2018-12-18 19:59


Costurile pentru grădiniţele de stat ajung la 1.350 de lei pe an. Educatorii-supraveghetori, plătiţi de părinţi

 |  18:08

Numeroase grădiniţe de stat au angajat în acest an şcolar, pe banii părinţilor, cadre didactice de supraveghere. Costurile pentru întreţinerea unui copil la o grădiniţă cu program prelungit s-au dublat faţă de anul trecut. În urma reducerii fondurilor de salarii, cel mai mult a avut de suferit personalul didactic auxiliar. Într-o grupă cu 25-30 de copii este nevoie de cel puţin doi supraveghetori.

Restrângerea fondurilor pentru salarii din ultima perioadă a obligat unităţile de învăţământ preşcolar din sistemul de stat să renunţe la cea mai mare parte din personalul didactic auxiliar. În special la supraveghetori. Astfel, la o grădiniţă cu program prelungit din sectorul 4 al Capitalei, de pe lângă centrul comercial Unirea, fiecare părinte trebuie să contribuie pentru nouă luni de an şcolar cu câte 200 de lei pentru asigurarea supravegherii de după-amiază a copiilor. În consecinţă, trebuie să achite lunar 23 de lei. „Situaţia este destul de complicată, în special la unităţile preşcolare foarte aglomerate. La o grupă cu 30 de copii, prin lege nu ai voie să ai un singur supraveghetor. Multe grădiniţe au optat, prin consens cu părinţii, la această formă de plată pe bază de contract de colaborare cu un cadru didactic auxiliar, alte unităţi, majoritatea, se «cârpesc» ca să asigure supravegherea cu femeile de serviciu, cu bucătăresele, cu alţi angajaţi din personalul administrativ”, ne-a declarat un inspector de specialitate care a dorit să nu-i fie dezvăluită identitatea.

Bani pentru hârtie igienică şi săpun lichid

În Bucureşti, contravaloarea unei mese zilnice la o grădiniţă cu program prelungit, formată din mic dejun, prânz şi două gustări, variază într 12 şi 15 lei pe lună. Pentru cumpărarea de rechizite se achită în jur de 200 de lei la început de an şcolar, pentru consumabile – săpun lichid, hârtie igienică, şerveţele, detergenţi -, părintele trebuie să scoată din buzunar pe semestru 50 de lei, iar pentru fondul clasei şi al unităţii, aceeaşi sumă. Dacă doreşte ca micuţul să înveţe o limbă străină sau să participe la un cerc de desen, dansuri, gimnastică sau karate, taxa de înscriere este de 25 de lei pe lună. La un simplu calcul, luând în considerare şi plata supravegherii, întreţinerea copilului la grădiniţă ajunge să coste cel puţin 150 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 1.350 de lei pe întregul an şcolar. De reţinut faptul că în această ecuaţie nu am luat în considerare viitoarele cheltuieli pentru bilete la spectacole sau scurte excursii, activităţi extraşcolare indispensabile programei educaţionale, şi nici contravaloarea cadourilor ocazionate de sărbătorile de iarnă, de Paşte şi de Ziua femeii.

Explicaţie foto:

Un supraveghetor nu poate face faţă unei grupe cu 30 de copii


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26

TAGURI: grădiniță, educatori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...