2019-03-26 22:42


1.500 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă în trei ani. Românii, obligaţi să folosească doctorii scumpe

 |  18:04
1.500 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă în trei ani. Românii, obligaţi să folosească doctorii scumpe

PreşedinteleAsociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), DragoşDamian, afirmă că 1.500 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă înultimii trei ani, pentru că nu au mai fost cerute, asistându-se la un derapajcătre cele scumpe, „evident, dintr-o proastă finanţare”.

„Medicamentul este făcut pentru România, dar nuajunge la pacientul român, întrucât producătorul nu mai fabrică atât cât fabrica.Fabricămai puţin pentru că ştie că medicamentul nu mai este cerut. Se clădeşte un cercvicios şi dispar medicamentele de pe piaţă. Exact la fel cum dispar celeieftine. În momentul în care eu nu am cerere de medicamente ieftine, deşi suntstupefiat, aduc medicamentul ieftin, el este preţ de referinţă, în schimb eu nuam cerere pentru medicament, întrucât CNAS plăteşte la 300 de zile farmacistul.Farmacistul din ce să supravieţuiască? Nu are nici o vină farmacistul. Ia baniide la pacient, pe care şi-i blochează mai mult la casă, utilizând medicamentescumpe”, a explicat Damian, citat de Mediafax.

El a mai spus că din 2008 şi până în 2011 au fostrefuzate de piaţă 1.500 de medicamente, printre care medicamente oncologice ieftine.„Pur şi simplu, nu mai erau utilizate.Este vorba despre medicamenteoncologice, cardiovasculare, foarte multe pentru terapiiantiinfecţioase.Este foarte clar că autorităţile trebuie să aibăconsultanţi mai buni. Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări deSănătate trebuie să înţeleagă ceea ce se întâmplă în piaţă. Acest derapaj cătremedicamente scumpe pleacă din proasta finanţare a sistemului şi absenţaoricărei note de fundamentare, a modului în care sistemul este finanţat, nu aiun studiu de impact. De exemplu, poţi spune de mâine vrem să mai introducemîncă o sută de molecule pe listă. Dar, pentru asta, verifici dacă există osursă de finanţare, există un studiu de impact.Este o mişcare cătremedicamentele scumpe, însă cu toţii ne plângem de starea sistemului sanitarcare este dezastruoasă”, a adăugat preşedintele APMGR.

El spune că este o decădere structurală asistemului sanitar, pacienţii nemaiajungând la medicamente.

„Cu atât maiatipică este situaţia, cu cât în ultimele şase luni au intrat pe piaţafarmaceutică din România cel puţin 20 sau 30 de medicamente generice caretrebuiau să scadă cheltuielile cu până la 50% pe acele sectoare terapeutice. Şiastea sunt nişte aspecte pe care noi vrem să le prezentăm autorităţilor. Înultimii trei ani, medicamentele generice au căzut mai tare decât în perioada încare nu se vorbea despre ele.Vin chiar şi marii experţi de la FMI care nespun: voi nu ştiţi să utilizaţi medicamente generice? Produsele generice vin dela marile companii de generice, sunt deschise pe piaţă şi nu sunt utilizate.Există acest fenomen de migrare către medicamentul mai scump, pentru căfarmacia este prost finanţată, recuperează banii la 360 de zile şi atunci ce vaface? Va vinde un medicament mai scump ca să obţină un pic de cash de lapacient, şi cercul vicios se agravează”, a conchis Dragoş Damian.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...