământ dat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la cinci la şapte ani. Constrângerea unei persoane să doneze organe se pedepseşte şi ea cu trei până la zece ani de închisoare.

Sancţiuni pentru anunţuri

Iniţiatorii legii nu au uitat nici de anunţuri, având în vedere că Internetul explodează de postările celor care vor să scoată un profit vânzându-şi rinichii, ficatul, ovarele etc. Mediatizarea unor anunţuri privind donarea de organe în scopul obţinerii unor avantaje materiale sau de altă natură constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Nu numai vânzătorii sunt vizaţi de lege, ci şi cumpărătorii. Potrivit legii, cumpărarea de organe, ţesuturi , celule, sânge sau elemente sanguine de natură umană în scopul revânzării pentru obţinerea unui profit se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani. Legea a luat în calcul şi „transplanturile transfrontaliere”, menţionând că „introducerea sau scoaterea din ţară de organe umane fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant în Domeniu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-14

TAGURI: trafic-de-organe, lege, inchisoare, sanctiuni, pedeapsa, infractiune, legea-sanatatiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image