2017-01-18 01:41

SOCIAL


15 euro în plus la asigurare

 |  21:00
15 euro în plus la asigurare

Un draft al noului proiect de lege a sănătăţii, ce urmează a fi pus în dezbatere în Parlamentul României, circulă deja nestingherit pe internet, în diverse forme, mai mult sau mai puţin apropiate de adevăr, sau se oferă “pe surse”. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), care au o serie de amendamente la draftul proiectului de lege, în posesia căruia au intrat.

Deşi preşedintele Traian Băsescu cere adoptarea cât mai rapidă a noii legi, prin asumare, voci din CFSMR cer mai întâi implementarea unui proiect-pilot în mai multe judeţe, pentru a se observa cum şi dacă propunerile din lege funcţionează eficient. Aceştia cer ca abia apoi să se pună în discuţie adoptarea propriu-zisă.

“Dacă se va adopta noua lege, banul public nu va mai fi controlat de public, ci de politic şi de nişte privaţi. Problema este că dacă se decide politic, pentru mulţi cetăţeni, pentru care acum nu plăteşte nimeni, prin noua lege cineva trebuie să plătească privaţilor. Cea mai frecventă situaţie este pensionarul cu venituri mici, pentru care Ministerul Muncii va trebui să acopere cheltuielile. În loc să propună 7-7%, aşa cum era şi cum este în ţări ca Germania şi Olanda, se propun taxe suplimentare de 15 euro”, spune dr. Dan Pereţianu, vicepreşedintele CFSMR.

Actele medicale cresc cheltuielile

Totodată, dr. Pereţianu face referire la o altă problemă, cea a “inflaţiei actelor medicale”, care este produsă de numărul mare de internări în spitale şi cantitatea uriaşă de analize de laborator, din care rezultă cheltuieli foarte mari. Acestea ar putea fi micşorate prin intervenţii legislative potrivite ca: reducerea numărului de paturi din spitalele care internează cel mai mult, diminuarea celor care au dreptul de a interna, introducerea principiului „numerus clausus” pentru numărul de spitale, cabinete, analize şi studenţi la medicină, aşa cum există în Germania, Olanda, Franţa.

De cealaltă parte, iniţiatorii noului proiect de lege spun că se va schimba complet modul de alocare şi gestionare a banilor, prin introducerea caselor de asigurări de sănătate private în locul actualelor case judeţene. Concret, asiguraţii îşi aleg casa de asigurări privată aşa cum îşi aleg în prezent medicul de familie.

Asiguratul va plăti aceeaşi sumă pentru pachetul de servicii de bază. Contribuţia de 15 euro pe lună reprezintă o coplată suplimentară, voluntară, care va intra în conturile caselor private de sănătate. “Publicul nu va resimţi această modificare, plătind aceeaşi asigurare ca până acum, iar CNAS va avea un rol întărit de reglementare şi control”, spune prof. dr .Cristian Vlădescu, director general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-25

TAGURI: asigurare, euro, plus, cfsmrComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image