2018-12-15 04:17


10 milioane euro pentru Opera Naţională

 |  21:00
10 milioane euro pentru Opera Naţională

Doi ani vor dura lucrările la Opera Naţională, pentru care Ministerul Culturii vrea să aloce aproape 10 milioane de euro. Potrivit unei expertize tehnice, imobilul prezintă degradări din cauza infiltraţiilor de apă din instalaţiile uzate şi din sistemul defectuos al scurgerii apelor pluviale, dar şi o uzură generală a tuturor elementelor de arhitectură privind tencuielile, pardoselile, tâmplăria etc.

Ministerul Culturii este pregătit să dea 9,984 milioane euro plus TVA pe aceste lucrări de renovare a monumentului istoric construit în stil neoclasic, în plină perioadă a comunismului - 1953, după planurile celebrului Octav Doicescu. Banii provin din “credite externe contractate şi garantate de stat prin Acordul de Împrumut din 12.12.2006 între România şi BDCE, aprobat prin HG 191/2007 precum şi din bugetul de stat”. Ofertele vor fi primite până la 6 august. Vor conta preţul ofertei, în proporţie de 80%, şi termenul de execuţie. Conform caietului de sarcini, vor fi refăcute trotuarele clădirii, vor fi montate rampe pentru persoanele cu handicap, lifturi, vor fi refăcute finisajele exterioare şi restaurate decoraţiile de arhitectură de pe faţadă. Vor fi montate geamuri termopane, dar din stejar, respectând culoarea iniţială.

Acustică mai bună

Acustica sălii se va îmbunătăţi considerabil prin schimbarea scaunelor şi a modului de construcţie a acestora, renunţarea la draperii de pluş şi înlocuirea acestora cu mătase, schimbarea mochetei din pluş masiv cu pluş amestecat cu mătase. În acelaşi scop se preconizează reabilitarea finisajelor lojelor şi a galeriei cu pardoseli-mochetă, tapiserie din pluş la scaune, draperii şi tapet pe pereţi, potrivit cerinţelor de ameliorare a sonorizării. De asemenea, se vor reabilita cabinele de sonorizare şi lumini, prin dotarea acestora cu echipamente performante.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au decis că şi scena trebuie reabilitată prin tencuirea integrală a pereţilor, pentru evitarea prafului, prin chituirea integrală a tavanului, refacerea cortinei antifoc existentă şi montarea a încă două cortine, toate acestea intrând în sistemul automatizat de scenă ce va avea şi posibilitatea de comandă manual etc. Toate echipamentele ce se vor monta sunt realizate special pentru acest sistem automatizat. Lucrările de reabilitare a scenei şi la sala de spectacole trebuie să se execute în perioada mai–octombrie pentru a nu bloca activitatea stagiunilor şi programul întocmit de managerul Operei Naţionale Române. Lucrările de restaurare la sala de spectacole vor cuprinde şi refacerea integrală a instalaţiei de sonorizare şi a instalaţiei de lumini. Aceste lucrări trebuie să se execute în aceeaşi perioadă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-07

TAGURI: opera- nationala, lucrari, reabilitare, restaurare, finisaje, lifturi, lumini, instalatie
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...