2018-12-12 02:51


200 de lei, un vaccin împotriva meningitei pneumococice

 |  17:33
200 de lei, un vaccin împotriva meningitei pneumococice

Programul naţional de imunizare nu include şi vaccinul împotriva meningitei pneumococice, o formă gravă de infecţie a sistemului nervos central, uneori fatală, care se întâlneşte mai ales la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani şi este una dintre cele mai periculoase forme de meningită. Costul unui astfel de vaccin ajunge la 200 de lei.

O fetiţă de 3 ani din municipiul Sibiu a murit, săptămâna trecută, la Spitalul de Pediatrie, de meningită pneumococică. Fetiţa a fost diagnosticată iniţial cu otită, dar starea s-a agravat şi a dus la deces. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat că patru dintre probele recoltate de la copiii din grădiniţa frecventată de fetiţa care a murit de meningită pneumococică au ieşit pozitive la pneumococ, fiind vorba însă de tulpini sensibile la antibiotice.

În ţări precum Bulgaria, Polonia sau Grecia, vaccinarea este inclusă în programele naţionale de imunizare, iar la noi nu s-a discutat încă despre introducerea acestui vaccin în program. „Orice vaccinare care intră în sistem trebuie propusă de comitetul de imunologie, atunci când specialiştii consideră şi în funcţie de buget”, a declarat pentru, „Puterea”, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore

Bacteria care este „responsabilă” de meningita pneumococică produce şi alte forme de boli, precum otite sau pneumonii, toate fiind prevenibile prin vaccinare.

Copiii sunt cei mai predispuşi

În lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual pe fondul bolilor pneumococice, jumătate dintre aceştia fiind copii cu vârsta mai mică de 5 ani. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că boala pneumococică este responsabilul numărul 1 pentru mortalitatea infantilă în întreaga lume, iar vaccinarea este singura alternativă viabilă de prevenire a bolii pneumococice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-14

TAGURI: vaccin, meningita
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...